Zo kozen wij de basisschool voor onze dochter

Zo kozen wij de basisschool voor onze dochter

Vandaag gaat Lau voor het eerst naar school. Wat een mijlpaal is dat toch! Ze heeft er zin in, maar vindt het ook wel spannend. Wat ik snap en wat natuurlijk helemaal oké is. Daarom starten we ook met een ochtendje wennen. We hebben er een heel goed gevoel bij, ook omdat het een hele fijne school is. Hoe wij deze school gekozen hebben voor onze dochter vertel ik je in dit artikel.

Wanneer start je met de zoektocht naar een basisschool?

Je hoort de gekste verhalen, echt. Dat je je kindje al moet aanmelden voordat het geboren is. Dat er net zulke lange wachtrijen zijn als voor de kinderopvang. Nou verschilt dat natuurlijk door het land. Het beste kan je gewoon even informeren bij een basisschool in de buurt als je wilt weten hoe dat bij jou in de stad zit.

Wij wonen in Nieuwegein, dichtbij Utrecht. We hoorden verhalen uit Utrecht, over meer dan 3 jaar van te voren inschrijven en dat je eigenlijk geen keuze hebt qua school, maar dat je naar de dichtbijzijnste school moet. Nou wonen wij dus niet ín Utrecht, maar er net naast. Met dan in ons achterhoofd nam ik in het voorjaar van 2021 contact op met een aantal scholen in de buurt. Zij vertelden mij vervolgens dat wij er wel erg vroeg bij waren. Lauren was in februari 2 geworden, ze adviseerden rond de derde verjaardag te komen kijken.

Nou was dat voor ons precies in de periode dat Thomas en newborn zou zijn. We wilden rustig kijken en er geen haast bij moeten hebben. Zodoende maakten we met de scholen een afspraak voor na de zomervakantie van 2021. Lau was 2,5 jaar.

Op bezoek

En zo gingen we bij twee scholen op bezoek. Online hadden we natuurlijk al een hoop voorwerk gedaan en op basis daarvan kozen we twee scholen waar we graag even wilden kijken.

Wij wonen in een nieuwbouwwijk, met weinig voorzieningen. Voor een basisschool moeten we dus sowieso naar een naastgelegen wijk. In ons geval hadden we daardoor keuze uit zo’n 7 basisscholen. Beetje veel om ze allemaal te bezoeken. Dat hoefde ook niet, want een aantal vielen sowieso voor ons af. Bijvoorbeeld omdat het een katholieke basisschool was of omdat we de school te klein vinden. (Overigens, dat is onze keus, niet goed of fout).

Beide basisscholen waar we op bezoek zijn geweest voelden goed. Lauren voelde zich fijn op beide plekken en ook wij voelden een goede sfeer op beide scholen. We zijn uitgebreid rondgeleid door de directeur en we hebben een kijkje mogen nemen in een aantal klassen. Heel fijn.

De keus

Uiteindelijk kozen we voor de school, waarvan wij dachten dat Lauren het beste past. Moeilijk te beschrijven wel, want het is echt een gevoel. Het is een vrij grote school, Christelijk in de brede zin van het geloof en niet onbelangrijk er gaan veel kinderen uit de straat naar deze school. Met volop mogelijkheden en ruimte voor genoeg nevenactiviteiten.

We schreven Lauren in in november 2021 en ze was meteen geplaatst. Er was dus gelukkig geen wachtrij of loting of iets dergelijks. We konden terecht op de school van onze eerste keus. Top! Heel blij mee.

BSO

De BSO is wel een ander verhaal. Dat vertelden ze ook op de basisschool. Schrijf je kindje direct in zodra je haar hebt ingeschreven op school (deze twee zijn aan elkaar verbonden). De BSO organisatie meldde ook al dat door het personeelstekort het kan zijn dat ze niet op tijd een plekje voor Lauren hebben. Gelukkig kregen we vorige maand – na meer dan een jaar ingeschreven te hebben staan – bericht dat er plek is voor haar op de dinsdag. Gelukkig.

Mee met een vriendje

De andere dag dat wij opvang nodig hebben gaat Lauren na schooltijd met een vriendje mee, met een buurjongetje. En op donderdag neem ik hem ook mee naar huis. Een mooie uitwisseling, wat denk ik leuk en handig is voor alle partijen. Ben ook benieuwd hoe dat zal gaan zijn, maar ook dat voelt goed.

Niet omkijken

Vanmorgen brengen we haar met z’n tweeën (of eigenlijk drieën, want Thomas gaat natuurlijk mee) naar school. Samen op zoek naar haar plekje op de kapstok en haar stoeltje. We mogen natuurlijk eventjes blijven, maar daarna zwaaien we haar doei en lopen we stellig weg. Niet nog eens omkijken of zwaaien, dat is DE tip die ik van iedereen krijg haha. Ik ben wel bang dat ze dan even moet huilen, maar de juf kan haar dan vast goed troosten. En als ik haar dan om 12:15 uur ophaal, zal ze vast een hoop verhalen hebben. Daar kijk ik naar uit!

Hele dagen

De komende maand gaat ze ochtenden wennen. Deze week één ochtend, en de komende twee weken twee ochtenden. Dan is het ook al bijna voorjaarsvakantie en dan gaat ze, vanaf 6 maart, hele dagen naar school. Ik denk dat ik dat eigenlijk nog spannender vind dan het wennen deze maand. Want 3 hele en 2 halve dagen naar school is toch een portie pittig voor haar lijkt me. We gaan zien hoe het gaat, maar eerst deze wenochtenden. Haar tasje staat klaar en haar fruittrommel ook!

Wanneer gaat jouw kindje naar school? Hebben jullie al een school gekozen?
Liefs Aaf

Eén gedachte over “ Zo kozen wij de basisschool voor onze dochter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.