Zilver poetsen – zo maakte ik mijn ringen schoon

Zilver poetsen – zo maakte ik mijn ringen schoon

Van de week heb ik een aantal schimmelplekjes in de badkamer weggepoetst met een of ander hardnekkig goedje. Stinkt naar zwembad en moet je echt niet inademen, maar werkt als een tierelier. Helaas was ik vergeten mijn ringen af te doen en die hadden flink te lijden onder het chloor. Ze verkleurden, werden dof en grijs. Zo jammer. Gelukkig heb ik ze weer schoon gekregen en ze zijn zelfs schoner en more shiny dan daarvoor. Hoe ik mijn dat deed lees je hier!

Twee ringen

Oké, even starten met een beetje achtergrondinformatie. Dit zijn mijn twee ringen. Ik draag ze al heel heel lang. Ze zijn niet veel waard, maar voor mij hebben ze een grote emotionele waarde. De ring met de golfjes draag ik sinds 2002. Toen ik voor het eerst ongesteld werd kreeg ik van mijn moeder een zilveren ringetje. Helaas ben ik die kwijtgeraakt, maar de kwam ervoor in de plaats. Die andere kreeg ik van Oscar toen we 1000 dagen verkering hadden. Lief hè! Even rekenen, dat is zo’n 3 jaar en dus draag ik deze ring sinds 2011!

Ik ga netjes met mijn ringen om. Als ik ga sporten doe ik ze bijvoorbeeld af, of als ik naar het zwembad ga. Ik douche en bad er wel mee. Tijdens mijn zwangerschap van Thomas heb ik ze even af gehad, omdat ik te veel vocht vasthield in mijn handen en ze te strak gingen zitten. Dat was gek, want mijn handen voelen dan zo kaal en leeg. Blij was ik toen ik ze weer om kon een paar dagen na de bevalling.

Normaliter doe ik ze ook af als ik met chemicaliën ga schoonmaken. Maar ik was dus vergeten mijn ringen af te doen. Ik weet dat chloor ontzettend slecht is voor je zilveren sieraden. Echt een stomme fout. Ik keek ’s avonds naar mijn ringen en schrok me een hoedje. Wat zijn ze dof! En grijs! Ooh zo zonde.

Soda, aluminium en heet water

Online las ik een goed werkend trucje voor zilver poetsen en wie weet heb jij er ook wat aan. Alles wat je nodig hebt is een bakje, aluminiumpapier en soda. En dan niet de soda waar je je wasmachine mee schoonmaakt, maar de soda die je in je baksels strooit. Echt waar!

Leg een velletje aluminiumpapier met de doffe kant naar boven (waarom weet ik niet), in een bakje. Leg je zilveren sieraden in het bakje, strooi daar flink wat soda overheen en overgiet het vervolgens met heet (thee)water. Het borrelt een beetje, je mag roeren om alle klontjes te laten oplossen. Laat je sieraden een tijdje – 15 tot 20 minuten – liggen in het bakje. Haal ze er daarna uit en poets ze schoon met een (thee)doek. Et voilà, ze glimmen weer als nooit tevoren.

En zie hier het resultaat. Het licht is ietsjes anders, maar je ziet op de linkerfoto de doffe grijze plekken. En op de rechterfoto glimt alles weer zoals het hoort. Ben er zo blij mee, dat ik deze tip over zilver poetsen graag wilde delen!

Het werkt ook voor armbandjes, oorbellen, kettingen. Als het maar van zilver is. Google er eerst even wat meer informatie over, want niet elk zilveren sieraad of erfstuk leent zich voor deze methode. Maar voor alledaags zilver werkt dit prima. Ik wist niet dat zilver poetsen zo eenvoudig was, weer wat geleerd!

Lees hier 20 weetjes over mij!

Heb jij je sieraden wel eens gepoetst op deze manier?
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.