Zelf & eenvoudig een latte macchiato maken

Zelf & eenvoudig een latte macchiato maken

Ben jij een thee of een koffiemens? Ik ben allebei, mag dat ook?! Ik drink graag groene thee, maar ’s ochtends een kop koffie vind ik heerlijk. Het liefst maak ik er een latte macchiato met karamel van. Die maak ik zelf, heel eenvoudig zonder dure melkopschuimers of andere apparatuur. En dat kan jij ook. Vandaag vertel ik je hoe.

Ingrediënten en benodigdheden

 • Volle melk
 • Koffiesiroop (te koop in de supermarkt)
 • Koffie / Espresso
 • Groot glas dat in de magnetron kan
 • Magnetron
 • Melkkloppertje

Stappenplan

 1. Schenk een flinke scheut melk in het glas. Ik gebruik altijd volle melk. Dat vind ik lekkerder en schuimt beter.
 2. Warm de melk op in de magnetron. Ik zet ‘m altijd op 45 seconden op 600 Watt. Hierdoor wordt de melk lekker warm, maar kookt het niet. Als melk kookt krijg je er zo’n vies velletje op en als je niet oppast kookt het ook nog over. Daarnaast krijgt het zo’n weeïge zoete smaak. Niet lekker voor in je koffie, dus let goed op!
 3. Klop de melk op met behulp van het melkkloppertje. Doe deze eerst een beetje oppervlakkig in de melk zodat er grote luchtbellen ontstaan. Daarna steek je ‘m er wat dieper in zodat de grote luchtbellen worden opgebroken in kleinere. Zo krijg je een mooie schuimlaag.
 4. Laat de melk eventjes rusten, zodat de vloeibare melk en de melkschuim zich goed van elkaar kunnen scheiden (Als je goed kijkt ziet je dat op de foto hieronder). Dat geeft zo meteen een mooi effect met de koffie.
 5. Doe nu een scheutje koffiesiroop in de melk. Niet te veel, want dit is superzoet.
 6. Schenk nu de koffie bij de melk. Dit kan filterkoffie zijn, een Senseo of een espresso. Maar net wat voor jou handig is en wat je lekker vindt. Ik zet er altijd een gewone koffie op.

Zo maak je eenvoudig en zonder veel gedoe een lekkere koffie! Het duurde bij mij eventjes voordat ik de perfecte opwarmtijd in de magnetron gevonden had. Te koude melk zorgt ervoor dat je koffie zo snel afkoelt, maar te warm is ook niet lekker door het velletje en de zoete smaak. Iedere magnetron is weer anders, dus zoek zelf even uit wat voor jou werkt.

Het melkkloppertje is op veel plekken te koop voor een paar euro. De mijne komt volgens mij van de Blokker of misschien wel van de Action… Ik weet het niet eens meer. Op internet zag ik net dat Ikea ze heeft voor €1,-! #nospon 😉.

Wil je meer weten over lekkere koffie en latte art? Boek dan een koffie workshop latte art. Ook leuk om als cadeautje te geven.

Heb je zin om eens te bakken? Bekijk dan deze recepten eens.

Maak jij wel eens een latte macchiato? Of een andere kop koffie?
Liefs Aaf

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bootkoffie.

7 gedachten over “Zelf & eenvoudig een latte macchiato maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.