Ze ademt niet meer! Een jaar later – Weet jij wat je moet doen?

Ze ademt niet meer! Een jaar later – Weet jij wat je moet doen?

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Lauren thuis stikte en dat ze daardoor niet kon ademen. Ze was net 12 dagen thuis uit het ziekenhuis en dus nog een heel klein baby’tje. Gelukkig is het helemaal goed gekomen en heeft ze er niets aan overgehouden. Samen met Oscar heb ik heel goed gehandeld. En daarover gaat dit artikel van vandaag.

Mocht je meer willen weten over die beruchte dag vorig jaar, dan verwijs ik je even door naar deze artikelen:
Lauren: de eerste werken thuis
Terugblik op het afgelopen jaar + een beetje vooruit kijken

Reanimatie

Samen met Oscar, en met behulp van de meldkamer, heb ik Lauren gereanimeerd. Net na het incident wilde ik het zo niet noemen, want het klinkt zo zwaar. Reanimatie is wat je doet bij oude mensen die een hartstilstand ofzo krijgen, niet bij kleine baby’tjes.

En toch was het een reanimatie. We hebben haar hartmassage gegeven en we hebben haar beademd. Ze stikte in slijm in haar luchtweg en door de beademing is dat verschoven en kon ze zelf weer zuurstof naar binnen zuigen.

BHV’er

Van heel veel familie en vrienden kregen wij de reactie dat ze het zo knap van ons vonden hoe wij hebben gereageerd en gehandeld. Ik antwoordde dan met: “Ja, je doet het gewoon.” Maar daar ben ik nu wel een klein beetje van teruggekomen.

Ja, het past ons om te handelen en niet te bevriezen. Het was ontzettend fijn dat we allebei thuis waren en dat we dit samen hebben kunnen doen. En daarnaast heeft de meldkamer ons ontzettend goed begeleid.

Maar daarnaast ben ik blij dat ik wist wat we moesten doen. Toen Oscar begon met compressies en ik doorhad dat hij gestart was met reanimatie, wist ik dat er ook beademd moest worden. Ik ben nu een aantal jaar BHV’er op het werk en daardoor krijg ik elk jaar een opfriscursus. Onderdeel daarvan is ook reanimatie.

Ik wist dat ik mijn mond over haar neus en mond moest leggen en dat ik haar kinnetje omhoog moest duwen. Wat de verhouding compressies/beademingen was, wist ik niet meer. Maar dat doet er ook niet precies toe. “Iets is beter dan niets”, werd er wel eens gezegd tijdens de lessen.

Wil ik BHV’er blijven?

Nadat ik weer aan het werk ging, heeft het even geduurd voordat ik ook weer een actieve BHV’er was. Ik moest bij mezelf te rade gaan of ik het aankon als er iets zou gebeuren. Na een tijdje voelde het gelukkig weer goed en heb ik aangegeven weer op herhaling te willen gaan.

Dat was een heftige training wel, waarin ik ook gedeeld heb wat mij is overkomen. Maar ik was oké met de reanimatie. Ik heb nog even vragen hoe het precies met kinderen in zijn werk ging. Ook de Heimlich-greep voor kinderen hebben we bijvoorbeeld behandeld. Dat was fijn.

Kinder EHBO

Het heeft me wel doen beseffen dat het heel belangrijk is dat je weet wat je moet doen. Als moeder/vader, als collega, maar ook als medemens. Je kan jezelf niet redden in zo’n situatie, maar je moet het dan hebben van een ander.

Weet jij wat je moet doen als jouw kindje stikt? Of als je collega hete thee over zich heen krijgt? Of als je buurman van de ladder valt?

Daarom denk ik dat het heel nuttig is dat iedereen een beetje basis-EHBO kent. Helemaal voor ouders vind ik het bijna verplicht om kinder EHBO te volgen. Sommige verzekeringen vergoeden een EHBO cursus vanuit een aanvullend pakket, maar sommige ook niet.

Mocht je interesse hebben in een (kinder) EHBO cursus, check dan even de website van het Rode Kruis. Ze hebben voor ieder iets wils: klassikaal, e-learning of verkort. Op hun website vind je ook de vergoedingen van de verschillende zorgverzekeraars. (Non spon, gewoon een tip).

Ik ga op kinder EHBO!

Misschien is het een beetje een onsamenhangend verhaal geworden, waarvoor sorry. Doordat we dit met Lauren hebben meegemaakt, weet ik nu echt hoe belangrijk het is dat je weet wat je moet doen als er een ongeluk gebeurt. Ook voor later vind ik dit belangrijk. Wat als Lauren thee over zich heen krijgt of als ze uit het klimrek valt of struikelt en haar knie bezeert?

Vanuit de BHV trainingen weet ik echt wel het een en ander, maar niet toegespitst op kinderen. Daarom heb ik besloten om een kinder EHBO training te gaan volgen. Hoe en wat precies weet ik nog niet. We moeten ook maar eerst deze coronacrisis achter ons zien te krijgen. Maar daarna pak ik door en ga ik op training.

Doe jij ook mee?
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.