Wonen: De bouw van ons nieuwbouwhuis (2)

Wonen: De bouw van ons nieuwbouwhuis (2)

Vorige week kon je lezen hoe we ons eigen nieuwbouwhuis vonden en kochten. We moesten vrij lang wachtten totdat het huis klaar was. Wat begin in januari met een zoektocht, leidde tot het kopen van het huis in de zomer. De bouw startte in oktober en in juli konden we ein-de-lijk voor het eerst in ons huis. Twee weken later stond het moment van de sleuteloverdracht gepland. 

 

Sleuteloverdracht
Op 24 juli 2017 om 10 uur ’s ochtends stonden wij voor ons huis, want… hij is van ons! Dat was-ie natuurlijk al, maar nu echt! Samen met de uitvoerder en een adviseur van Vereniging Eigen Huis liepen we door het huis en constateerden we nog wat kleine gebreken. Dit werd netjes genoteerd en meneer de uitvoerder had dus nog wat werk uit te laten voeren ;). We tekenden en ontvingen de sleutel, en nog een setje van 6 haha.

Klusser-de-klus
Yes, wij zijn nu officieel de eigenaar van dit huis. De vlag kan uit! Om 11 uur arriveerden mijn ouders om te komen helpen klussen de komende dagen. Wat een werk hebben we verzet met z’n allen. Alle ruwe muren in het huis hebben we:
1. Geschuurd, om de grove spikkels te verwijderen
2. Voorgestreken (want dit zulk nieuwe muren zuigen behanglijm als een malle en dan plakt het behang niet..)
3. Voorzien van glasvliesbehang (wat een rotspul is dat, dat kriebelt als brandnetels)
4. Geverfd met witte muurverf
5. Voorzien van een tweede laag muurverf óf van een tof kleurtje.

Zo hebben we heel veel uurtjes gestaan, muren instrijken met voorstrijk, lijm of verf, of behang aanbrengen op de muur en dat precies passen om een deurpost of hoek. Elke vierkante centimeter van ons huis hebben we een aantal keer gezien.

Mama is echt Koningin Behangen. In te huren voor al uw kluswerken – grapje ;)! Veel gebehangt (is dat een werkwoord?!), ze vindt het leuk om te doen en is er goed in. Veel gekke hoekjes of bochten heeft ze behangen en het is heel mooi geworden! Hier zie je trouwens ook goed de tuinen, leeg en kaal… 

De eerste dagen hebben we onwijs hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de benedenverdieping behangen was. De grote behangtafel stond in de keuken en al het andere gereedschap stond eromheen. Bizar als je je bedenkt dat dit je keuken, eet- en woonkamer eigenlijk is, of nouja moet worden.


De reden dat de benedenverdieping zo snel klaar moest zijn, was hierom! De vloerverwarming. Op dag 3 zou de vloerverwarming-man komen. Met een frees freesde hij sleuven in de vloer en daar legde hij later een buis in waardoor het warme water loopt. Dit smeerde hij weer dicht en daar mochten we 24 uur niet op lopen. Ondertussen klusten we op de trap en boven verder, met hetzelfde riedeltje: schuren, voorstrijken, behangen en verven. 

Niet zo gezond, maar na een lange dag klussen had ik echt geen zin meer om te koken. Dus lieten we vaak iets komen, aten we dat in het nieuwe huis en klusten we nog even verder.

Keuken
Dit was leuk! Want je begon resultaat te zien. Ik wilde heel graag een rode keuken en verfde dus de achterwand rood. En dat vlekte, zoals je ziet. Niet te doen. Ik dacht echt dat ik het verprutst had, terwijl ik nog wel zo netjes en gestructureerd werkte. Gelukkig, toen het opgedroogd was de volgende dag zag het er al weer veel beter uit. Wel was er nog een tweede laag nodig.

Yep, van alle markten thuis. Oscar boort hier gaatjes om de wc-borstel aan de muur te hangen. Ook de WC-potten installeerden we zelf.

Nadat mijn ouders na 4 dagen klussen vertrokken en we zelf doorklusten belden ze al gauw weer op. Het was zomervakantie (ze zitten allebei in het onderwijs), het was niet zulk mooi weer en ze verveelden zich. “Mogen we alsjeblieft weer komen helpen klussen?”. Haha, ja hoor, graag zelfs! Heel wat uurtjes brachten we met z’n vieren door in onze charming kluskleding.

Aan het eind van de week werd de keuken bezorgd. En die werd zo in de kamer neergezet dat we er nog omheen konden lopen. Wat een pakketten joh! Zo hebben we een heel weekend om de keuken heen gewerkt. Maandag ’s ochtends vroeg stond de installateur op de stoep om de keuken tegen de rode muur te plaatsen.

Stap voor stap werd deze hoek steeds meer keuken. Ik vond het wel spannend, want de keuken hadden Oscar en ik uitgezocht een paar weken na het tekenen van het koopcontract. Dat was meer dan een jaar geleden. Tegelijk was het heel gaaf om te zien hoe je ideeën op papier tot leven komen.

Even gauw een broodje eten tussen de middag. We hadden het koffiezetapparaat, een campingkoelkast en een doos met broodjes, chips etc. in het huist staan. Een week lang hebben we dus een soort van gekampeerd in ons huis. Daarom was het ook heel fijn dat de keuken vorm begon te krijgen.

Af! Althans, het werk van de keukenmonteur zat erop. Mooi is -ie he!?

Zolder en vloer
Als laatste hebben we de zolder gewit. In het vorige artikel zag je al hoe donker de grote zolder eigenlijk was. Bruine platen en grijs-betonnen muren. We kochten 4 grote emmers verf en met een rollerkwast aan een telescoopstang kwamen we een heel eind. Credits aan Oscar want hij heeft hier het grote zware werk gedaan!

Toen alle muren klaar waren, wat al een enorm effect had, was het tijd om te beginnen met de vloer. Deze vloer hadden we ook in ons oude huis dus we kenden de techniek een beetje. Totaal liggen er 51 pakken laminaat in dit huis! In elk pak zit 2,5 vierkante meter vloer, dus reken maar uit… (En lukt dat? haha). Oscars ouders hebben ook nog veel geholpen tijdens de laatste klusdagen.

Verhuisdag
Twee-en-halve week na de sleuteloverdracht was het movingday! Alle dank gaat uit naar onze lieve familie en vrienden. Er stonden zoveel mensen klaar om ons te helpen met verhuizen. Oscars moeder had zich ontfermd over het inpakken in ons oude huis. Daar waren er troepen bezig met alles (dozen en meubels) naar benden te brengen en klaar te zetten in de hal. Daar werd het busje volgeladen en in het nieuwe huis werd alles net zo snel weer uitgeladen. Mijn moeder en een vriendin waren het aanstuurpunt én uitpaktteam in het nieuwe huis. Al gauw waren de eerste dozen uitgepakt en konden we weer uit glazen drinken (ipv plastic bekers).

Bij hard werken hoort natuurlijk ook goed eten. Broodjes kroket, altijd goed.

Ons doel die dag was om het oude huis leeg te krijgen, en in het nieuwe huis om het bed in elkaar te zetten, zodat we konden slapen. En dat lukte! Die nacht sliepen we voor het eerst in ons eigen huis.

In de loop van de volgende weken gebeurde er nog veel. Zowel wijzelf klusten nog even door (lampen ophangen, plintjes plakken, dozen uitpakken, kastjes in elkaar zetten, nieuwe kledingkast kopen..). Ook de bouw bouwde ons huis af. Zo misten we nog dorpels (zoals vensterbanken aan de buitenkant van je huis heten – ja weer wat geleerd) en die werden geplaatst. Elke keer als het huis weer iets verder af was, was een mijlpaal!

Ook in huis gebeurde er nog de laatste dingen. De keukenmonteur kwam nog terug voor wat restpuntjes en wij klusten ook flink door. Momenteel zijn we druk bezig in de tuin, om die klaar te maken, een hele klus. En weetje, een nieuwbouwhuis is natuurlijk nooit af. Maar dat is oké, want we vinden het ook leuk om te klussen. Toevoeging: op zijn tijd, haha.

Ik ben echt heel blij met ons huis. Hoewel het dan wel geen Utrecht is, fietsen we nog geregeld de stad in, en dat is prima te doen. Ik heb een tuin met zon, en een bad. En 3 slaapkamers en een mega zolder. Eerst wist ik niet wat we moesten doen met al die ruimte, dat is nu ook echt ook wel gevuld. Een mens verzamelt nogal wat, haha. Inmiddels wonen we hier bijna een jaar en het voelt echt als thuis, als ons huis. Ik hoop hier nog vele jaren te mogen wonen, te genieten van onze tuin aan het water met vechtende eendjes, een zwanenfamilie (met kuikens!), in het groen en van alle ruimte.

As we speak is de bouw bezig met het afronden van de wijk. Straatlantaarns worden geplaatst, het volgende deel is opgeleverd, de straat wordt gelegd en het wordt echt een woonwijk. Ook heel fijn. We woonden namelijk al die tijd op een bouwplaats en daar ben ik stiekem wel een beetje klaar mee. Maar ook dat einde is in zicht, en is het ook helemaal waard. I’m a happy girl 🙂

Woon jij in een koophuis? Nieuwbouw of een bestaand huis? En hebben jullie veel geklust?
Liefs Aaf

4 gedachten over “Wonen: De bouw van ons nieuwbouwhuis (2)

  1. Hey Aafke! Je buurvrouw hier 😉 Wat een ontzettend leuke blogpost, het doet me denken aan onze klusweken… Bah, wat een gedoe was dat zeg! Nu snap ik waarom het bij jullie zo snel ging qua behangen. Volgens mij hadden wij ook beter vliesbehang kunnen kiezen ipv dat rottige renovlies, dat had ons een hoop ergernis en 3+ lagen verf bespaard! Maar ja, het is nu een jaar verder en ik ben bijna alle drama vergeten 😉
    Jullie tuin ziet er trouwens ook supergoed uit! Hebben jullie mooi op tijd gefixt voor de zomer. Nu wij nog, haha!

    1. Ha Karin! Wat leuk dat je me gevonden hebt :). Wat een werk was dat klussen he. De eerste week vond ik het nog heerlijk, maar na 3 weken fulltime klussen was ik er behoorlijk klaar mee! Inderdaad, nu is alle drama vergeten. Nu is het fijn om de kleinere klussen op te pakken, zoals de tuin. Ben ook benieuwd hoe die van jullie er straks uit ziet. Ik las al over de plannen op je blog, spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.