Wonen: De bouw van ons nieuwbouwhuis (1)

Wonen: De bouw van ons nieuwbouwhuis (1)

Begin 2016 woonden wij zo’n 1,5 jaar in ons huurhuis in Utrecht. Dat beviel prima, het was een heel fijn appartement. Toch wilden we verder kijken en onderzoeken of het mogelijk was om een huis in Utrecht te kopen. Want: groter wonen, met tuin én investeren. Dus gingen wij op zoek naar een koophuis. Uiteindelijk vonden we een fantastisch huis in Nieuwegein! En daar wonen we inmiddels al bijna een jaar. In dit artikel neem in je mee terug naar begin 2016, toen onze huizenjacht startte. 

Ja, dus wel wilden graag een huis kopen. Helaas bleken onze eisenlijst en de stad Utrecht niet helemaal te matchen. Elk huis dat we zagen viel af want: a. te klein huis, b. te kleine tuin, c. geen goede locatie, d. te oud, e. een bouwval, f. te duur, g. niet in Utrecht. Oké, dit wordt ‘m dus niet. Een huis in Utrecht met ons wensenpakket bestaat niet. Dus gingen we verder kijken dan Utrecht, zoals men dat noemt in de ‘periferie’.

En zo stuitten we op een mooi nieuwbouwproject in Nieuwegein. Nét geen Utrecht, maar zeker fietsbaar, een rijtjeshuis, met voor- en achtertuin en nieuwbouw, iets waar Oscars bouwkundige hart sneller van gaat kloppen. Deel 1 van het project was al verkocht, en toen hadden er zo’n 100 mensen misgegrepen. De verwachting was dan ook dat het druk zou worden op de inschrijfavond voor deel 2. Niet geschoten is altijd mis, dus ook wij schreven ons in op dit project.

Later die week zat ik in de trein terug naar huis toen ik een mail kreeg: “Gefeliciteerd, bouwnummer 47 is aan u toegewezen.” We hebben een huis! In de trein appte ik Oscar en we gingen meteen opzoek naar welk huis nummer 47 was. We moeten immers een top 5 opgeven toen we ons inschreven. En nummer 47 was onze eerste keus! Yes! Maar dat betekende ook dat we nu écht moesten gaan uitzoeken of we dit 1. konden betalen en 2. ook echt wilden kopen.

En zo geschiede. We verdiepten ons in het project, reden eens naar Nieuwegein en maakten een afspraak bij de hypotheekadviseur. Natuurlijk bezochten we ook de plek van ons nieuwe huis. Hierboven zie je het stuk grond waar de huizen gebouwd zouden worden. Eerst een groot weiland, maar toen de gemeente bezig was met het “bouwrijp” van de grond werd het een enorme modderpoel. Riolering, watertoevoer en andere belangrijke voorzieningen werden voorbereid. Ondertussen waren wij nog bezig om alles rond te krijgen qua financiering, waar ook een hoop bij komt kijken. Denk aan een bouwdepot, overlijdensrisicoverzekering en nog meer van dat soort grote-mensen-termen.

Wanneer we konden liepen we het bouwterrein verder op, om naar onze ‘straat’ te kijken. Hierboven zie je dat er zand gestort is op de plek waar ons huis gebouwd wordt.

Gelukkig liep alles volgens plan en konden wij in de zomer van 2016 tekenen voor ons huis! Vanaf nu kon het lange wachten beginnen.

Fast forward naar eind oktober 2016: de dag waarop de eerste paal geslagen werd. Een heel spektakel waarbij een acteur (de bouwvakker hierboven) werd ingehuurd om deze paal te laten slaan en “per ongeluk” een gasleiding te raken en kortsluiting te veroorzaken. De kinderen vonden het fantastisch. Hoe cheesy het ook was, de bouw was eindelijk begonnen en daar waren we blij mee.

Er werd (natuurlijk) begonnen met de eerste rij huizen (wij waren de derde) en daar gingen we af en toe kijken naar de vorderingen. Er werd per verdieping gebouwd en al gauw zag je de contouren van de huizen.

Toen het dak erop kwam, was het een echt huis! Heel cool om te zien. Het dak werd er pre-fab opgezet. Dat betekent dat het dak in de fabriek gebouwd wordt, ingeklapt wordt voor transport en dan boven het huis getakeld wordt, daar klappen ze ‘m open en zetten ze ‘m op het huis.

Ook ons rijtje werd gebouw en dat ging net zo snel. Je zag het huis groeien. Hierboven zie je ons huis, het is de derde van rechts, waar die balken op de zolderverdieping liggen.

En toen kwam de eerste keer dat wij in ons huis konden. Ondertussen was er veel gewerkt; het dak zat erop, met zonnepanelen, er was gestart met het metselen en de buitenkant was nu zo goed als af. Dat was een vrij saaie periode voor ons, omdat er nu binnen veel gebeurde, maar wij dat natuurlijk niet zagen vanaf de buitenkant. Daarom was het ook heel gaaf om IN ons huis te kunnen staan.

Het advies was om van boven naar beneden te werken (om alles te checken) en zo begonnen we op de zolder. En wauw, die is hoog en groot! Zo vet.

Dit is de badkamervloer met alles wat weggewerkt is in de grond. Toen niet voor te stellen dat daar straks een mooie grijze tegel op de grond zou liggen en een bad in de hoek.

Hierboven zie je de keuken. Dit is geen draagmuur en wordt niet pre-fab gemaakt. De buizen en kabels worden dus gewoon in de muur gefreesd. Alle elektriciteitspunten klopten, gelukkig!

Zoals je ziet werd er nog hard gewerkt. Het plafond moest nog gespackt worden en de leidingen nog netjes weggewerkt. Hier kijk je vanuit de woonkamer naar de keuken.

En zo zag de straat eruit. Wat een zooi. De huizen staan nog in de steigers want het metselwerk was nog niet helemaal af.

En dit is onze slaapkamer. Die drie rondjes links op de foto zijn de aan- en afvoer van water. Zoals we hadden aangegeven. Veel in huis klopte gelukkig! En paar dingen niet, en die gaven we door aan de uitvoerder. Daar kon-ie mee aan de slag.

Ondertussen was het begin juli en we zouden de sleutel over 2 weken ontvangen. Wij waren er klaar voor: veel klusmateriaal hadden we gekocht en opgeslagen in ons huis. Planningen lagen klaar, hulptroepen waren ingeschakeld. Op naar 24 juli 2017!

Deel 2, over het klussen in ons nieuw huis, lees je hier.
Liefs Aaf

2 gedachten over “Wonen: De bouw van ons nieuwbouwhuis (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.