Wat heb je nodig als jouw baby prematuur geboren wordt?

Wat heb je nodig als jouw baby prematuur geboren wordt?

Al sinds het begin van je zwangerschap staat de uitgerekende datum met rood omcirkeld in je agenda. Dit is de datum waar jullie naartoe leven en naartoe aftellen. Je weet heus wel dat de kans klein is dat je kleintje ook echt op die dag geboren wordt, en dat de kans groot is dat hij een of twee weken eerder of juist een week later komt. Maar wat als je kindje prematuur geboren wordt? Dan ziet je kraamtijd er heel anders uit en heb je andere dingen nodig.

Kleding

Jouw baby is waarschijnlijk nog erg klein en de kans is groot dat hij (of zij) eerst nog in de couveuse ligt. Dan heeft hij alleen nog maar een luier (maatje 0, die waarschijnlijk ook nog te groot is) om. Aan- en uitkleden kost veel energie en dat wil je jouw baby besparen. En het is natuurlijk lekker warm in de couveuse. Kleren zijn nog niet nodig.

Na een tijdje is je baby klaar om te verhuizen naar een (verwarmde) wieg. Ongeveer een week voor de verhuizing gaan jullie beginnen met kleren. Je start met een overslagrompertje zonder mouwen of met korte mouwen. Deze zijn het makkelijkst aan te trekken en zitten het minst vervelend voor je baby.

rompertje aan in de couveuse

À terme baby’s (zoals het heet als je baby op tijd geboren wordt) starten vaak met maat 50, maar dat is echt nog te groot voor een prematuur. Je hebt rompertjes nodig in maat 44 of zelf nog kleiner. Bij Prénatal en bij Zeeman hebben ze overslagrompers en andere kleding in maat 44.

Als je kindje de wieg in gaat, gaat hij ook andere kleding dragen. Zorg ervoor dat het makkelijke kleding is: soepel en niet te strak. Een spijkerbroek of een broek met een dik elastiek is niet zo fijn.

Wij trokken Lauren wel rompertjes aan in maat 44 maar verdere kleding vaak in maat 50. Mouwtjes en broekspijpen sloegen we gewoon om, kan prima!

Fopspeen

Een fopspeen is fijn voor baby’s omdat het stressverlagend is. Het zuigen op een speen werkt kalmerend. Premature baby’s hebben minder kracht en een kleinere mond waardoor ze een speciale speen nodig hebben. Waarschijnlijk krijg je in het ziekenhuis de eerste speen, maar de volgende maten moet je zelf aanschaffen.

premature speen in de couveuse

Afhankelijk van de leeftijd (zwangerschapsleeftijd) van je baby heb je andere spenen nodig. Van week 30 tot week 34 gebruik je de Wee Soothie. Vanaf week 34, als je baby alweer wat verder gegroeid is, gebruik je de NICU Soothie. Vanaf de uitgerekende datum ga je over op een volgend formaat: Soothie. Avent heeft ook een soort Soothie, maar met berenoortjes ?.

Deze premature spenen zijn kleiner, lichter en speciaal ontwikkeld om gecombineerd te worden met slangetjes en snoertjes. Ook zijn ze ontwikkeld uit één stuk, dus zonder randjes, waardoor ze geschikt zijn om elke dag uitgekookt te worden om ze zo helemaal schoon te maken. Hygiëne is extra belangrijk in het ziekenhuis.

Wist je dat, door middel van het zuigen op een speen, premature baby’s alvast kunnen oefenen om straks aan de fles of borst te drinken. Zo trainen ze hun zuigreflex en mondspieren, want ook die zijn waarschijnlijk nog niet helemaal ontwikkeld.

Flesspeen

Als het dan zover is en je kleintje oud genoeg is om de fles te krijgen is het het waard om even goed uit te zoeken welke fles en speen je wilt gebruiken. Hiervoor kreeg je kindje melk door de neussonde, maar vanaf nu gaat je kleintje eraan wennen dat hij wat moet gaan doen om zijn eten te krijgen.

Je zou denken dat je het zo makkelijk mogelijk wil maken en een makkelijke speen wil gaan gebruiken, maar zo werkt het niet. Je premature baby moet gaan leren hoe hij tegelijk ademt, zuigt en slikt. Supermoeilijk! De kans op verslikken is dan ook aanwezig. Daarom wil je een speen gebruiken die alleen melk geeft als je kleintje actief zuigt. Wij hebben de smalle fles van Dr. Browns met een premature speen gebruikt voor Lauren.

Het gaatje in de speen is zo klein dat de melk er niet zomaar uitloopt. Ook heeft de fles een luchtventiel, waardoor er minder lucht(belletjes) in de melk belandt. Dat zorgt voor minder buikkrampjes. Let wel op dat het rubberen groene dopje niet wordt uitgekookt, dan gaat de fles lekken. De rest kan prima in de magnetronsterilisator. Lauren drinkt nu nog steeds uit de fles, wel een maatje groter inmiddels ?.

Geurdoekjes

Stel je voor, na 6/7/8 maanden bij je mama in de buik lig je nu in je eentje in een couveuse. Gekke geluiden, gek licht en ook nog gekke geurtjes. Waarschijnlijk ligt er een doek over de couveuse om geluiden en licht te dempen en het lekker rustig in de couveuse te maken.

spuugdoekje in de couveuse

Van de verpleegkundigen kreeg ik de tip om te slapen met een spuugdoekje in mijn pyjama. Hierdoor trok mijn geur in het doekje en die legde ik dan bij Lauren in de couveuse. Zo rook ze mama ❤.

Kolf

Had je al bedacht of je wel of geen borstvoeding wil gaan geven? Als je dat wel graag wil, maar je kindje is prematuur geboren dan moet je op een andere manier de productie op gang brengen. Kolven it is!

In het ziekenhuis (zowel op de kraamafdeling als op de neonatologie) hebben ze een kolf (een hele goede!) die je gratis mag gebruiken. Maar thuis heb je uiteraard ook eentje nodig. Nou kan je twee dingen doen.

Je huurt een kolf in het ziekenhuis of bij Medipoint. Hoogstwaarschijnlijk krijg je dan deze mee. Deze kost €2,50 per dag en je moet zelf een afkolfset aanschaffen van ongeveer €38,-. Dat zijn alle onderdelen waarmee de melk in aanraking komt. Wel zo lekker als dat nieuw en schoon is. De afkolfset is ook te gebruiken met andere kolven van hetzelfde merk.

kolf philips avent dubbelzijdig

Om te starten is het huren een prima optie, maar als je een langere tijd wilt kolven dan is het voordeliger om zelf een kolf aan te schaffen. Het loont om even onderzoek te doen naar wat je wil: wil je een draagbare kolf, enkelzijdig of dubbelzijdig, welk merk wil je graag, etc. Je kan er ook voor kiezen om te kolven met een handkolf. Dat raad ik je niet aan, een elektrische kolf is veeel en veel makkelijker!

Zelf heb ik de Philips Avent dubbelzijdige kolf voor thuis. Goedgeprijsd, sterk en handig mee te nemen. Er zijn ook veel tweedehands kolven in omloop. Met een nieuwe afkolfset is een tweedehandskolf prima om over te nemen. Check Marktplaats dan even of speciale kolfgroepen op Facebook.

Ohja en nog een laatste tip wat betreft kolven. Laat de lactatiekundige in het ziekenhuis een paar keer met je meekijken. Thuis zou de kraamverzorgster dat ook doen. Ze kan je tips geven over het juist gebruiken van de kolf en over de juiste maat borstschilden. Heel belangrijk!

Ben je benieuwd naar mijn kolfavontuur? Ik schreef er een tijdje terug al een uitgebreid artikel over. Die lees je hier.

Hydrofiele doeken en dekentjes

Op de neonatologie hebben ze veel en leuke doeken hoor. Ze maken de bedjes op met vrolijke baby dekentjes, maar je mag ook je eigen spulletjes gebruiken. Zo maak je het bedje toch wat persoonlijker.

In de couveuse gebruikten wij een grote hydrofiele doek als hoeslaken om het matrasje en een kleine hydrofiele doek als dekentje/overlegger. Een deken is niet echt nodig in een couveuse, maar je kleintje vindt het wel erg lekker om strak ingestopt te worden. Dat geeft een geborgen gevoel.

eigen deken in het ziekenhuis

Ook tijdens het buidelen kan je je eigen dekentjes of doeken overleggen. Het geeft je dan toch een beetje het gevoel dat je het thuis van je baby naar het ziekenhuis brengt. En daarnaast staat het ook gewoon leuk op de foto’s!

Het ziekenhuis is voorzien van (bijna) alles! Luiers, doekjes, billenzalf, spuugdoeken, tepelhoedjes, pipetjes, flesjes om in te kolven, badolie, hydrofiele doeken, handdoeken, dekens, kruiken, noem maar op. Ze hebben zelfs vaak reservekleding voor je premature baby.

Dat geeft jullie nog even de tijd om thuis alles op orde te maken. Want misschien was je nog helemaal niet klaar met de voorbereidingen?! Geeft niet, jullie komen er wel. En hopelijk mag je je baby dan heel gauw mee naar huis nemen. Heb je al een autostoeltje ??
Liefs Aaf

Eén gedachte over “ Wat heb je nodig als jouw baby prematuur geboren wordt?

  1. Wat super goed dat je hierover schrijft en zo anderen meeneemt in jouw gebeurtenis en een andere moeder van een prematuur baby laat weten dat er meer moeders (ook vaders) zijn die dit is overkomen. Erg knap van jouw zoals je het hier neer schrijft. Als moeder van jou doet het mij elke keer iets; trots maar ook voel ik wat waar jullie mee bezig zijn geweest. Dit heb ik op het moment heel anders beleefd dan nu.
    Ik ben en blijf trots op jullie zoals jullie Lauren alle liefde en geborgenheid hebben gegeven in haar eerste weken maar ook nu nog steeds. Lauren heeft gelukt gehad dat haar wiegje bij jullie in huis stond/staat. Dikke knuffel ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.