Wat geef je een kind dat al alles heeft? Een spaarrekening!

Wat geef je een kind dat al alles heeft? Een spaarrekening!

Het zijn weer de feestmaanden van het jaar. Sinterklaas is in het land aangekomen (dat scheelde niet veel 😉) en dat betekent altijd veel gezelligheid en cadeautjes. Superleuk natuurlijk om je kinderen te verwennen met mooie cadeautjes, maar naarmate ze ouder worden vind ik het lastig om ze nog meer speelgoed te geven. Daarom geven wij ze altijd, naast wat leuks, een aanvulling op hun spaarrekening.

Cadeaus te over!

Onze kinderen hebben het goed. Heel goed. Dat blijkt onder andere ook uit al het speelgoed dat ze hebben. Daarom vind ik het ook heel lastig om ze leuke cadeautjes te geven met de feestdagen. Ik probeer altijd wel wat educatiefs uit te zoeken, zoals boeken. Of iets nuttigs, zoals een pyjama. Ze krijgen heus ook wel leuk speelgoed. In hun schoen en met pakjesmiddag. Maar ik probeer het een beetje binnen het normale te laten – wat dat dan ook is. Ook omdat ik weet dat ze heerlijk verwend zullen worden door de opa’s en oma’s!

Stichting De Lieve Sint

Om ook een beetje te geven, hebben we ons dit jaar opgegeven als hulpsint bij Stichting De Lieve Sint. Arme gezinnen, die het niet zo breed hebben, kunnen zich aanmelden. Zij worden gekoppeld aan gezinnen die zich hebben opgegeven als hulpsint.

Zo zijn wij gekoppeld aan een gezin uit het noorden van het land, met drie kinderen en een alleenstaande moeder. Voor alle kinderen, en voor de moeder, hebben we lekkers en cadeautjes gekocht zodat zij ook een feestelijke pakjesavond kunnen vieren. En net als alle andere kinderen kunnen zij ’s maandags op school vertellen, of misschien wel laten zien, wat ze gekregen hebben.

Spaarrekening

Maar naast al het cadeautjes-geweld, geven we onze kinderen ook graag iets mee voor de toekomst. Bij hun geboorte hebben we ze allebei een spaarrekening gegeven. Wij kozen voor gemak en hebben een rekening voor hen geopend bij de bank waar wij al bankieren.

Maar er zijn veel verschillende soorten spaarrekeningen voor kinderen. Google maar eens op spaarrekening kind, en je krijgt allerlei hits! Het is aan jou om uit te zoeken wat het beste bij jullie past? Ga je voor een rekening waarbij het geld vastzit tot zijn of haar 18e verjaardag? Of zoek je er eentje met de hoogste spaarrente? Veel banken bieden een leuk cadeautje aan als je een kinderspaarrekening opent. Kortom, genoeg om uit te kiezen.

Praat er over met z’n twee

Of en hoe jullie sparen voor je kind(eren) is natuurlijk helemaal aan jullie. Mijn tip is wel; praat erover met z’n twee. Hoe zien jullie dat sparen voor jullie? Houden jullie het vast tot een bepaalde leeftijd? Hoeveel geld zou je maandelijks willen storten? Hoe ga je om met verjaardagsgeld of andere donaties van opa’s/oma’s/anderen? Vinden jullie het oké om een deel van dat spaargeld te gebruiken voor wat anders (denk aan scooterrijbewijs). Het is belangrijk om hierover op een lijn te liggen, want het gaat immers over geld. Laat het geen onderwerp zijn om later over te ruziën, want zo kan een spaarrekening nooit bedoeld zijn!

Hebben jullie een spaarrekening voor je kind(eren) afgesloten?
Liefs Aafke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.