Verjaardagstraktatie: petit gateaus in drie verschillende smaken

Verjaardagstraktatie: petit gateaus in drie verschillende smaken

Woo! Wat een reacties heb ik ontvangen op mijn verjaardagstraktatie! Zo leuk, want ik heb er ook hard voor gewerkt. Van begin tot eind heb ik dit zelf uitgedacht en in deeltjes uitgewerkt. En weetje, het was eigenlijk helemaal niet moeilijk! Ik laat je hier zien hoe ik deze petit gateaus gemaakt hebt. En jij kan het ook, want het was eigenlijk supereenvoudig.

Petit gateaus

Ik was een tijdje terug aan het googlen voor inspiratie. Ik wilde iets fris, iets lekkers, maar ook iets wat te doen was om doordeweeks te maken. Mijn verjaardag viel namelijk op vrijdag, dus moest ik de traktatie ergens in de dagen daarvoor maken.

Toen kwam ik terecht op de website van Petit Gateau. Dat ziet er toch superleuk uit. Ik googelde verder en kwam verschillende tartelettes tegen. Aha, dat is ongeveer hetzelfde. Dat kan ik wel!

Ik bedacht drie smaken voor de petit gateaus en werkte alle ingrediënten en recepten uit. Ik deed boodschappen en ik kon aan de slag!

Petit gateau bodem

Officieel heb je hiervoor taartringen nodig van ongeveer 8 cm doorsnee. Maar deze heb ik niet in huis. Daarom gebruikte ik mijn muffin-bakvorm. Niet ideaal, maar prima te doen.

Dit recept van Laura’s Bakery gebruikte ik en deed ik simpelweg keer twee. Daarmee kon ik dus 20-24 bakjes maken. Met het deksel van het bakje met steekvormpjes, drukte ik grote rondjes uit het deeg. De bakvorm had ik ondertussen ingevet en om de bodem een rondje bakpapier gelegd. Zo wist ik zeker dat het bakje er na het bakken makkelijk uit zou komen.

Ik drukte de rondjes in de muffin-bakvorm, probeerde oneffenheden weg te drukken, sneed de randjes eraf en prikte met een vorm gaatjes in de bodem.

De inhoud: lemon curd, schuim, room en ganache

Hieronder zie je een aantal foto’s van alle stappen. Niet alles hoor, maar ik zal even kort uitleggen hoe en wat.

Italiaans schuim maakte ik ook naar recept van Laura. Heel belangrijk is de vetvrije kom, geen enkel drupje eigeel bij het eiwit en een siroop van precies 121 graden. Het wordt superveel, een half recept zou ook volstaan.

De banketbakkersroom maakte ik volgens dit recept. Ja, met echte vanille. Zo ontzettend lekker. Ik hield een beetje over en dat heb ik ingevroren. Lekker om een keertje op een cakeje ofzo te doen.

Daarna maakte ik een klein beetje witte chocolade ganache en melk chocolade ganache, volgens dit recept (wederom van Laura!).

En tot slot maakte ik lemon curd. En dat recept staat op mijn eigen site!

De taartjes afmaken

En dan nu alles bij elkaar om de taartjes af te maken.

Ik lepelde de lemon curd in het bakje, deed het schuim in een spuitzak en spoot er een slangetje overheen. Dat brandde ik even aan met een klein brandertje. Geeft zo’n mooi effect.

Dan nummer twee. Ik lepelde de banketbakkersroom in het bakje. Dat drukte ik een beetje aan en maakte het plat. In het midden plaatste ik een aardbeitje met daaromheen nog plakjes aardbei. Ik topte ‘m af met een beetje poedersuiker.

Dan de chocoladeganache. Eerst doe je de melk chocolade ganache in het bakje. Dan druppel je een paar witte chocolade ganache druppels erop. Door met een houten prikkertje een beetje te roeren (niet te veel!) maak je dit mooie patroontje.

Bewaren

De ganache moet dan nog wel even opstijven. Dat doe je in de koelkast. Daar bewaar je deze gebakjes ook. Ook de room met aardbei gebakjes bewaar je prima in de koelkast. De lemon curd met schuim gebakjes kun je niet in de koelkast bewaren. Dan gaat het schuim uitlopen. Deze bewaar je in een afgesloten bak op een koele plek in huis.

Serveren

Kijk nou hou leuk dit eruit ziet. Wat kleurrijk he! Ik nam nog wel een klein zeefje en poedersuiker mee, zodat ik vlak van tevoren nog even wat poedersuiker over de aardbeitjes kon strooien.

Het was zo leuk om uit te delen. Ik vermeldde er uiteraard wel even bij dat ik ze zelf had gebakken en iedereen reageerde verbaasd. En ze gaven me terug dat de taartjes er niet alleen leuk uitzien maar ook lekker smaken. Kortom: helemaal geslaagd dus!

Ga jij (één van) deze petit gateaus maken? Laat je me dan een weten hoe ze gelukt zijn?
Liefs, Aaf

2 gedachten over “Verjaardagstraktatie: petit gateaus in drie verschillende smaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.