Verbouwing vrijdag: Zelf aan de slag met behangen
Vorig jaar hebben we een dakkapel laten plaatsen en is Ferry de timmerman/aannemer aan de slag gegaan met het maken van een vliering en kamers. In verschillende artikelen heb ik je meegenomen in het proces. De laatste ging over dat Ferry klaar was en liet ik het resultaat van zijn harde werken zien. Daarna zijn we zelf aan de slag gegaan, maar dat heb ik jullie nog niet laten zien! En dat is dus alweer een jaar geleden. Tijd voor een artikelen over behangen. Komt ie!
Kale gipsplaten
Ferry heeft goed werk geleverd! De gipsplaten zitten netjes en strak. En met heeeeeeeel veel schroeven vast. Alle muren en het hele plafond is afgewerkt met gipsplaten. Per plaat zitten er zo’n 20 schroeven in, denk ik. Dus je kan je voorstellen hoeveel dat er zijn.
We hadden ervoor kunnen kiezen om het te laten stucen. Dan komt er een stukadoor en die maakt alles netjes glad. Dat kost alleen ontzettend veel geld. Dus besloten we – ook omdat we dat leuk vinden – zelf aan de slag te gaan. En dat was een enorme klus.
Gipsband
Als eerste plakten we de naden tussen twee gipsplaten of met gipsband (wordt ook wel voegband genoemd). Deze zelfklevende band plak je over de voegen en de schroeven. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de platen straks niet gaan werken en er ruimte ontstaat tussen de platen.
Voegenvuller / gipsplaatvuller
Daarna smeer je voegenvuller over de gipsband. Een gipsplaat loopt een beetje weg, om zo ruimte te geven voor de gupsband en de vuller. Dat is dus het gedeelte dat je insmeert. Hoeft niet heel precies en netjes, maar wel vullend. Ook alle andere (schroef)gaten vul je met vuller. Dat ziet er dan uit zoals op de foto’s hieronder.
Schuren
De volgende stap is dan om de voegen te schuren. Je wilt natuurlijk dat er geen bobbeltjes onder het behang zichtbaar zijn. Dus schuren schuren schuren! Alles. De muren, het plafond, al-les!
En dat geeft troep. Veel witte stof, wat overal gaat zitten. In je haren, in alle kieren, het dwarrelt naar beneden naar de slaapkamers. Overal stof, tot in je naad ?. Draag daarom een mondmasker om ervoor te zorgen dat je het stof zo min mogelijk inademt en als het voor je ogen nodig is, ook een werkbril.
Voorbereidingen voor het behangen
Eerst maak je alles stofvrij. Als eerste ga je met een handveger over alle muren. Daarna veeg je de vloer om zoveel mogelijk stof op te ruimen. Ik adviseer je om hier geen stofzuigen voor te gebruiken, want die gaat dan geheid kapot. Ga met een natte doek over de muren, kozijnen, vensterbanken, trapreling.
Daarna is het tijd om de muren voor te strijken Gipsplaten zijn droge producten en ‘zuigen’ enorm. Dat betekent dat wat je er op smeert direct wordt opgenomen door de platen. Behanglijm moet juist niet worden opgenomen, want dan plakt het behang niet. De muren strijk je voor met voorstrijk. Een heerlijk grof werkje, na al dat gepriegel met die voegen.
Behangen
Zo, en nu kan er dan eindelijk worden behangen! Dat doe je het beste met glasvezelbehang. Glasvliesbehang is hetzelfde, maar daar zit een motiefje in. Dit behang is scheuroverbruggend zoals ze het noemen. Dat betekent dat het kleine scheuren in de muur bedekt, mochten de gipsplaten toch wat gaan werken. Ook versterkt het de muur, is het brandvertragend (heel fijn op zo’n zolder met veel hout!) en is het slagvast.
Het allergrootste nadeel van dit behang is dat het ontiegelijk kriebelt. Het zijn geperste glasvezels en als je de op je huid krijgt gaat het enorm jeuken. Draag dus lange mouwen en ook handschoenen!
Snij of knip (rechte!) banen behang. Het liefst een paar centimeter langer dan dat de muur is. Vervolgens smeer je de muur in met lekker veel behanglijm. Niet te zuinig, je wilt dat het goed plakt. Daarna hang je de behangbaan op de muur. Begin hoog en veeg ‘m langzaam verder naar onder. Let er hier goed op dat je dit loodrecht doet. De overgebleven stukken behang snijd je vervolgens langs het randje van het plafond en het randje met de vloer af.
Het is enorm priegelwerk, ook om rond stopcontacten, langs hoekjes en het schuine plafond, het behang netjes en netjes recht te hangen. Geregeld gingen we niet loodrecht, hadden we een bobbel of een vouw in het behang. Dat leverde heel wat gescheld op elkaar op, but we survived!
Het moeilijkste was om het plafond de behangen, omdat je dan tegen de zwaartekracht in werkt. Hoe vaak zo’n behangbaan wel niet naar beneden viel als je met de andere kan bezig was. Man man man.
Maar zie hier het resultaat!
Tot slot sauzen
Hoewel het behang wit is, kan je het niet hierbij laten. Door de voegenvuller en de voorstrijk zie je allemaal witte vlakken door het behang heen. Dat heeft dus een likje verf nodig.
We hebben uiteindelijk alles 2 lagen muurverf gegeven. Zowel het plafond als de muren. Liters verf gaan er dan doorheen, maar dat geeft ook wel echt resultaat. Helemaal als je klaar bent en je de stucloper (om de vloer te beschermen) eruit kan halen!
Hieronder alvast een voorproefje van ons kantoor!
Samenvatting
Nadat Ferry klaar was hebben we zelf dus nog een hele hoop werk verzet.
- Gipsband aanbrengen
- Gipsplaatvuller over de gipsbang en alle schroefgaatjes
- Opschuren zodat alle oneffenheden weg zijn (en daarna schoonmaken!)
- Gipsplaten voorstrijken
- Behangen
- 2 lagen muurverf aanbrengen
Het is enorm veel werk, maar het is wel heel mooi geworden. Het scheelde natuurlijk wel dat we de zolder nog niet nodig hadden. Alle spullen die opgeslagen konden worden, konden al wel naar de vliering. Ik waste dan wel op zolder, maar drogen deed ik op onze slaapkamer of die van Lauren. Het was dus wel even behelpen in huis, maar het gaf ons wel de ruimte om de tijd te nemen voor het klussen.
Hierna waren we nog niet klaar op zolder, want er moest nog het een en ander gebeuren, zoals het ophogen van de vloer en het laminaat verleggen, Oscar maakte nog een washoek en timmerde de ventilatie-unit af. Maar daarover alter meer.
Ben jij van plan jullie zolder te verbouwen? Lees dan ook deze andere artikelen die ik schreef over onze verbouwing. Wie weet heb je er iets aan!
Liefs Aaf