Verbouwing vrijdag: Praktische tips voor de zolderverbouwing
Vorige maand kon je lezen en zien hoe de dakkapel geplaatst is. Op een hele koude donderdag werd er een mega gat in ons dak gezaagd en werd de kapel erop gezet. Ik heb ook al onze voorbereidingen met je gedeeld, hoe we tot de keuze van de leverancier kwamen en hoe we t gingen financieren. Maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken, ook op de dag zelf. In dit artikel deel ik mijn praktische tips met je.
Ruim de zolder op & maak ruimte
Begin hier op tijd mee! Want stiekem verzamel je zoveel zooi! Wij zijn zo’n drie maanden van tevoren begonnen met opruimen. We zochten kasten uit, gooiden dingen weg, verkochten waardevolle dingen via Marktplaats.
Veel dozen en bakken hebben we tijdelijk bij mijn schoonouders gestald, op onze logeerkamer bij hen thuis. Bakken babykleding, skispullen, koffers, de kinderwagen, dat scheelt een hoop. Beetje bij beetje werd de zolder leeg.
Ongeveer twee weken van tevoren haalden we alle meubels uit elkaar en verhuisden we ze naar de eerste verdieping; het bureau, de stellingkasten met inhoud, het logeerbed. De hardloopband, de wasmachine en de droger en één oude kledingkast bleven wel op zolder staan. Die kunnen we écht nergens anders kwijt en die kast is zo oud, die moet je niet uit elkaar willen schroeven.
Plak de vloer af met stucloper
Toen de zolder leeg was, plakten we de hele vloer af met stucloper. Dat is zo’n goede keuze geweest. Stucloper is een soort karton, van sappakken. Het beschermt de vloer tegen vuil en stoten enzo. Die mannen denderden zo over de vloer, zaagden balken en dakpannen op die vloer en deden wat dat betreft niet heel erg voorzichtig.
De stucloper zit er nu nog steeds op, want er moet nog veel meer werk op zolder gebeuren en die vloer willen we graag hergebruiken. Ik ben heel benieuwd hoe de vloer er uiteindelijk uitziet straks. Is je idee om sowieso al een andere vloer op zolder te gaan leggen na de verbouwing, dan is een stucloper natuurlijk niet nodig.
Zorg voor wat te eten voor de werklui
D-Day! Deze jongens doen niets anders dan dakkapellen plaatsen en zo werken ze ook. Ze werken snoeihard, tillen veel en werken in de kou. Dan kunnen ze wel wat krachtvoer gebruiken dacht ik zo.
’s Morgens had ik de koffie klaarstaan. Ik was alleen vergeten koffiemelk te kopen, oeps. Zorg dus dat je koffiemelk en suikerklontjes in huis hebt. Ook kan ik je adviseren wat lekkers voor ze in huis te halen. Zelf had ik stroopwafels, chocolaatjes en pepernoten. Zo’n drie uur later waren die drie schaaltjes drie leeg. Dat lusten ze dus wel.
Rond het middaguur zorgde ik voor een warm broodje. Ik vroeg hoe laat zij normaliter lunchten en toen werd ik gek aangekeken, haha. “Wij lunchen niet”. Ah oke, dan breng ik ze wel gewoon naar boven als ze straks klaar zijn! Met een sapje, een prima lunch dacht ik zo. En pauze hielden ze inderdaad niet. Even tussendoor werd het saucijzenbroodje naar binnen geschoven.
Ik geloof er trouwens in dat als ik goed voor de werklui zorg, zij nét ietsjes beter voor onze dakkapel zorgen of net ietsjes eerder ‘ja’ zeggen tegen een verzoekje. Daarnaast vind ik het gewoon netjes om mijn ‘gasten’ wat te eten en te drinken te serveren.
Zorg dat je een groot bedrag kan pinnen / overmaken
Ja echt! Want dat kan je niet zomaar. En een dakkapel kost een paar duizend euro. Wij zouden het bedrag pinnen en Oscar had geregeld dat we dit konden pinnen, zowel technisch als qua saldo. Maar de pin was kapot, dus we moesten het bedrag overboeken. Maar dat is dus een andere instelling! Als je die instelling verandert, duurt het een paar uur voordat ie wordt goedgekeurd. Wij konden dus niet direct betalen nadat de werklui klaar waren. Gelukkig vertrouwden ze ons en hebben we die avond netjes het bedrag overgemaakt.
Breng je kind(eren) naar de oppas
Want: herrie, kou, lawaai en je hebt simpelweg niet de aandacht voor je kind die dag. Je hoeft er niet de hele dag bij te staan hoor, maar ze hebben af en toe vragen, je wilt natuurlijk ook even meekijken en ik was dus ook af en toe bezig met koffie en wat lekkers regelen.
Wij brachten Lauren voor een dagje naar haar oom en tante. Daar kan zij lekker spelen en natuurlijk zonder herrie slapen. Geen gekkigheid voor haar dus en wij hebben onze handen vrij.
Regel plek voor het puin en al het afval
Er komt heel veel, ik herhaal heel veel, puin van je zolder af. Veel dakpannen, maar ook hout en een hoop isolatie. Zorg dat je daar plek voor hebt. Bij ons kon dat op de oprit, voor het huis staan. Misschien kan het bij jullie wel in de achtertuin of jullie kiezen voor de optie dat de werklui al het afval ook meenemen. Superfijn natuurlijk maar dat kost uiteraard een hoop geld. Wij brachten het voor veel minder geld zelf naar de vuilstort. Kostte wel wat tijd natuurlijk, maar prima te doen.
Daarnaast de tip om spullen in je tuin te beschermen tegen vallend puin. Af en toe valt er een stukje dakpan of een dikke schroef naar beneden en er waait wel wat isolatie weg. Zou toch zonde zijn als die een gaatje maken in je loungebank of de mooie glazen bijzettafel kapotmaken.
Meer lezen over onze zolderverbouwing?
– Lees hier over onze plannen voor de zolderverbouwing.
– Lees hier over onze voorbereidingen.
– Lees hier over de plaatsing van de dakkapel.
Hopelijk heb je iets aan mijn tips als jij jouw/jullie zolder gaat verbouwen. Laat je een reactie achter als dat zo is? Zou ik leuk vinden 🙂
Liefs Aaf
2 gedachten over “Verbouwing vrijdag: Praktische tips voor de zolderverbouwing”
Wat is het eindresultaat geworden. Wij zijn heel benieuwd. Hebben bijna dezelfde afmetingen.
Hi Sarella, dat kan je lezen in de volgende blogs. Als je op mijn site zoekt naar “zolder” vind je de bijbehorende blogs.