Verbouwing vrijdag: De vliering en de muren zijn geplaatst

Verbouwing vrijdag: De vliering en de muren zijn geplaatst

Voor als je het gemist hebt: wij zijn de zolder aan het verbouwen. Vanaf de zomer zijn we bezig met plannen maken. Het duurde even maar in december is de dakkapel geplaatst. En in januari kwam de aannemer om de vliering te bouwen en de muren te plaatsten. Dit artikel gaat daarover. Ik laat je zien hoe dat in zijn werk ging en natuurlijk hoe het er daarna uitziet.

Hoe kies je een aannemer / timmerman?

Toen we afgelopen zomer ons aan het oriënteren waren op de zolderverbouwing hebben we ook contact gezocht met meerdere timmermannen. Via internet hebben we offertes opgevraagd, maar ook in ons netwerk. Zo kwamen we ook in contact met Ferry Rookhuizen. Ik belde hem begin augustus (2020) en hij gaf aan op vakantie te zijn én heel erg vol te zitten. Hij kon op z’n vroegst in januari. Als we dat oké vonden moesten we over twee weken maar even weer bellen, dan was hij terug van vakantie.

We kwamen er ook al gauw achter dat een dakkapel toch niet veel eerder geplaatst kon worden, dus januari was prima. We belden Ferry nog een keer en maakten een afspraak om onze plannen met hem te bespreken. Hij kwam langs, wat wij heel fijn vonden. Zo kon hij de ruimte goed bekijken en samen met ons plannen maken. We legden uit wat we wilden en Ferry adviseerde ons hier goed in. Zo opperde hij spotjes, het verleggen van elektra en ook de hoogte van de vliering. Diezelfde week ontvingen we zijn offerte en die was heel erg oké.

Nadat we de plaatsing van de vliering in hadden gepland, namen we contact op met Ferry om ook met hem definitieve afspraken te maken. Hij zou ervoor zorgen dat alle materialen de dag voor de plaatsing van de dakkapel geleverd zouden worden. Naast dat het heel veel en zwaar was, zaten er ook lange palen en planken tussen. Die zouden we nooit via de trap boven krijgen. Die moesten dus via het gat in het dak. En op maandag 11 januari om 07:30 zou hij zelf beginnen.

Vliering bouwen

Iets voor 07:30 op de maandag ging de bel. Ferry stond mooi op tijd op de stoep. Hij laadde wat apparatuur uit en ging eigenlijk direct aan de slag.

Niet veel later hingen de eerste balken aan de muur. Deze plaatste Ferry op dezelfde hoogte als de draagbalk van de dakkapel. Met dikke schroeven en bouten bevestigde hij deze balken aan de betonnen muren. Daarna plaatste hij houders op deze balken, waar daarna de grote lange balken in komen te liggen. Deze dragen de vloer van de vliering.

De balken liggen erin en de vlizotrap wordt gemonteerd. Ferry legt de platen op het regelwerk; dit is de vloer van de vliering. En dat alles op dag 1!

Het is een beetje een donkere foto hierboven, maar je ziet het: de vliering zit er al in! Even een selfie op de vlizotrap. Ik mocht nog niet op de vliering gaan staan. Straks als de muurtjes staan, dan is ie helemaal stevig. Ik had niet gedacht dat Ferry op dag 1 al zoveel werk ging verzetten.

Muurtjes maken

Het werk daarna ging ook wel snel hoor, maar was iets minder zichtbaar dan dag 1. Ferry ging verder met het plaatsen van het houtwerk van de muren en het bevestigen van het regelwerk aan het plafond. Wij kregen de opdracht om die avond even te bepalen waar de stopcontacten en spotjes moeten komen, dan kan Ferry daar de volgende dag mee verder.

Hierboven, als je goed kijkt, zie je buizen lopen door de muren. Hier zitten elektriciteitsdraden in voor de lichtknoppen en stopcontacten. Ook plaatst Ferry de eerste gipsplaten.

Nog meer gipsplaten, met isolatie. Gek om te zien hoe deze grote open ruimte, steeds meer hokjes krijgt. Voor ons wordt zo steeds duidelijker hoe onze ideeën op papier er in het echt uitzien. Spannend en leuk!

Nog heel veel meer gipsplaten gingen er doorheen. Elke muur en het plafond werd afgewerkt met gipsplaten. Ook plaatste Ferry de spotjes en sloot deze aan op de schakelaars. Na 5 dagen hard werken zag onze zolder er al zó anders uit.

Afwerking

De tweede week stond in het teken van afwerken. De zijkanten van de dakkapel kregen ook gipsplaten, Ferry plaatste houtwerk rondom de dakramen en de randen van de dakkapel en hielp ons met het bestellen van hout voor het afwerken van de nieuwe schotten.

Hierboven zie je een voor, tijdens en na-foto, vanuit ongeveer hetzelfde standpunt. Op de derde foto zie je ook de trapleuning en het paaltje van het hekwerk. Hieronder heb ik nog even een plattegrondje geplaatst, dat geeft je misschien iets meer gevoel bij de indeling. Op de plek van het dakraam zit dus nu de dakkapel, aan de andere kant zitten twee dakramen en het washok heeft geen deur maar is een open ruimte.

Het ging allemaal erg voorspoedig en na 7,5 dag werken was Ferry klaar! 2 Dagen eerder dan gedacht. Hij laadde al zijn eigen spullen weer in zijn bus en wij zwaaiden hem uit. Dat betekent dat wij aan de bak konden. Want ja, zo’n gipsmuurtje is natuurlijk niet heel mooi. Genoeg te doen. Maar daarover later meer.

Ferry Rookhuizen

Willen jullie ook je zolder verbouwen en woon je in regio Utrecht? Dan kan ik Ferry aanraden. Wij hebben ‘m ook aangeraden gekregen van een collega die tevreden over hem was en dat zijn wij ook. Hij werkt hard, komt afspraken na en is eerlijk. Een aantal dagen lieten wij ’s ochtends binnen en vertrokken wij naar kantoor om te werken (werken in de herrie is niet echt lekker). Ferry voerde iets meer werk uit dan van te voren afgesproken en daar offreerde hij hele eerlijke prijzen voor. Echt top. Thank Ferry voor je harde werk! Als ’t straks helemaal af is, zullen we wat foto’s met je delen.

Meer lezen over onze zolderverbouwing?

– Onze plannen voor de zolderverbouwing.
– Onze voorbereidingen.
– De plaatsing van de dakkapel.
Praktische tips voor de (zolder)verbouwing.

De volgende keer laat ik je het eindresultaat zien en natuurlijk de stappen daarnaartoe. Oscar heeft nog zoveel meer werk verzet op zolder om het allemaal af te werken en mooi te maken. Wat dat betreft hebben wij weinig last gehad van de lockdown, genoeg te doen in huis.
Liefs Aaf

17 gedachten over “Verbouwing vrijdag: De vliering en de muren zijn geplaatst

 1. Zo, wat een mooie blog en het is maar dat je dit ook weet:
  Het is mijn schoonzoon en ik ben apetrots op deze aardige, lieve en eerlijke kerel.
  Vakmannetje hè?

  1. Hi Bianca, Dank je wel. Wij zijn er ook erg blij mee.
   De afmetingen van onze zolder zijn ongeveer 5.5 meter breed bij 7.6 meter lang (tot het oude knieschot).

 2. Wat leuk om te lezen. Zeker omdat wij soortgelijke plannen hebben. Ook de foto’s hoe jullie de zolder in eerste instantie hebben aangepakt (de foto met de witte banen verf) komen me bekend voor haha.
  Wij overwegen of we twee dakkapellen moeten laten plaatsen. Of alleen achter (voor hebben we al een dakraam). Mag ik weten hoe jullie afweging hierin is geweest. En of de kamer zonder dakkapel veel kleiner is voor jullie gevoel. Je mag me ook via mijn mailadres benaderen. Ik ga Ferry binnenkort in ieder geval ook contacten.

 3. Hi,
  Wij zijn ook bezig met plannen voor de zolder. We zijn aan het overwegen 1 of 2 dakkapellen. Wat is jullie overweging geweest om 1 dakkapel te nemen als ik vragen mag. Wij twijfelen erg of de ruimte in de kamer zonder dakkapel dan niet alsnog te krap wordt. (Voor een kinderkamer of kantoor)

  1. HI Miko, ik zag dat je twee berichtjes achtergelaten had. IK antwoord even hier voor beide.
   Onze overweging was op basis van kosten, want twee dakkapellen is gewoon dubbel zo duur. Maar ook dat je niet zomaar voor een dakkapel mag plaatsen; hier moet je een vergunning voor aanvragen bij de gemeente. Achter is veelal vergunningsvrij. De ruimte zonder dakkapel is prima. Bij ons is het een logeerkamer met extra kast en dat is ruim genoeg. Voor een kinderkamer of kantoortje zou dat echt helemaal prima zijn hoor. Ik ben bezig met het uitwerken van een artikel hoe het er nu uitziet, dus houd mijn site even in de gaten.
   Leuk dat je Ferry gaat benaderen, je mag altijd even noemen dat ik ‘m getipt heb 🙂

   1. Beste Aafke,
    Inmiddels is ook onze dakkapel (alleen achter geplaatst).
    Ik heb jullie indeling overwogen, maar wij gaan toch voor een iets andere.
    De kamer links achter (voor jullie de ‘grote’ kamer aan de dakkapel kant). Wordt iets groter. net voorbij de noklat. Dan houden we aan de andere kant een iets kleinere kamer over met een dakraam. Dat word onze kantoor hoek. We laten die kant open.
    Aan de andere kant van de dakkapel laten we het nu ook open. Daar komt een extra vriezer en strijkplank te staan.
    En de grote kamer wordt onze slaapkamer.
    Beneden slapen de kinderen. We hebben als ouders als het ware dan een eigen verdieping.

    Wat betreft de twee berichtjes: ik zag eerst mijn eerste berichtje niet. Dus vandaar dat ik nogmaals een berichtje heb geplaatst.

    Ferry heb ik benaderd, maar die zat tot de zomer vol. Dus we zijn in contact gekomen met een andere klusjesman.

    Ik ben benieuwd naar de wijze waarop jullie de afwerking gedaan hebben van de muren en het plafond. Dat staat ons ook volgende week te wachten.

    Groetjes!

    1. Hi Miko,
     Wat fijn dat ook jullie dakkapel geplaatst is. Hopelijk ben je er blij mee 🙂 Lijkt me heerlijk om als ouders een eigen verdieping te hebben, als je kinderen daar straks oud genoeg voor zijn (en je dus niet elke nacht trap af & op te moeten).
     Ja, wij hebben toen ook een hele poos op Ferry moeten wachten, maar we moesten ook wachten op de dakkapel, dus uiteindelijk paste ons dat goed.
     De afwerking hebben we zelf gedaan (dat artikel staat nog op mijn to do, maar heb ik tot nu toe nog niet uitgewerkt). Maar de gipsplaten hebben we zelf gevuld en de naden dichtgemaakt en geschuurd – wat heel veel stof gaf. Daarna alles behangen met vliesbehang ook het plafond. En daarna 2 lagen verf erover heen. Plinten erin. En mijn man heeft ook nog een washoekje met stromend koud water gemaakt. Een hele klus, maar het is zo mooi geworden 🙂
     Succes met de afwerking! Groetjes

 4. Ziet er erg strak uit zeg! Zit zelf ook aan zoiets te denken, maar twijfel over de plafondhoogte. Wat is bij jullie de plafondhoogte? Alvast bedankt!

  1. Dank je wel! We zijn er nog steeds erg blij mee :-). Onze plafondhoogte is 2,30. Dat was precies genoeg voor de deuren. Het is, naar onze mening, een prima hoogte voor een zolderverdieping.

 5. Hallo Aafke,
  Mooie zolder hebben jullie gemaakt. Ook leuk om de blog hierover te lezen met de foto’s!
  Wij gaan binnenkort beginnen met een soortgelijk project en jouw website is erg nuttig hiervoor.
  Ik ben even benieuwd naar de hoogte van jullie vlizo (van vlizovloer tot nok van het dak). Weet je daar de afmeting van?
  Mvg Rik

  1. Hi Rik, dank je wel voor je berichtje. Onze vliering (van houten vloer tot de nok) is zo’n 1,60-1,65 meter denk ik. Ik kan er zelf net niet rechtop staan.

 6. Hoi Aafke, Mooi hoor. Leuk dat je er over schrijft. Wij willen ook een vliering maken. Weet je toevallig nog de maat van de balken? Denk dat ze 5,5 meter lang zijn, maar wat is de dikte en breedte? En hoe hebben jullie die balken boven gekregen? Dat lijkt me ook een uitdaging?

  Ben benieuwd!

  1. Hi Lennard, bedankt voor je reactie.
   Gaaf dat jullie ook verbouwplannen hebben 🙂 De dikte en de breedte weet ik zo niet, dat heeft onze timmerman geregeld en geplaatst. Wellicht dat je daarvoor met Ferry Rook contact op kan nemen?
   We hebben alle materialen door de hijskraan naar de zolder later hijsen, toen het gat in het dak was gezaagd voor de dakkapel. Voor die mannen was het wat lastig om om die materialen heen te werken, maar dat lukte gelukkig wel.
   Gr. Aafke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.