Verbouwing Vrijdag – De dakkapel is geplaatst

Verbouwing Vrijdag – De dakkapel is geplaatst

In deze rubriek neem ik je mee in de verbouwing van onze zolder en onze andere plannen in huis. Laatst deelde ik al onze plannen voor de zolderverbouwing en vandaag laat ik je zien hoe de dakkapel is geplaatst. Dat ging namelijk wel even wat anders dan gedacht. Ik laat je stap voor stap zien hoe het plaatsen van een dakkapel in zijn werk gaat.

Donderdagochtend 10 december. D-Day! Of te wel Dakkapel-Dag!! Het is iets over 7 als de monteurs de straat in komen rijden. Een busje met daarachter een aanhanger waarop onze dakkapel staat. Ook de hijskraan rijdt al de straat in. Wat een ding joh! Van de week hebben we alle buren al op de hoogte gebracht, want we wonen in een doodlopende straat. De buren kunnen er nu dus niet meer uit met de auto. Dus wie ‘m nodig had heeft de auto gisteravond al aan straat gezet.

Nét voordat de monteurs arriveerden, heb ik nog gauw even wat voor fotos gemaakt. Als je het traphekje als uitgangspunt houdt, dan snap je de foto’s denk ik wat beter. We hebben de vloer afgeplakt met stucloper. De beste beslissing ooit, daarover later meer. De wasmachines en de hardloopband hebben we op zolder laten staan, die konden we, naast dat ze zwaar zijn, niet kwijt op de eerste verdieping van ons huis. Ook de kledingkast bleef staan. Dit is een oudje, als we deze uit elkaar hadden gehaald, hadden we ‘m niet meer in elkaar kunnen zetten. En die drie rollen die je ziet zijn isolatiemateriaal voor de kamers. Dat was de vorige dag bezorgd en wilden we niet in de regen buiten laten liggen.

De monteurs zijn met z’n vieren. Twee van hen slepen direct al wat gereedschap naar boven. Schuiven het dakraam uit het kozijn en eentje klimt het dak op. De eerste dakpan is er al af binnen 10 minuten. Aan de voorkant begin een andere monteur al met het het zagen van een gat voor de dakramen. Dat gaat vlot!

Het gat in het dak wordt steeds een beetje groter. Met een dikke kettingzaag zagen ze dwars door de balken, het isolatiemateriaal en de platen. Wat een zooi geeft dat joh! En het wordt ook superkoud natuurlijk. Het is gelukkig wel droog vandaag, want zelfs met een beetje regen gaan ze door. Als het gat gemaakt is komt de zon op en dat geeft een mooi plaatje.

Terwijl het grote puin naar beneden wordt gehesen, wordt op zolder het gat strak gemaakt met een paar dikke balken. Deze dragen ook in de constructie en dragen de dakkapel straks deels. De grote dwarsbalk (in de foto’s hier iets verder boven goed te zien) draagt ook. Dat is nodig, want anders kan het dak in elkaar storten.

Daar gaat ie hoor! Nadat de materialen voor de timmerman naar binnen zijn gehesen, gaat de dakkapel erop. Met een hele grote kraan wordt ie langs de huizen naar de achterkant gehesen. Dus niet over het dak, maar langs de huizen. Ik denk om twee redenen: 1. dan hoeft de hijskraan niet zo hoog (ik denk dat ie misschien wel helemaal niet zo hoog kan) en twee, mocht ie vallen, dan valt ie niet op het huis.

En zo ziet dat er van binnen uit. De materialen nemen heel veel plek in en dat maakte het wel even lastig voor de monteurs. Maar het lukte gelukkig wel. Je ziet twee palen/balken aan de dakkapel hangen. Daarmee steunde die op de aanhanger en daarmee kunnen de monteurs de dakkapel aanpakken als ie naar het dak toe wordt getakeld. Nadat ie geplaatst is, werden die eraf gehaald.

Het laatste klusje is de dakkapel goed laten aansluiten op het dak, het lood naar beneden duwen en de randjes purren. Ook is de andere monteur bijna klaar met de dakramen, perfecte timing. Hij zaagt nog een aantal dakpannen op maat om ze terug te kunnen leggen op ’t dak.

Tijd voor lunch. Een lunchpauze nemen ze niet en de hele ochtend ben ik al bezig met koffie brengen, net als stroopwafels, pepernoten en chocolaatjes. Die gaan er goed in. Deze harde werkers lusten wel wat 🙂 En ik ben ervan overtuigd dat als ik goed voor hen zorg, zij goed voor mijn dakkapel zorgen, haha.

Nog wat laatste klusjes en opruimen en inpakken. Dan zijn ze om 14 uur klaar. Wauw, dat ging snel. Deze mannen weten wel wat doorwerken is.

Het grove vuil is door de kraan naar beneden getakeld; de dakpannen, het isolatiemateriaal en al het hout. Wij hebben ervoor gekozen om dat zelf op te ruimen. Nogal een klus, en het is veel meer dan we gedacht hadden. Daar hebben we ons enorm op verkeken. We hadden bijvoorbeeld eerst het idee om de helft van de zolder af te dekken met stucloper. Uiteindelijk toch maar alles gedaan en dat was zo’n goede beslissing. Mijn hemel, álles werd vies. Zoveel zaagsel, isolatiemateriaal en het rode gruis van de dakpannen. Ik zal later nog eens uitweiden over hoe je zo’n verbouwing het beste kan voorbereiden, met de dingen die ik geleerd heb.

Diezelfde middag sorteert Oscar alles en brengt alvast heel veel hout naar de stort. Twee dagen laten huren we een aanhanger en brengen we ook al het isolatiemateriaal naar de stort. Wat een kriebelspul is dat joh. De dakpannen sorteren we. De goede delen we uit in de buurt (altijd handig om wat extra te hebben) en de kapotte pannen gaan ook naar de stort.

En dit is hoe het er nu uitziet. Wat een licht he! En het is ook zoveel ruimer geworden. Al kan je de ruimte nu natuurlijk nog niet helemaal zien omdat er nog zoveel materialen liggen. Terwijl Oscar buiten alles sorteerde heb ik boven alles 2 keer geveegd en een keer gestofzuigd. Mijn hemel wat een troep, gruis en stof. Het lag overal, zelf in de wc en op Laurens kamer. Terwijl we de deuren toch echt goed dicht hebben gehouden. Ook het rode gruis van het zagen van de dakpannen geeft veel vuil. Dat gruis zit in elk kiertje en gaatje wat je maar kan bedenken. Ik poets de halve zolder dus ook alvast, zoals het traphek en de wasmachine en droger. Die wil ik de komende tijd wel kunnen gebruiken.

In januari komt de timmerman om de vliering te maken en de kamers te maken. Stap 2! Ondertussen gaat Oscar aan de slag om deze leiding naar achter te verleggen, achter het nieuwe schot. Dan moet er ook beton komen om de vloer op te hogen. Maar daarvoor moeten eerst al die bouwmaterialen een beetje verplaatst zijn.

dakkapel

En zo ziet het er van buiten uit. Mooi he! Ik ben heel blij met de strakke dakkapel, eentje zonder dakje zeg maar. En de ramen liggen ook wat meer in de dakkapel. De combinatie van antraciet met de witte kozijnen vind ik ook erg geslaagd. Het is toch altijd spannend hoe zoiets eruit komt te zien.

Onze dakkapel is trouwens geplaatst door De Jong Dakkapelen. Na wat research kwamen zij als beste uit de bus, daarover lees je meer in dit artikel.

Ik hoop dat je het leuk vond om mee te kijken met de plaatsing van de dakkapel. Op mijn stories heb ik ook alles bijgehouden inclusief tijdsaanduiding. Je vindt ze onder m’n highlights, je weet wel die rondjes in het profiel. En natuurlijk neem ik je ook weer mee als we verder gaan op zolder!
Liefs Aaf

7 gedachten over “Verbouwing Vrijdag – De dakkapel is geplaatst

 1. Mooie blog. Ik heb een vraagje…

  Nadat jullie de vloer hebben opgehoogd, hebben jullie de vloer opnieuw moeten leggen? Wij gaan ook een dakkapel plaatsen en hebben laminaat en de ruimte in de knieschot heeft een verlaagde vloer..

  1. Ja dat hebben we wel moeten doen. In de kamers hebben we het laminaat voorzichtig losgehaald en daarna opnieuw gelegd. Een klusje, maar wel de moeite waard!

 2. Hi Aafke,

  Allereerste compliment voor de leuke blog. Ik heb een vraag m.b.t. de hoogte van de balk die geplaatst is voordat de dakkapel is geplaatst. Op welke hoogte is deze geplaatst?

  Ik ga een gelijksoortige verbouwing doen zoals jullie. Dus het principe zoals jullie vliering is gebouwd ga ik ook toepassen.

  Hartelijke groet, Dennis

  1. Hi Dennis, ik zie je berichtje nu pas. Dank je wel dat je mn blog leuk vindt.

   De balk zit precies op de hoogte van de deuren: 2,30m. De deurposten sluiten dus precies aan op het plafond, daar zit helemaal niets aan ruimte tussen.

   Groeten, Aafke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.