Verbouwing Vrijdag: 6x gereedschap in ons huis

Verbouwing Vrijdag: 6x gereedschap in ons huis

Hoewel we de dakkapel en de vliering hebben laten plaatsen door professionals, doen we heel veel zelf in huis. Of althans, Oscar doet heel veel zelf in huis. Alle credits gaan naar hem, ik help waar ik kan. De laatste tijd lukt dat niet heel veel, want Lauren huppelt ook nog rond. Maar als zij bij opa en oma is, dan steek ik ook graag de handen uit mijn mouwen. Vandaag laat ik zien welke gereedschap wij in huis het meest gebruiken en waarvoor.

Schroefmachine

Iets wat niet kan ontbreken in elk huis is een schroefmachine. Het was ons eerste grote gereedschap in huis. Met een schroevendraaier kan je natuurlijk ook een hoop doen, maar als er veel geschroefd moet worden is een schroefmachine toch wel erg handig. Ook om schroeven juist eruit te halen. Een schroefmachine kan je ook een boormachine noemen, want je kan er lichte boorwerkzaamheden mee uitvoeren. Denk aan een gaatje in hout of in een gipsblok of – muur.

Wij hebben er eentje van Makita, met een hele set erbij. Verschillende bitjes, twee accu’s en zelfs een bijpassende waterpas. Zodra er geklust wordt, is deze kist de eerste die gepakt wordt. Doordat je er dus verschillende bitjes op kan zetten, kan je er heel erg veel mee. Superhandig.

Klopboor

Als je iets wilt ophangen in een betonnen muur, dan red je dat niet met een schroefmachine. Met een krachtige klopboormachine boor je eerst een gaatje voor, je stopt er een plug in en schroeft daarna een schroef in de plug. Een klopboormachine is vele malen krachtigere dan een accuschroefmachine en dus kom je daarmee wel door hele harde muren. Een klopboor gaat bijna altijd op netspanning en heeft dus een snoer.

De onze gebruiken wij inderdaad voor het ophangen van schilderijtjes of de toiletborstel, maar ook voor het maken van een gat in de buitenmuur zodat het snoer van het zonnescherm getrokken kan worden. We hebben ‘m ook ingezet voor het maken van een afvoer in de betonnen vloer van de veranda, zoals je hieronder ook ziet.

Cirkelzaag

Of het romantisch te noemen weet ik niet, maar dit jaar voor Valentijn kreeg Oscar van mij een cirkelzaag. Die stond al heel lang op zijn wishlist en dan ben ik de beroerdste niet om gereedschap cadeau te doen. Hij moest wel even goed bij mij aangeven welke het dan moest worden, er zijn zoveel soorten cirkelzagen. Uiteindelijk is het eentje geworden met een 150 mm zaagblad en een parallelgeleider. Dat zegt het al; daarmee kan je de zaag parallel langs een blad bewegen en zo een recht stuk afzagen.

Daar gebruiken we ‘m dus ook het meest voor; voor het op maat maken van hout. Qua functionaliteit zit een cirkelzaag eigenlijk precies tussen de volgende twee zagen in.

Afkortzaag

Deze afkortzaag is nogal een unit en daardoor ben je er niet heel flexibel mee. Maar hij werkt wel goed. Met een afkortzaag maak je, zoals de naam het al zegt, dingen korter. Het is een grote zaag met een cirkelvorming zaagblad die je vervolgens door een plank of buis haalt, waardoor het korter wordt. Dat kan recht, maar ook in verstek of een andere hoek. Met de hand is dat niet te doen, dat wordt nooit precies goed. Maar doordat je de verstekzaag in een hoek kan zetten, lukt dat met deze zaag wel.

Wij gebruiken de afkortzaag voor het korter maken van (laminaat) planken en plinten. Ook hebben we ‘m veel gebruikt tijdens het bouwen van onze veranda om alle vlonderplanken op maat te maken. Het voordeel van een afkortzaag tegenover een cirkelzaag is dat een afkortzaag heel stabiel is waardoor je heel recht kan zagen.

Decoupeerzaag

Toen we nog geen cirkelzaag of afkortzaag hadden, gebruikten we deze decoupeerzaag veel. Zo zaagden we laminaat met de decoupeerzaag. Die vind ik het meest lijken op een figuurzaagje maar dan elektrisch. Ken je die handzaagjes nog, waar je tijdens handvaardigheid mee moest zagen, in allerlei bochten en rondjes? Decoupeerzagen hebben ook een klein zaagje maar die gaat dus vanzelf heen en weer. Daarmee kan je dus heel precies zagen.

Dat is tegelijkertijd soms de uitdaging, want als je bijvoorbeeld een plank laminaat smaller wil maken is een decoupeerzaag helemaal niet zo handig. Dat werd nooit helemaal recht en vaak knapte zo’n zaagje ook nog eens af. Die cirkelzaak of afkortzaag is dus echt een uitkomst als je grotere dingen moet zagen.

Maar de decoupeerzaag gebruiken we nog steeds veel. Zo hebben we sinds kort een nieuw bureau op zolder en daarin heeft Oscar een uitsnede gezaagd om een ventilatierooster in te plaatsen. Ook hebben we ‘m straks nodig om de uitsnede voor de wastafel te maken, zodat de spoelbak in het blad past. Dat soort zaagwerk kan je natuurlijk nooit doen met een cirkelzaag, laat staan een afkortzaag. Een decoupeerzaag is daarmee onmisbaar gereedschap in huis.

Schuurmachine

Ooh, ik vind schuren zo’n vies klusje. Dat geeft altijd zo ontzettend veel troep. Maar goed, het moet gebeuren en dan is het wel fijn dat het met een schuurmachine vlotter en makkelijker gaat dan met de hand. Op zolder gebruikten we de schuurmachine om de gipsplaatvuller egaal te schuren. Dat gaf zoveel witte stof, dat vind ik nu nog overal. Maar ook de schutting heb ik ermee geschuurd.

Het werkt supersimpel: je plakt een stuk schuurpapiertje aan de onderkant en je zet ‘m aan. Je hoeft alleen wat kracht te zetten en ‘m te begeleiden over de plek die je wilt schuren. Door de punt kan je ook in hoekjes komen. Ideaal om deuren en kozijnen mee te schuren, de schutting of dat ene kastje dat je graag een ander kleurtje wilt geven.

Meer lezen over onze zolderverbouwing?

Klik dan op een van deze linkjes.
– Onze plannen voor de zolderverbouwing.
– Onze voorbereidingen.
– De plaatsing van de dakkapel.
– Praktische tips voor de (zolder)verbouwing.
De vliering en de muren zijn geplaatst

Wat voor gereedschap heb jij allemaal in huis? Mis je wel eens wat? En niet onbelangrijk: ben je zelf een beetje handig?
Liefs Aaf

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Toolnation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.