Uiteten bij De Stadsgracht in Enschede

Uiteten bij De Stadsgracht in Enschede

Afgelopen weekend was ik, samen met Lauren, in Enschede. Oscar was op pad met vrienden en ik nodigde mijn vader uit om mee uit eten te gaan bij De Stadsgracht. Die stond al een hele poos op mijn lijstje en dit weekend kon ik er eindelijk naar toe. En oh, ik at er lekker! Kijk je mee?

Restaurant De Stadsgracht

In de Stadsgravenstraat in Enschede zit sinds november 2019 een nieuw restaurant. Mats en Joyce hebben hun eerste eigen restaurant geopend, waar ze klassieke gerechten met een moderne twist serveren. En altijd met de beste ingrediënten, aldus de website. Geen eetcafé dus, waar Enschede er al tientallen van kent, maar een restaurant met kwaliteit en volop beleving.

Het is niet toevallig dat dit restaurant al een tijdje op mijn lijstje stond. Mats is een goede vriend van me en hoewel er natuurlijk een gunfactor meespeelt, wil ik graag even duidelijk zijn dat dit artikel niet gesponsord is. Ik heb zelf betaald voor ons eten en dit is dan ook mijn eigen eerlijke mening.

Iets te drinken?

Samen met mijn vader stapte ik rond half 7 de zaak binnen. Daar was het heerlijk koel (het is deze week hittegolf!), maar wij besloten om lekker in de binnentuin plaats te nemen. Daar zochten we een tafeltje uit en de serveerster gaf ons de menukaarten. Ik vroeg of ik alvast een glaasje water mocht (want hittegolf!) en ze bracht ons een karaf en twee glazen. Top.

Mijn vader en ik bestelden vervolgens allebei een fris biertje. Daarop adviseerde de serveerster ons te gaan voor de Barry weizen van buurman Stanislaus Brewskovitch. Leuk, zo’n samenwerking met de stadsbrouwerij in de naastgelegen Menistenkerk. Je weet wel, waar vroeger discotheek Revelation in zat, en daarvoor De Zevende Hemel. De Barry weizen was een heerlijk biertje.

Drie gangen

We besloten om een voorgerecht te delen. Het werd de Gamba & Chorizo met een puree van aardappel en paprika. Het zoute van de worst was superlekker met de aardappelpuree. Wat mij betreft dat er wel een plakje chorizo bij gemogen.

We bleven bij vis, want zowel pap als ik bestelde vis als hoofdgerecht. Ik ging voor de gegrilde tonijnsteak op de Big Green Egg met sojasaus. Pap bestelde de Catch of the Day: Heilbot met stukjes chorizo. Daarbij kregen we wat aardappeltjes en romaine sla.

We vonden het allebei super smaakvol. Wel waren beide gerechten wat aan de zoute kant. Bij pap door de chorizo en bij mij door de sojasaus. Gelukkig kan je dat zelf een beetje reguleren door je vis wel of niet door de saus te smeren. De serveerster hoorde onze feedback aan en beloofde deze door te geven aan de chef.

En dan, het dessert! Ik had ‘m al op de kaart zien staan: Nienke’s plank. Wisselende zoetigheden van Nienke’s! Weer zo’n toffe samenwerking met een andere Enschedese onderneming. Pap nam een Irish coffee en kreeg er een stukje zelfgemaakte boterkoek (door de chef) bij.

Hieronder zie je van links naar rechts: een minicupcake, een blondie met noten, een stukje shortbread, en een rocky road. De twee laatste stukjes waren allebei zout, wat me van de rocky road een beetje verraste. Perfect toetje dit!

Lokale samenwerkingen

Naast Stanislaus Brewskovitch en Nienke’s werkt De Stadsgracht ook samen met Erve Elferman, waar zij hun rundvlees inkopen. Wil je een bijzonder stuk vlees? Kies dan voor de Tomahawk Steak of Beef Wellington, welke bedoeld zijn om te delen. Het broodplateau wordt gevuld met broodjes van Broodbode, inmiddels een begrip in Enschede. Ik hou er wel van dat er gekozen wordt voor mooie samenwerkingen en dus ook voor gave producten.

In deze moeilijke tijden voor zelfstandig ondernemers
gaf ik al eerder een shout out naar De Stadsgracht.

Kerst bij De Stadsgracht

Nou denk je vast: Kerst? Aaf, je loopt een beetje op de zaken vooruit?! Maar niets is minder waar! Bij de Stadsgracht kan je aankomend weekend al kerst vieren. Wat ja, wie weet of de restaurants over 4 maanden open zijn? Dus besloten Mats en Joyce de kerst gewoon naar voren te halen. Ik begreep dat er nog een paar plekjes vrij zijn. Ben je benieuwd? Klik dan even door naar deze Facebook-post. Haal je kersttrui maar vast van zolder.

Maar ga er zeker ook eens eten op een ander moment. In de binnentuin waar je buiten zit maar wel lekker rustig, binnen in het sfeervolle restaurant of buiten op het terras waar je veel te kijken hebt, voor elke gelegenheid is er een tafeltje. Oh en als je er bent, doe je Mats de groeten van me? 🙂
Liefs Aaf

Nieuwsgierig naar meer plaatjes van de Stadsgracht? Check dan hun Instagram even.
En nogmaals: dit artikel is niet gesponsord en ik heb niets van De Stadsgracht gekregen; ik heb zelf betaald voor ons eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.