To do: De Domtoren beklimmen

To do: De Domtoren beklimmen

Al meer dan 4 jaar wonen we in Utrecht. Oké nu wonen we in Nieuwegein, maar we gaan nog steeds gewoon op de fiets Utrecht in. Ik vind het een heerlijke stad, met leuke winkels en boetiekjes, gezellige cafés en restaurant, mooie grachten en andere fijne plekjes. De stad leeft en ik geniet ervan om er rond te lopen. Eén van mijn favoriete plekken in Utrecht is de Domtoren, hoe kan het ook anders!

Vroeger
Even een kort geschiedenislesje: De Dom van Utrecht is een kerk, gebouwd in 1254, althans toen was de start, als onderdeel van de romaanse kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Utrecht. De Domtoren is 112,32 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. En een leuk weetje: het hoogste gebouw van Utrecht.

Vroeger, vóór 1674, waren de Domtoren en de Domkerk (aan de andere kant van het Domplein) met elkaar verbonden. Op 1 augustus van dat jaar raasde een storm over Utrecht en de wind brak het middenschip af. Nog meer dan 150 jaar heeft het puin van het ingestorte middenschip er gelegen, wegens geldgebrek.

Tegenwoordig
Het Domplein is nu een belangrijk punt in de stad. Met leuke terrassen, het VVV kantoor en leuke bankjes waar je goed oefeningen kan doen (bijvoorbeeld met GRS) 😉. Onder het Domplein vind je nu DOMunder; een attractie die je meeneemt in de historie en archeologie van het plein. Zelf heb ik die nog niet bezocht, maar ik hoor er goede verhalen over!


De Domtoren staat, zoals je misschien wel hebt gezien, in de steigers. Dit jaar wordt er onderzoek gedaan naar wát er gerestaureerd moet gaan worden en volgend jaar starten die restauratiewerkzaamheden dan. Er is me verteld dat dit minimaal 5 jaar gaat duren. Voordat we het topje van de Dom weer kunnen zien is het dus alweer 2024!

De Domtoren beklimmen
Vorige week deed ik het voor de derde keer: de Domtoren beklimmen. Een activiteit die ik iedereen zal aanraden. Je kan de Dom niet op je eigen houtje bezoeken, een gids neemt je mee tijdens de rondleiding waarin hij/zij ook meer uitlegt over de toren. Weet je hoeveel treden je dan klimt? 465 treden, waarvan de eerste twee je ongemerkt al klimt bij de deur🙂.

De gids vertelt je leuke verhalen over de torenwachter en zijn kroeg, hoe de grote klokken klinken en hoe die naar boven zijn getakeld. Bovenin de toren is er plek voor de beiaardier, de musicus die het carillon bespeelt. Naast de klassieke nummers worden er soms ook popliedjes gespeeld. Eén van de mooiste liedjes vind ik een nummer van Avicii, net na zijn dood. Een prachtig eerbetoon.

Helemaal bovenop de Dom heb je een prachtig uitzicht over de stad Utrecht. Met helder weer kijk je zo ver als Amsterdam en zelfs Rotterdam! Als je in Utrecht woont is het ook leuk om je huis even op te zoeken (of je werk, of het huis van je oma?)

En ja, dan moet je natuurlijk ook weer terug naar beneden. Via de smalle wenteltrap loop je naar beneden. Goed opletten hoe je je voeten neerzet, sommige treden zijn wat smal. Al snel wordt het trappenhuis iets breder en voor je het weet heb je alle 463 treden naar beneden gelopen. Resultaat? Trillende bovenbenen en een ervaring rijker! Als bewijs krijg je van de gids een leuke button van de Dom!

Heb jij de Dom als een beklommen? Zo nee, echt eens doen hoor. Het is echt een hele leuke activiteit! Een kaartje koop je via deze link en kost slechts €9,- voor een volwassene of €5,- voor een kind. Tassen mogen niet mee naar boven, maar er zijn kluisjes waar je die een uurtje in kwijt kan. Tip: haal wel je telefoon even uit je tas om wat leuke plaatjes te schieten!
Liefs Aaf

Eén gedachte over “ To do: De Domtoren beklimmen

  1. Wat schrijf jij veelzijdig. Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt. Ik ga zeker de Domtorens ook een keer beklommen. Het aantal treden masr ook de verhalen en het uitzicht wil ik graag meemaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.