Thomas is bijna 8 maanden: voortgang en ritme

Thomas is bijna 8 maanden: voortgang en ritme

Oeps! Er stond een artikel klaar genaamd “Hoera Thomas is een half jaar”. Hij was ook al half uitgewerkt, maar het kwam er niet van om ‘m af te maken. Dus heb ik de titel maar even aangepast, want we zijn alweer bijna twee maanden verder; Thomas is nu bijna 8 maanden. Het gaat zo snel jongens! De afgelopen manden is dit lieve jongetje ontzettend gegroeid en heeft zich ontwikkeld tot een stevige en sterke baby. Lees je mee?

In de zomer van 2019 schreef ik een soortgelijk artikel omdat Lauren toen een half jaar oud was. Wat leuk om dat weer terug te lezen, zeg! Zo lees ik ook dat dit twee hele andere baby’s zijn, twee andere kinderen. En dat ons ritme weer heel anders is, met ook een peuter in huis!

Tevreden en sterke baby

Onze Thom is een hele tevreden baby. Een rustig ventje, al vanaf de geboorte. Hij huilt eigenlijk alleen maar als er écht iets aan de hand is: honger, moe of een volle luier. Het is nog altijd wel puzzelen hoor, welke van de drie het is. Hij speelt veel, lacht en kirt veel en vindt het heerlijk om naar zijn grote zus te kijken.

Hij pakt alles wat hij pakken kan en stopt dat in zijn mond. Zo trekt hij zelfs al bijna de mobiel boven de box kapot, oeps! In de babygym vindt hij het leuk om de vlinder en het lieveheersbeestje eraf te trekken of te trappen. Met zijn sterke benen trapt hij tegen de bogen aan en laat ‘m met een klap weer terugschieten. Hij grijpt de speelringen goed vast of een ander speeltje dat we hem aanrijken. Of waar hij zelf bij kan in de box.

Rollen gaat ook steeds beter. Als je eventjes niet kijkt ligt hij zo weer op zijn buik. Terugrollen daarentegen is nog wat lastig. Maar met een hoop gekreun geeft hij aan dat hij weer terug wil. Hij draait ook al om zijn midden (pivoteren) om speeltjes te pakken, maar vooruitgang of achteruitgang zit er nog niet in.

Thomas zit! We blijven er nog wel bij, maar zitten lukt al heel goed. Hij zit nu ook in de kinderwagen en dat vindt ie heerlijk. Er is natuurlijk ook zoveel meer te zien. Wel is het nog erg belangrijk om veel te liggen op zijn buik, omdat een baby vanuit daar tijgeren en kruipen leert. Oh en het nieuwste spelletje is staan op z’n voeten (terwijl wij ‘m vasthouden natuurlijk). Wat een kracht zit er in hem zeg!

Hapjes

We zijn met 6 maanden begonnen met de eerste hapjes. Ik heb courgette, wortel en broccoli gestoomd en fijngemixt en ingevroren. Elke dag krijgt hij een blokje groente. Daar moet hij nog erg aan wennen en zijn mondmotoriek is nog niet zo ver dat het allemaal lukt. Maar dat hoeft ook niet, het gaat om het oefenen. De ene dag geniet hij er meer van dan de anderen.

Nu twee maanden verder gaat het al stukken beter. Hij eet inmiddels 3 blokjes met gepureerde kip, gehakt, vis of ei. Hij lust ook echt alles en tot nu toe gaat elk bakje leeg. Brood vindt ie ook heerlijk. Met een beetje boter, en gedipt in moedermelk om het iets sappiger te maken. Soepstengels zijn heerlijk, maisvingers. Wat lust deze jongen niet!

Borstvoeding

Naast al dat eten, drinkt Thomas nog steeds bij mij. Het duurde drie maanden voordat ik ‘m goed aan de borst had, maar daar hebben we nu profijt van. Ik geniet er echt van en daarnaast vind ik het heel handig. Als we op stap gaan hoeven we geen flessen melk mee te nemen. Als hij honger heeft, drinkt hij gewoon bij mij.

Het nadeel is wel dat ik moet kolven op het werk of op een dagje of weekendje weg. Dat is even een gedoe, maar het weegt voor mij niet op tegen de voordelen. En daarnaast, heb ik een vriezer vol melk, dus als ik een keertje minder kolf dan Thomas drinkt heb ik zeker wat achter de hand. Hij drinkt overigens zo’n 4 keer per dag. Soms nog een nachtvoeding, en soms slaapt hij door. En soms drinkt hij een keertje extra op mijn verzoek (als ik stuwing heb).

Wel hadden we laatst spruw. Wat vervelend is dat joh. Alles uitkoken, smeren met zalf bij mij, nystatine in zijn mondje. En hij had er ook echt last van, wat ervoor zorgde dat hij zo onrustig dronk. Het was een hele intensieve periode en ik hoop zo dat we er nu eindelijk vanaf zijn.

Ritme

Thomas gaat, zo ver het kan, mee in ons ritme. Anders dan bij Lauren slepen we hem ook gewoon overal mee naartoe. Haha. Dat gaat nog wel eens ten koste van een slaapje, maar het is niet anders. Over het algemeen slaapt hij goed in zijn bedje, in de auto en soms in de kinderwagen.

Thom wordt wakker, zo rond half 7. Dan krijgt hij een schone luier en drinkt hij bij mij. Dan spelen we beneden en gaan hij en Lauren ontbijten. Beide kinderen eten fruit en tussen 9 en 10 uur gaat hij dan weer naar bed. Soms is dit een korter dutje, maar soms trekt ie ‘m door tot half 12. Geen touw aan vast te knopen.

Als hij wakker is krijgt hij de volgende voeding en vaak nog een boterham. Zo’n 2-3 uur later leg ik ‘m weer in bed. Rond 17 uur krijgt hij zijn groentehap, wat inmiddels een volledige avondmaaltijd is. Om 19 uur nog een laatste voeding. Soms krijgt hij dan een nachtvoeding tussen 3 en 5, als hij daar zelf om vraagt. Of als mijn borsten vol zijn van de stuwing!

Op een dag drinkt hij rond half 8, half 12, 16 uur en 19 uur. We zijn niet heel precies met de tijden, we houden liever zijn wakker tijden aan. Na een dutje en een voeding is Thom dus ongeveer 2 a 3 uur wakker, waarna hij weer naar bed gaat. Voor ons werkt dat heel goed. En voor hem ook.

Hoe gaat het met Lauren?

Goed! Ze is inmiddels 3,5 jaar oud en een echte peuter. Daar hebben we soms ons handen aan vol. Maar vaak moeten we ook ontzettend om haar grappen en grollen lachen. En ze kan ook heerlijk knuffelen. Ik hoorde vaak andere ouders zeggen dat ze merkten dat hun kind toe was aan de basisschool. En dat begin ik ook te herkennen. Ze mist uitdaging en ze is toe om veel meer te leren.

Ze is een hele lieve grote zus. Een tweede moedertje voor Thomas. Ze doet een speentje in zijn mond, hij mag af en toe met haar konijn spelen en ze wilde laatst zelfs helpen met hapjes voeren. Zo leuk. Af en toe vindt ze het heel lastig om te moeten wachten als we met Thomas bezig zijn. Gelukkig begrijpt ze dat steeds beter. Dat geeft al wel wat meer rust.

Is jouw kindje ook 8 maanden? Lijkt zijn of haar ritme op die van Thomas?
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.