The making of… Laurens verjaardagstaart!

The making of… Laurens verjaardagstaart!

Onze lieve Lau is 4 jaar geworden. Een echte kleuter. Ze gaat inmiddels naar school (wat een mijlpaal!) en heeft praatjes als een kleuter. Toen ik haar vroeg wat ze voor taart wilde op haar verjaardag, zei ze zonder twijfel “Een unicorntaart!”. Nou, dan krijg je een unicorntaart! Die heb ik helemaal zelf gemaakt. Hoe? Nou zo!

Voorbereidingen

Het bakken van zo’n taart valt en staat met de voorbereiding. Een aantal weken van tevoren ben ik opzoek gegaan naar inspiratie. Ik speurde vele websites al voor ideeën, maar ook artikelen. Want ik kwam er al gauw achter dat ik de hoorn en de oortjes niet zelf ging maken. Ook de fondant om de taart te bekleden ga ik niet zelf uitrollen; ik koop gewoon uitgerolde fondant.

Qua versiering ga ik dus voor een hoorn en oortjes. Ook wil ik Lau een rainbow geven. Verder ga ik voor wolkjes en krijgt de eenhoorn natuurlijk manen. Die ga ik maken van toefjes botercrème.

Met de fondant dat ik in huis heb, maar ik op een avond alvast de regenboog. Ik kneed kleuren samen, om de juiste keur te krijgen. Met een glas maak ik de regenboog rond en zo, die heb ik alvast gemaakt.

Ik zorg dat ik alle benodigdheden op tijd in huis heb. Om het mezelf niet te moeilijk te maken, koop ik bakmixen. Verder heb ik dus uitgerolde fondant gekocht, een botercrèmemix, wolkjes-uitstekers, dowels en taartkarton. Die laatste twee leg ik je strakjes uit.

Bakkers klaar? Bakken maar!

De dag voor het feest, tijd om te bakken. Ik zet alle benodigdheden klaar en daarna schop ik Oscar en de kinderen de deur uit. Tijd voor rust in de keuken.

Mijn taartontwerp bestaat uit twee biscuittaarten, van verschillende afmetingen. Ik heb ooit eens de fout gemaakt om het beslag voor beide taarten tegelijk te maken. De tweede taart was al z’n luchtbelletjes kwijt. Dus deze keer mixte ik braaf twee keer. De taarten kwamen mooi uit de oven, check.

Taart op smaak brengen en bekleden met fondant

De biscuittaarten sneed ik doormiddel. Om te onthouden hoe straks weer netjes terug op elkaar moesten, prikten ik in beide delen een prikkertje boven elkaar. Strakjes, na het aanbrengen van de jam, leg ik ze dan weer netjes op elkaar met de prikkertjes boven elkaar. Dan houd je een nette rechte taart.

Voor Laurens eerste verjaardag heb ik ook een taart gemaakt met een vulling van witte chocolade botercrème. Heel erg lekker, maar heel erg machtig. Ik koos dit keer daarom voor ‘slechts’ een vulling van aardbeijam en aardbeitjes. Van botercrème maak ik eerst een klein dijkje en vul daarna de taart. Ik leg de bovenkant er weer op en smeer ‘m af met botercrème. Dat hoeft niet netjes, want het dient vooral als lijm voor de fondant zo meteen.

De grootste taart bekleed ik met lichtblauwe fondant. De kleinere met wit. Daar houd ik een flinke streep van over, waar ik straks de wolkjes uit kan drukken. Precies volgens plan. Dat bekleden vind ik overigens een pittig klusje. Het moet strak, zonder dat je de voel stuk maakt. Het beste kan je met strijkmateriaal dat doen, maar dat heb ik niet. Dus dan maar met de hand. Ik vind het best strak geworden, toch?!

Pauze

Zo, de wolkjes en de regenboog liggen klaar. De taart is bekleed. Tijd om de boel even weg te zetten en focus terug op de kids. Gelukkig past de taart nog net in de taartdoos, want in de koelkast past ie echt niet.

Oh, ik mis nog een stapje. Dat gaat om het stapelen van de taarten. Ik heb dit keer de taart gestut. In de onderste laag heb ik vier stukjes – dowels – gestoken. Dat zijn plastic hollen staafjes die ik precies heb afgesneden om maat van de taart. Onderop de witte taart heb ik een stevige taartkarton geplaatst, die op de dowels rust. Hierdoor zakt de onderste taart veel minder in, door de druk van de bovenste taart.

De taart afmaken

’s Avonds als de kinderen in bed liggen, maar ik de taart af. Ik maak een nieuwe portie botercrème die ik opdeel in drie porties. Ik geef ze met een beetje kleurstof een kleurtje. Ziet er altijd heerlijk chemisch uit, haha. De crème doe ik in drie verschillende spuitzakken.

Ik plaats de hoorn en oortjes van de unicorn op de taart. Deze kocht ik trouwens kant en klaar bij de Hema, echt top! Ik plak de regenboog op de taart en versier alles eromheen met de wolkjes. Tot slot spuit ik allerlei toefjes botercrème op de taart om de manen van de unicorn te maken. Ik gebruik verschillende spuitmondjes met verschillende vormen toefje, wat er heel leuk speels uitziet. En voor een eerste keer botercrème opspuiten ben ik niet ontevreden.

Eindresultaat

En dit is hoe de taart er uit ziet als ie af is. Gaaf is ie geworden he? Lauren vond de taart ‘wauw’ en ‘prachtig’. Nou, daar doe ik het voor!

De taart paste nu ‘echt niet meer in de taartdoos, dus ik heb ‘m voorzichtig in een grote opbergbox gezet en buiten bewaard. Daar was het lekker koel. Door het vocht (het regende, de taart stond uiteraard wel droog onder de veranda op tafel) liepen de toefjes iets uit. Die heb ik ’s ochtends een beetje opgelapt door wat extra toefjes toe te voegen (de botercrème in de spuitzakken dus bewaren!)

En niet geheel onbelangrijk, hij was heerlijk. Superzoet door alle fondant, maar binnenin was ie lekker licht door het gebruik van jam en fruit. De kinderen wilden allemaal een stukje regenboog, die ze toch maar lieten liggen na het proeven haha. Ook de oortjes en de hoorn werden gevraagd, maar na een hapje was ie toch ook niet zo heel lekker. Maar dat geeft niet, want het oog wil ook wat, toch?!

Meer van mijn baksels bekijken? Klik hier.

Het was een fantastisch feestje, met veel cadeautjes en gezelligheid. De kinderen aten een broodje knakworst. Voor de volwassene had ik lekker belegde broodjes gemaakt en mijn schoonmoeder een pan soep. Op een verjaardag bij ons ga je niet met lege maag naar huis 😉
Heb jij wel eens zelf een verjaardagstaart gemaakt?
Liefs Aaf

2 gedachten over “The making of… Laurens verjaardagstaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.