Spruw – Witte plekjes in de mond & onrustig drinken

Spruw – Witte plekjes in de mond & onrustig drinken

Ik heb Thomas een jaar borstvoeding gegeven. De eerste 3 maanden was het ontzettend hard werken, want ik kreeg hem maar niet goed aan de borst. Mijn tepels deden pijn; ik kreeg zelfs blaren op mijn tepels. Na het klieven van zijn tongriempje, ging het gelukkig gauw beter en drinkt hij pijnloos bij mij. Maar dat betekende niet dat alles nu soepel verliep. We kregen spruw! Help! Hoe ik dat aanpakte vertel ik je hier.

Witte plekjes

Het begon met dat ik witte plekjes in Thomas’ mond zag. Aan de binnenkant van zijn bovenlip zaten plekjes die leken op kleine blaren. Verder in zijn mond zag ik niets. Ook geen witte waas op zijn tong, wat vaak gepaard gaat met spruw. Ik probeerde zijn lip schoon te vegen met een schoon doekje, maar het ging niet weg. De volgende dag keek ik nog eens en zag ik wel die witte waas op zijn tong. Ai, dat gaat dus snel.

Onrustig drinken

Verder dronk Thomas’ heel onrustig bij me. Ik merkte dat hij pijn had in zijn mondje. Na een paar goede slokken, liet hij los. Dan hapte hij toch weer aan, maar liet hij opnieuw los. Hij jammerde of huilde er zelfs bij. Hij heeft er overduidelijk last van.

Zelf had ik er gelukkig (nog) geen last van. Geen zere tepels of borsten. Gelukkig. Maar dat Thom zoveel moeite had met drinken, dat is toch niet de bedoeling. Wat is het nou toch en wat kan ik ertegen doen? Google is your friend en ik ging op onderzoek uit.

Wat is spruw?

Spruw is een schimmel. Of eigenlijk een soort gist. De gist heet Candida Albicans. Als jij en/of je baby last hebben van spruw, heb je dus last van een schimmelinfectie. Je kan de gist zomaar bij je dragen zonder dat je het merkt, zonder klachten.

Maar als deze schimmel de overhand krijgt, bijvoorbeeld na het gebruik van een antibiotica of door een verminderde weerstand. Dan kan het zich door het lichaam verspreiden. Het veroorzaakt borstpijn of soms zelfs een vaginale schimmel. Niet fijn!

De schimmel is overdraagbaar en daarom hebben vaak zowel jij als je baby er last van. En moeten jij en je baby allebei geholpen worden.

Behandeling: nystatine en miconazol

Shit, ik denk dat we spruw hebben.

Ter check appte ik mijn lactatiekundige. Witte plekjes, witte waas, onrustig drinken. Check; dit lijkt wel heel erg op spruw. Zij adviseerde om direct mijn huisarts te bellen en om medicatie te vragen. Zo gezegd zo gedaan en we hoefden niet eens langs te komen. De medicijnen lagen die middag nog klaar bij de apotheek. Wat fijn dat we zo snel konden starten met de behandeling.

Thomas’ mondje smeerde ik na elke voeding in met Nystatine. Een geel goedje, ruikend naar menthol en banaan. Gelukkig vond Thom het heel lekker en slobberde de medicijnen van mijn schone pinkje af. Ik zorgde ervoor dat de medicijnen goed verdeeld werden in zijn mond, ook aan de binnenkant van zijn lippen.

Mezelf behandelde ik met miconazolcreme. Beter bekend als antivoetschimmelcrème. Deze kocht ik zelf bij de drogist. Het werkt schimmeldodend en dat is wat je op je tepel hebt zitten; een schimmel. Dus ik smeerde na elke voeding ook mijn tepels in. En ik veegde de restjes er weer af voordat ik Thomas ging voeden.

Alles schoonmaken, uitwassen en uitkoken

Daarnaast is het zaak dat je de spruw uit je huis jaagt. Je bent er even druk mee, maar alles moet schoon!

 • Speelgoed: Alles wat Thomas in zijn mondje stopte heb ik schoongemaakt met een sopje. Knuffels of andere dingen die de was in konden, gingen in de was.
 • Alle spuugdoekjes, hydrofiele doeken en beddengoed waste ik op 60 graden (wat ik normaliter al doe, maar nu een keertje extra).
 • Ik trok elke dag een schone bh aan, en die bh’s waste ik ook op 60 graden.
 • Flessen, speentjes en de kolf kookte ik twee keer per dag uit.

Extra tip

Schimmels houden niet van UV-straling, vertelde mijn lactatiekundige. Heb je spruw? Dan kan je als extra maatregel met blote borsten in de zon gaan zitten. Pas dan wel op dat je niet verbrand, want je borsten zien de zon niet zo vaak 😉.

Het duurde even..

.. maar de spruw ging eindelijk weg. Dat dat ik eerder ook al, maar het is helaas 2x teruggekomen. Zo hardnekkig is het. Ik ging niet lang genoeg door met de medicijnen of Thomas kreeg ’t weer via een speelgoed dat ik niet goed genoeg had schoongemaakt. Ik weet het niet. Maar drie weken later zag ik toch nog weer witte plekjes.

Gelukkig kreeg ik een nieuw flesje medicijnen van de huisarts en kon ik diezelfde dag nog starten met insmeren. Ook mijn tepels smeerde ik weer in. Alles uitkoken. De hele rataplan ging weer in werking. Ik ben deze keer extra lang doorgegaan en eindelijk is de spruw weg. Wat een klote-schimmel is het zeg. Gelukkig bleef het deze keer écht weg!

Wanneer ben je vatbaar voor spruw?

Je bent vatbaar als je afweer niet helemaal in orde is.

 • Je hebt last van tepelkloven, dus een huidbeschadiging.
 • Je hebt stress.
 • Bij baby’s van wie het immuunsysteem nog niet rijp is (premature baby’s).
 • Je bent ziek, verkouden of op een andere manier niet fit.
 • Een nieuwe zwangerschap.
 • Door het gebruik van een antibiotica.
 • Spruw kan tijdens de bevalling door de vagina doorgegeven worden aan de baby.

Weet dus dat je niet iets fout hebt gedaan, als jullie spruw hebben opgelopen. Het kan gebeuren, jullie hebben dan gewoon pech gehad. Zaak is wel dat je het vroeg ontdekt, zodat je snel kan starten met de behandeling.

Warme plekje

Schimmels houden van warme, vochtige plekjes. Daarom kan deze schimmel dus ook aanwezig zijn in je vagina. Maar ook je tepel is een fijne plek; een beetje nat van de melk, lekker zoet ook en warm weggestopt in een BH.

Ook achter een speen van een baby, kan deze schimmel zich schuilhouden. Vochtig en warm! Kook speentjes dus goed uit om (her)besmetting te voorkomen.

Lees hier mijn borstvoedingsverhaal toen ik voor Lauren fulltime kolfde.

Kolven

Je hoeft zeker niet te stoppen met borstvoeding als je spruw hebt. Doordat je de medicijnen goed gebruikt en alles goed schoonmaakt verdwijnt deze hardnekkige schimmel na een paar dagen.

Je hoeft ook niet te stoppen met kolven. Houd wel de hygiëne-maatregelen in acht. Kook je kolf uit, je kolf-bh, je flesjes en alle andere spullen die in aanraking komen met de melk.

Vries deze gekolfde melk niet in. Vriezen dood de schimmel niet, en je baby kan de spruw weer oppakken als het besmette melk drinkt. Laat je baby deze melk dus opdrinken terwijl je de medicatie nog gebruikt.

Ik vond het echt heel vervelend, deze periode met spruw. Want het koste veel tijd en effort om de spruw te lijf te gaan. Alles uitkoken en schoonmaken en -houden, de medicijnen na elke voeding in Thomas’ mondje smeren. En toen kwam het ook nog eens terug, toen ik dacht dat we er af waren. Maar gelukkig hebben we het overwonnen en hebben we daarna nog fijn en zonder problemen (of althans, andere problemen) doorgevoed.
Hebben jullie wel eens spruw gehad?
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.