Roadtrip MBG – Week 1

Roadtrip MBG – Week 1

Afgelopen januari gingen wij voor 3 weken naar de zon! We maakten een roadtrip naar Mexico, Belize en Guatemala. In deze reeks van 3 blogs neem ik je mee op reis. Kijk je mee?

In september, toen Oscar begon aan zijn studie, was al snel duidelijk dat als we lang op reis wilden we dat in januari moesten doen. Deze maand was college-vrij en kon hij dus een langere periode weg. We regelden allebei de laatste 3 weken van januari vrij op het werk en toen kon de voorpret beginnen!

Mijn neef is eigenaar van twee hele toffe VW-busjes! De ene staat in Costa Rica en de ander in Mexico. Eerst wilden we naar Costa Rica, maar uiteindelijk was het toch handiger dat we het busje in Mexico zouden huren. Na wat heen en weer geapp en geskype boekten we het busje definitief. Ook boekten we een retourtje Cancun en stippelden we een route uit. We wilden in ieder geval een bezoekje brengen aan Tulum (Mexico) en Tikal (Guatemala), beide een oude Mayastad.

Zaterdag 13 januari

’s Ochtends vroeg, met ingepakte backpacks, gingen we naar Schiphol. We parkeerden de auto op een lang-parkeerplaats in Hoofddorp en namen de bus naar het vliegveld. Alles verliep soepel: we checkten de bagage in, gingen door de douane en dronken nog een kopje koffie voordat we boarden. En wat heel chill was, we hadden met z’n tweeën drie stoelen :). ’s Avonds tegen 8 uur lokale tijd landden we in Cancun en namen daar de bus naar Playa del Carmen, waar we een hotel hadden geboekt voor de eerste nacht. Vermoeid vielen we tegen 11 uur in slaap.

Zondag 14 januari

De volgende ochtend werden we tegen 8 uur wakker. Na een douche en een herschikking van de backpack (mijn tante had allerlei cadeautjes meegegeven) gingen we op pad voor een ontbijtje. In de korte broek! Hoe heerlijk is het om in januari de zon op je lijf te voelen. Steven pikte om tegen 10 uur met de bus op en nam ons mee naar hun appartement. Samen met zijn vrouw en twee kids woont hij in Playa. Isa is inmiddels twee en spreekt zowel Nederlands als Spaans en Vesper is een baby van twee maanden. Zo fijn om met hen te kunnen knuffelen en te spelen!

Na de lunch kregen we een rondleiding in de bus en kreeg Oscar wat rij-instructies. Een oude VW-bus is toch echt wat anders dan zijn comfortabele VW Golf! Zo heeft de bus geen stuurbekrachtiging of airco. Met Steven reden we even naar de supermarkt en toen konden we op pad. Op naar Tulum, zo’n 65 km vanaf Playa. Op de app iOverlander (een aanrader voor kampeerders in het buitenland!) vonden we een simpele camping waar we konden overnachten. Een koude douche en toilet, én aan het strand! We bakten hamburgers, dronken een biertje en lazen wat. Ja, vakantie is aan!

Maandag 15 januari

Ik werd al om 7 uur wakker, niet heel gek voor een tijdsverschil van 7 uur. Ik sloop zachtjes de bus uit, en liep met mijn e-reader naar het strand. Daar heb ik heerlijk rustig genoten van de zonsopgang en gelezen op mijn e-reader. Ooh, dit is zo fijn, ik kom zo echt tot rust. Oscar kwam er even later ook bij. Blijkbaar had ik hem toch wakker gemaakt toen ik de deur dichtgooide *oeps*. Samen liepen we terug naar de bus en maakten ontbijt. Verse koffie en een gebakken eitje; een ontbijt dat we veel gegeten hebben.

Na het ontbijt wandelden we naar de ruïnes van Tulum. Deze zijn bekend omdat ze supermooi aan zee liggen. 5 Jaar geleden ben ik hier zelf ook al geweest, en het was bijzonder om weer terug te zijn. En nu met Oscar. Ondanks dat het vroeg in de ochtend was, was het behoorlijk druk. Hele groepen Amerikanen die de kust langsvaren op een cruiseschip. Ach, we probeerden daar doorheen te kijken en de schoonheid van de ruïnes te zien.

Dinsdag 16 & woensdag 17 januari

We reden verder naar Bacalar, waar we in de tuin van een hostel kampeerder. Aan de lagune. Sommigen noemen dit ook wel de Maladiven van Mexico, het water is zo onwijs blauw! Het chill-gehalte ligt hier hoog en dat deden we dan ook volop. Wel regelden we een boattrip voor woendag. En dat gaat dan echt op z’n Mexicaans… We spraken om 12 uur af, maar we waren toen nog niet compleet. Uiteindelijk voeren we tegen half 2 eindelijk weg. Maar het was het zeker waard!

Donderdag 18 januari & vrijdag 19 januari

En toen was het tijd om de grens over te gaan. Ik had toch wel lichte kriebels, want ik had zoveel verschillende verhalen gehoord over grensovergangen in Centraal-Amerika… Gelukkig ging alles vrij soepel. Eerst Mexico uitstempelen, dan door de spray (voor de auto) en dan Belize instempelen. Alle papieren waren in orde en na een uur stonden we in Belize! We reden door naar Orange Walk, waar we Belizian dollars pinden (wat uiteindelijk lukte bij de 4e bank!). We vonden een gave parkeerplek bij Errol op de camping, aan de New River.

De volgende ochtend voeren we met de speedboot over die rivier naar Lamanai. Leguanen, krokodillen en veel vogels, een gave boottocht. Ook Lamanai was heel gaaf. Wederom een maya-dorp, maar nu midden in de jungle. Het regende een beetje, maar dat weerhield ons niet om de High Temple te beklimmen. Oh man, dat uitzicht over de jungle, heel vet. De terugweg in de boot was een beetje koud, het was inmiddels harder gaan regenen. Doorweekt kwamen we weer aan bij de bus.  ’s Ochtends hadden we alles al ingepakt, dus we konden meteen vertrekken.

Het is een oude bus, maar de ruitenwissers hebben zowaar twee standen, haha! En die hadden we nodig, wat een water. Het water liep de bus in, dus dat fixten we maar even met wat ducktape #mexicostyle. Na een middagje rijden kwamen we aan in San Igancio, een grensplaatsje bij Guatemala. Toen Oscar de elektriciteit aansloot op de bus en daarna de deur wilde opendoen kreeg hij een schok! Haha het vonkte zelfs. Gauw de stekker er maar weer uitgetrokken. Er was een plateautje waar we konden koken en de natte stoelen konden drogen. Gelukkig hadden we ook een elektrische kookplaat bij ons, want op een vuurtje was het zeker niet gelukt. Vroeg doken we ons bed in.

Zaterdag 20 januari 2018 

De volgende ochtend bakten we wederom een eitje en zetten verse koffie. Na de afwas liepen we het dorp in, gelukkig was het weer weer opgeklaard. We bezochten de Iguana Sanctuary, waar gewonde leguanen opgevangen worden. Deze beesten zijn inmiddels beschermd, omdat er nog maar weinig van zijn. In Belize werden en worden ze gegeten, men denkt dat het eten van leguanenvlees helend is. Ook mochten we er een vasthouden, wat erg bijzonder was. Zacht en schubbig tegelijk, en je voelt de ademhaling heel duidelijk. Deze beesten, in gevangenschap, houden van mensenhanden omdat deze warm zijn en laten zich dus graag oppakken. Na een half uurtje zei de gids: “Okay guys, let these iguanas be”. Dat bevestigde mijn gevoel dat deze leguanen hier wel goed zitten. We deden vervolgens nog even boodschappen en pakten de bus in. Tijd voor de tweede grensovergang.

Ik kan je vertellen, dat ging echt veel minder soepel dat de eerste. Hoe de grensovergang met Guatemala uiteindelijk verliep vertel ik je volgende week!

Ben jij wel eens in midden of Zuid-Amerika geweest? En ben je toen ook de grens over gegaan? Hoe ging het bij jou?
Liefs Aaf

6 gedachten over “Roadtrip MBG – Week 1

  1. Hoi Aafke, leuk om jouw blog te lezen. Ik wilder ergeren maar kon niet goed vinden waar ik dat kon doen. Maar zoals je keest is het mij wel gelukt. Veel succes net je blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.