Recept: Tres leches cake met zomerfruit
Tres leches cake, een typisch Midden en Zuid Amerikaanse lekkernij. Ik las het recept: je bakt een luchtige cake en giet daar melk overheen? Hè, wie giet er nou melk over een cake? Maar er werd beloofd dat het meer dan lekker zou zijn, dus ik waagde me eraan. En ik moet toegeven: het eindresultaat was superlekker, ontzettend zoet!
Dit recept is een beetje van Laura’s Bakery en een beetje van mezelf.
Ingrediënten
- 160 gram bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- snuf zout
- 5 eieren
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 80 ml melk
- 1 tl vanille aroma
- 350 ml koffiemelk
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 60 ml melk
- 250 ml slagroom
- 2 el poedersuiker
- Frambozen en blauwe bessen (of ander fruit)
Stappenplan
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout.
- Pak een andere kom en doe daarin 150 gram suiker.
- Split de eieren en voeg de eierdooiers toe aan de suiker. Mix dit tot een mooi egaal mengsel.
- Voeg daarna de melk toe en ook de vanille aroma. Mix dit door elkaar.
5. Voeg nu het eiermengsel toe aan het bloemmengsel. Mix dit tot een mooi beslag.
6. Klop in een schone vetvrije kom de eiwitten met 50 gram suiker tot een mooi wit stijf schuim. Als je pieken kan maken met het schuim, dan is-ie stevig genoeg.
7. Voeg het schuim toe aan het beslag en spatel dit voorzichtig door elkaar. Pas op dat je alle lucht er niet uit slaat.
8. Vet een bakvorm in en leg er eventueel een velletje bakpapier in. Stort het beslag in de bakvorm en bak dit af in de over voor 30 minuten op 180 graden.
9. Laat de cake eerste afkoelen in de vorm en stort ‘m daarna op een rooster om ‘m helemaal af te laten koelen.
10. Meng de drie verschillende melken door elkaar. Daarom heet de cake tres leches cake! Je gebruikt hier ongeveer 2/3 van.
11. Als de cake helemaal is afgekoeld, prik je er met een satéprikker allerlei gaatjes in.
12. Giet nu beetje bij beetje het melkmengsel over de cake. Elke keer als de melk volledig is opgenomen, giet je er weer een beetje bij. Je gebruikt uiteindelijk zo’n 2/3 van de melk.
13. Dek de cake af en zet ‘m in de koelkast voor een paar uur. Melk dat op het bord ligt, zal nog worden opgenomen.
14. Klop de slagroom met de poedersuiker op en verdeel dit over de cake. Maak de cake af met wat vers fruit erop.
Door de melk is de cake ontzettend machtig geworden en een ware caloriebom. Dit is dan ook een goede cake om te delen met familie, vrienden, buren of met de leidsters op het kinderdagverblijf zoals ik deed. Afgedekt in de koelkast is de cake 3-4 dagen houdbaar.
Geniet ervan!
Liefs, Aaf
Benieuwd naar meer zoete recepten van mij? Klik dan hier.