Recept: Millionaires shortcake

Recept: Millionaires shortcake

Even tellen… Ik denk dat ik het afgelopen halfjaar deze millionaires shortcake al zo’n 5 keer heb gemaakt. Bijna iedere maand dus. Oeps! Maar dat laat wel zien hoe ontzettend lekker in dit vind. Vandaag deel ik mijn recept met je, want dit is iets wat jij ook een keertje gemaakt en vooral geproefd moet hebben. Geniet ervan!

Ingrediënten

Voor de koekbodem
• 100 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 50 gr witte basterdsuiker
• 150 gr bloem
Voor de karamellaag
• 150 gr ongezouten roomboter
• 1 blik gecondenseerde melk 400 gr
• 50 gr witte basterdsuiker
• 50 gr lichtbruine basterdsuiker
• Flinke snuf zout
Voor de chocoladelaag
• 200 gr melkchocolade
• Eventueel decoratie zoals gekleurde paaseitjes, mini-fudge blokjes of kokosrasp

Stappenplan

  1. Pak een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm en bekleed deze met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 150°C.
    Koekbodem
  2. Doe de roomboter met de witte basterdsuiker in een kom en klop dit tot een romig mengsel. Voeg vervolgens de bloem toe en klop het mengsel tot een kruimelig deeg ontstaat.
  3. Stort dan dit deeg in de bakvorm en druk stevig aan met je hand of de bolle kant van een lepel. Prik vervolgens wat gaatjes in het koekdeeg met een vork. Bak de bodem ongeveer 15 minuten in het midden van de oven tot hij lichtjes begint te kleuren. Niet te lang bakken, want dan wordt de koekbodem droog.
    Karamellaag
  4. Ondertussen maak je de karamel door alle ingrediënten in een pannetje te doen en dit langzaam te laten smelten. Is de boter en suiker helemaal gesmolten? Ga dan door naar de volgende stap.
  5. Breng de karamel al roerend aan de kook en kook het op middelhoog vuur tot de karamel kleur krijgt. Blijven roeren (met een garde), want de karamel brandt heel makkelijk aan en dan krijg je stukjes in je karamel.
  6. Giet de karamel over de koekbodem in de bakvorm en tik met de vorm op het aanrecht om de luchtbelletjes eruit te krijgen.
  7. Zet de vorm minimaal 2 uur in de koelkast, zodat het hard kan worden.
    Chocoladelaag
  8. Ga pas verder als de vorm met koek en karamel uit de koelkast komt na 2 uur. Smelt dan de melkchocolade in een pannetje. Schenk de gesmolten chocolade over karamellaag in de bakvorm. Met een spatel verdeel je de chocolade egaal over de karamel.
  9. Voeg nu de eventuele decoratie toe. Verdeel de fudgeblokjes over de chocolade, leg de paaseitjes erop of sprinkel de kokosrasp erover. Maak er wat moois van!
  10. Zet de vorm terug in de koelkast zodat ook de chocolade hard kan worden.
    Serveren en/of bewaren
  11. Snijd daarna de Millionaires shortcake in kleinere stukken. Maak eerst je mes warm onder de warme kraan (wel even afdrogen) om zo makkelijk door de chocolade te snijden zonder het te breken.
  12. Bewaar de stukjes Millionaires shortcake in een afgesloten bak in de koelkast. Invriezen kan ook!

Oh boy, wat is dit toch een ontzettend lekker taartje, die eigenlijk ook nog eens heel gemakkelijk te maken is. Ik ben dol op de karamellaag die er tussenin zit. Maar dat is tegelijk ook het moeilijkste vind ik. Want je wil de karamel wel even doorkoken, zodat het straks een stevige laag wordt, maar te lang is ook niet goed omdat het dan bitter kan worden. De probeer er altijd een beetje mee te spelen en op m’n gevoel af te gaan. Hij is ook al een keertje enorm vloeibaar gebleven en toen liep de karamel zo uit de shortcake. Wat een zootje haha. Maar zeker niet minder lekker.

Ben je benieuwd naar meer recepten? Klik dan hier. Daar vind je onder andere M&M cookies, pompoencake met frosting en worteltaart.

Het voordeel is dat je er een hele hoop vierkantjes van snijdt en er dus heel lang van kan genieten. En dat is tegelijkertijd het nadeel, haha. I love millionaires shortcake. Jij ook?
Liefs Aaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.