Recept: Lemon curd

Recept: Lemon curd

Hij is al eerder voorbijgekomen. Hij is onderdeel van mijn favoriete taart Lemon Meringue Cheesecake. En supermakkelijk te maken: Lemon curd. Ik hou der van. Op een plakje cake, door de taart of stiekem gewoon zo op een lepeltje. En helemaal als-ie zelfgemaakt is. Van het weekend maakte ik weer een portie en ik heb de tussenstappen gefotografeerd. Dus wil je ook eens lemon curd maken? Volg dan de stappen van dit recept.

Ingrediënten en benodigdheden
Pak/koop de volgende ingrediënten:
– 2 of 3 grote citroenen
– 200 gram fijne kristalsuiker
– 125 gram ongezouten roomboter
– 2 eieren
That’s it! Dat is niet veel he?!

Zorg er wel voor dat alle ingrediënten klaar zijn om te gebruiken. Snij de boter in kleine stukjes, zo kan je het beter mengen met de suiker. Boen de citroenen schoon, rasp ze in een schaaltje. Snijd ze daarna doormidden en pers het sap uit oven een ander schaaltje. Het makkelijkst is om dit dan nog even door een zeefje te halen, zodat je de pitjes en vliesjes eruit zeeft. En klop het eitje goed op. Ikzelf had dit niet heel goed gedaan en dat merk je als je het ei bij je warme mengsel voegt. Daar later meer over.

Stap 1
Pak twee pannen, die goed in elkaar passen. Dit recept maakt je namelijk au bain marie. Dat betekent dat je in de grote pan water doet, zoveel dat het net niet de bodem van de kleine pan raakt als je deze erin hangt. Zorg ervoor dat het water in de grote pan kookt en zet het vuur dan lager.

Stap 2
Doe de suiker, boter en citroenrasp in de kleine pan. Door de hitte van het warme water smelt dit. Roer er af en toe door met een spatel.

Stap 3
Als het mengsel een gladde massa is en alle boter gesmolten voeg je de citroensap toe. Roer dit er ook doorheen. Voeg daarna het ei toe. Zorg ervoor dat dit goed geklutst is, hiermee voorkom je stukje ei in je mengsel. Ik had de eieren dus niet goed genoeg geklutst en kreeg daardoor stukjes eiwit in het mengsel. Deze heb ik eruit gevist, wat én zonde is van je curd en ook gewoon een rotklusje is. Dus: goed klutsen!

En dat ziet er zo uit:
  

 

Nu wordt je geduld op de proef gesteld. De curd moet stollen. Zet het vuur niet te hoog, en niet te laag. Roer af en toe door het gele mengsel. Je zult merken dat-ie steeds een beetje dikker wordt. Dit kan prima 20-30 minuten duren, of zelfs langer. Wanneer de curd de dikte van yoghurt heeft bereikt is-ie goed!

Ik goot de curd daarna in een ovenschaal zodat-ie kon afkoelen. Het is nu echt de kunst om er niet (teveel) van te snoepen. Hij wordt namelijk nog lekkerder als-ie verder gestold en dikker is. Daarna deed ik ‘m in een uitgekookt potje, zodat ik ‘m lang kan bewaren. Al weet ik ook wel dat ie binnen no time op is 😉. 

Ik gebruikte de curd vandaag in een heerlijke citroen-kokos cake, die later online komt. Maar dit hele potje had ik “over” en staat dus nu te wachten om opgegeten te worden, jammie!

Wat ook echt heel lekker is, is om een lepel curd door je yoghurt te doen. Of over je ijs. Het past eigenlijk bij zoveel lekkere hapjes. Geniet ervan!
Liefs Aaf

3 gedachten over “Recept: Lemon curd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.