Recept: Bosbessen muffins met kruimels

Recept: Bosbessen muffins met kruimels

Het was alweer een tijdje dat ik iets gebakken had. Tijd voor een relaxte baksessie in de keuken. Het werden deze heerlijke bosbessen muffins met kruimels bovenop. Een echt Amerikaanse variant, die heerlijk luchtig is.

Muffins kunnen altijd. Ik neem ze mee als tussendoortje op het werk, ik eet ze bij de koffie of thee en Oscar nam ze mee tijdens een lange vlucht. Muffins maken is eigenlijk vrij eenvoudig. Ook de kruimel bovenop is supersimpel om te maken. Het verzamelen en wegen van de ingrediënten kost meer tijd dan het daadwerkelijk maken.

Ingrediënten

  • Voor de kruimel
  • 70 gram suiker
  • 50 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 70 gram bloem
  • snufje zout

    Voor de muffin
  • 300 gram bloem
  • 110 gram suiker
  • 1,5 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 1,5 tl vanille aroma
  • 150 gram blauwe bessen + een klein beetje extra

Stappenplan

  1. Doe de bovenste vier ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed met je handen tot een kruimelig deeg. Bepaal zelf of je een fijne kruimel of iets grover juist lekker vindt. Dit gaan we straks bovenop de muffins kruimelen en meebakken.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Doe vervolgens de droge ingrediënten bij elkaar in een kom en roer dit door elkaar. Doe ditzelfde voor de natte ingrediënten in een andere kom. Voeg nu de twee mixen samen en schep dit voorzichtig door elkaar. Het beslag mag best klonterig zijn. Door te lang te roeren, sla je de lucht uit het beslag en worden de muffins compact.
  4. Schep daarna voorzichtig de blauwe bessen door het beslag.
  5. Doe muffinvormpjes of bakpapier in het muffin-bakblik en stort het beslag in de vormpjes.
  6. Top de muffins af met een paar bosbessen.
  7. Kruimel het kruimeldeeg over de muffins.
  8. Bak de muffins af in een voorverwarmde over op 200 graden voor 25 minuten. Laat de muffins rustig afkoelen door een ovenwant of iets anders tussen de ovendeur te doen.

Wat zijn ze mooi he! Door het kruimeldeeg bovenop, krijgen de muffins verschillende tinten bruin. Dat vind ik altijd zo kleurrijk.

Muffins kan je in een afgesloten bak 3-4 dagen bewaren. Ze worden na verloop van tijd was oud, je piept ze op door ze met water te besprenkelen en zo’n 5 minuutjes in de oven op te warmen. Eet smakelijk!

Benieuwd naar meer lekkere recepten? Klik dan hier.

Liefs Aaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.