PLOG Vriendenweekend: ijzersmeden in Goor

PLOG Vriendenweekend: ijzersmeden in Goor

Van de week liet ik het op mijn Instagram al even doorschemeren: ik heb iets heel tofs gedaan afgelopen weekend. Maar laat ik even bij het begin beginnen: het jaarlijkse vriendenweekend stond op de planning en we gingen naar Goor. Kijk je mee met de foto’s?

Vrijdag
Eerst nog even een dagje werken en om half 6 kwam een vriendinnetje naar de parkeerplaats van kantoor en reden we samen direct door naar Goor. Met een beetje file onderweg duurde het wat langer. Gelukkig had Sas wraps gemaakt voor in de auto. Heel fijn, want dat stilde de eerste trek.

We reden eerst even naar Markelo, een naastgelegen dorp met een PLUS supermarkt. Daar was de Grolsch namelijk in de aanbieding. Terwijl er boeren liepen met een karretje met 10 kratjes, pakten deze twee stadse meisjes allebei twee kratjes en tilden ze naar de kassa. We werden wel even raar aangekeken haha. Even inladen in mijn kleine autootje en op naar Goor!

www.erveluttikhengel.nl

Niet veel later kwamen we aan in Goor. Of eigenlijk in Kerspel Goor. Bij de boerderij die we gehuurd hebben voor ’t weekend. Wat een leuk huisje! Met een megagrote openhaard in de woonkamer, een fijne keuken, twee badkamers en 5 slaapkamers. Precies goed, want met 10 personen past dat precies.

Toen bijna iedereen er was, aten we zoals de traditie is, een grote pan pasta. Daarna werden er spelletjes gespeeld, gepookt in het vuur en dom geouwehoerd. Een goede avond.

Laat op de avond arriveerde er nog een vriend en was het tijd voor het kerstverhaal dat 10 jaar geleden al geschreven was. Het was een verhaal dat voorspelde hoe iedereen zou zijn en leven over 10 jaar. Klopte natuurlijk van geen kant, maar toch ook wel weer 😉.

Zaterdag
De wekker ging om 8 uur, want om 9 uur moesten we vertrekken. Waar naartoe wisten we nog niet. Wel dat we stevige schoenen en katoenen kleding aan moesten doen. Mmh, iets met vuur? Gaan we koken? Nee. Gaan we lassen? Nee, je bent wel warm. Gaan we smeden? Ja!

Ietsjes later dan afgesproken (want katers) kwamen we aan bij smederij Jurgen Nijhof. Een hele grote hal, met allemaal machines en veel ijzeren (kunst)werken.

Jurgen liet ons zien wat we gingen maken: een bbq-setje. Hij liet ook zien hoe we het moesten maken. Stap voor stap liet hij zien wat je moest doen.

Daarna waren wij aan de beurt. Het ijzer ging in het vuur zodat het puntje witheet werd en daarna sloegen we er een rond, scherp puntje aan op het aambeeld. Die bogen we vervolgens om en draaiden we het staartje om de ijzerstaaf. We maakten een wokkel in de ijzerstaaf en daarna ook nog een puntig schepje. Deel 1 is klaar!

Daarna deden we nog een keer hetzelfde, maar dan geen schepje aan het eind, maar een stukje waar we een plaatje aan konden vastzetten. Tot slot maakten we ook nog een bieropener. Maar ooh, wat een zwaar werk. Aan het einde van de dag was ik zó mijn kracht kwijt. Ik kreeg die zware hamer amper omhoog, laat staan met veel kracht weer omlaag om te slaan. Gelukkig hielp Jurgen veel mee, maar ook de jongens uit de groep. Hierboven knip ik trouwens een stukje van het ijzer af, zodat ze allebei even lang zouden zijn.

Wat een onwijs leuke activiteit. Ondanks dat het best zwaar werk is en je er echt de hele dag zoet mee bent (10-16 uur), vond ik het heel tof om te doen. Nooit gedacht dat ik ooit mijn eigen bbq-setje zou smeden.

Daarna gingen we gauw boodschappen doen voor het avondeten. Ik was blij dat ik weer thuis was, want ik was enorm koud geworden in de loods. Het advies was namelijk om je jas niet aan te houden, want dat is geen katoen en dus vatbaarder voor vuur. Gelukkig warmde ik al gauw op bij het vuur van de haard en ben ik ook nog even een uurtje met m’n e-reader op bed gaan liggen.

’s Avonds aten we curry en iets daarna arriveerde de laatste vriend ook. Hij was op reis voor zijn werk en kon op zijn vroegst zaterdagavond aankomen. Met een blondie en een brownie als toetje sloten we het eten af. Opnieuw werden er spelletjes gespeeld, er werd flink gediscussieerd en bier gedronken 😀. En toen werd er gezegd dat er een nieuw kerstverhaal is geschreven. Iedereen moest zijn eigen stukje voorlezen, de een nog grappiger dan de ander.

Om half 2 vond ik het mooi geweest en dook ik lekker mijn bed in. Morgen weer een dag.

Zondag

Het was ’s nachts erg koud geweest, maar dan krijg je dit soort plaatjes. Gaaf toch! We doen rustig aan, ruimen de bende een beetje op (vooral bierflesjes terug in het krat). We ontbijten rustig met een eitje en een kopje thee en koffie. Als iedereen een beetje wakker is besluiten we om te gaan wandelen en daarna te lunchen in het dorp.

Sjaal om, muts op want het is koud! We wandelen een groot gedeelte van het ommetje Kerspel Goor en belandden daarna bij Gran Café de Zon waar we heerlijk lunchen. We wandelen weer terug naar de boerderij en mijn telefoon geeft aan dat we zo’n 15.000 stappen hebben gezet. Lekker.

Ik pak gauw mijn tas weer in en spring in de auto. Op naar huis, naar Lauren en Oscar. Het verkeer zit mee en ik ben rond half 7 thuis. Nog even knuffelen met Lauren voordat ze naar bed gaat.

Dit is echt een leuke traditie, zo met zijn allen een weekendje weg. Dit was al de 9e keer. Dat wil zeggen dat we volgend jaar een jubileum hebben. En dat weekendje weg wordt dan ook 2.0!
Ga jij ook wel eens met vrienden een weekend weg?
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.