PLOG: Vaarkantie naar Friesland

PLOG: Vaarkantie naar Friesland

Vorig jaar hebben we een sloep gekocht. Hij ligt in de haven in Utrecht, dicht bij ons huis. Vorig jaar hebben we een prachtige zomer gehad en ook dit jaar is niet verkeerd. Lauren is al een paar keer mee geweest en ze vindt ’t heerlijk op de boot. Dus besloten we onze eerste vakantie met Lauren in Nederland door te brengen en de boot mee te nemen. Mede dankzij het weer hebben we een heerlijke week gehad. Ben je klaar voor veel (heel veel) zonnige foto’s op ’t water?

Vrijdag

’s Ochtends kon ik nog even naar de apotheek fietsen en een paar laatste boodschappen in de stad doen. Thuis pakte ik onze koffers in en om 13:00 uur zaten we bepakt en bezakt in de auto.

Oscar had van de week de boot al opgehaald in de haven en op de trailer laten tillen. Daar doen ze dat met een soort heftruck. Maar de trailer heeft een lier en daarmee laten we ‘m strakjes in het water zakken.

Onderweg hebben we nog even twee stops gemaakt. Eentje bij de McDonalds voor onze lunch en een stop voor de lunch van Lauren. Voor het eerst kreeg ze een flesje in de auto en dat ging gelukkig erg goed.

Om 15:30 kwamen we aan in Akkrum, bij het vakantiepark Friesland Tusken de Marren. We kregen de sleutel van ons huisje en toen laadden we alles uit. Man wat hebben we veel meegenomen haha. Uiteraard veel voor Lauren (kinderwagen, bedje, wipstoel, nestje, luiers, Deryan tentje, reisbadje) maar ook voor onszelf (zoals een fiets en een koelbox). Gelukkig kon er veel in de boot.

Daarna reden we het dorp in om de boot te water te laten. Via een botenhelling dus. Oscar reed de auto en trailer netjes achteruit half het water in. Ik klom in de boot en toen liet Oscar de lier vieren. De boot en ik rolden het water in en we waren los. Dat ging eigenlijk heel erg prima en soepel. Ik vond het veel spannender dan dat het was.

De boot konden we aan onze eigen steiger leggen. Dit was dus ons uitzicht de hele week. Fijn toch!

Ik fietste ’t dorp in naar de supermarkt voor de eerste boodschappen. Ja, het meenemen van de fiets was een goede keuze. ’s Avonds aten we lekker aardappeltjes, sla en een kipschnitzel. Simpel maar lekker. Lauren legden we na haar laatste fles in het campingbedje. Dat vond ze wel even spannend maar na een half uur overwon de vermoeidheid en viel ze in slaap.

De avond viel (kijk nou hoe mooi!) en na ’t eten speelden wij nog een spelletje: Sushi Go! Ken je dat? Ik heb drie spellen gekocht voor deze week en we hebben ze alle 3 gespeeld. Ik zal ze van de week hier op m’n blog ook nog even laten zien en uitleggen.

Zaterdag

Lauren werd rond kwart voor 8 wakker, tijd voor de fles. Daarna heeft ze nog heerlijk verder geslapen en hebben wij rustig opgestart.

Nog even gauw naar de supermarkt voor wat lekkers bij de koffie (Friese oranjekoek) en broodjes voor ’s middags, want we kregen visite. Oscars ouders en broertje en vriendin kwamen langs. Gezellig. Met z’n 7-en gingen we op de boot. Lauren in de bak van de kinderwagen, zo kon ze lekker uit de zon liggen. We voeren een heerlijk rondje Sneekermeer.

Thuis gingen we barbecueën. Mijn schoonouders hadden alles daarvoor meegenomen, ideaal. Bij de koffie speelden we nog een potje Sushi Go! en toen vertrokken ze weer, ze hadden nog een flinke rit voor de boeg.

Zondag

Vandaag geen vaardag maar familiedag in Tubbergen. Na Laurens ochtendfles trok ik mijn hardloopkleding aan voor een klein rondje. Het was warm en mijn conditie is echt nog niet wat het geweest is. Na 3,75 km vond ik het welletjes.

Gauw douchen, ontbijten en de boel klaarmaken. Zo konden we direct na Laurens fles vertrekken richting Twente. Het was een warme en gezellige dag. Lauren heeft de rest van de familie kunnen ontmoeten, zo leuk. En bij het afscheid heeft ze nog een dikke kus gekregen van haar achternichtje die dol is op baby’s. Zo lief.

We waren tegen 18 uur weer thuis, en ik was af. Koppijn en helemaal uitgeput. Ik merk dat ik nog niet zo goed ga in grote groepen. En dan is twee dagen achter elkaar best een beetje te veel van het goede. Ik zorgde dat ik veel water dronk, nog even goed at en toen ben ik naar bed gegaan.

Maandag

Gelukkig voelde ik me de volgende ochtend weer een heel ander mens. Lauren kreeg gezellig de fles bij ons in bed en ik fietste nog even het dorp in voor een boodschap.

Mijn opa en oma komen uit Friesland (Vandaar mijn Friese achternaam!) en ik vond het wel leuk om hen een kaartje met een Friese tekst te sturen. Wist je dat je online postzegelcodes kan kopen? Dat ziet er dan zo uit! Handig toch!

We maakten ons klaar voor weer een dagje varen. We voeren naar Sneek, deden een klein rondje door de binnenstad en voeren daarna weer over het Sneekermeer naar huis.

Voor Lauren hadden we een tentje van Deryan meegenomen op vakantie. Zo kon ze uit de wind en uit de zon liggen. Ideaal moet ik zeggen. Hoewel het er ook wel lekker warm in werd. Dus trok ik al haar kleren uit en heeft ze heerlijk in haar luier in haar tentje liggen spelen en slapen.

Dinsdag

Samen met Lauren wandelde ik even Akkrum in. Een klein maar fijn dorpje. We kwamen mini-appels tegen, wandelden door de tuin van Welgelegen (een huis voor ongehuwde vrouwen en weduwen uit 1928), liepen lang schattige grachten en de hoofdstraat.

Weer tijd voor een rondje varen. Vandaag gingen we naar Grou.

We koelden Lauren met koude blikjes fris. ’t Was zoooo warm..

We zorgden zelf ook voor verfrissing 😉.

Zoals je ziet stond er weinig wind, het water is erg glad. Gelukkig heb je door het varen toch wel een klein verkoelend windje.

Weer thuis. Poh wat een mooie dagen hebben we zo, met dit weer. En deze avonden… Heerlijk! We speelden weer een spelletje en ik dook op tijd mijn bed in.

Woensdag

We gingen weer varen.. Wordt ’t al saai? 😉

Oscar had ontzettend veel zin in chinees, dus haalden we dat. Uiteraard was ’t veel te veel en aten we ongeveer de helft.

Een potje Qwixx!

Donderdag

Onze laatste dag in Friesland begon met een rondje rennen. Ik liep naar Nes en weer terug. Ik dacht dat dat zo’n 4 km zo zijn maar het werden er 5,5! Daarna drie glazen water gedronken want het was wederom erg warm.

Lauren was vroeg wakker dus besloten we nog even naar Leeuwarden te gaan, een ritje van 20 minuten. In de parkeergarage gaven we haar de fles en toen liepen we de stad in. Ik kwam deze wijsheid tegen, leuk.

De Oldetoren staat zo’n 2 meter uit z’n verband. De scheve toren van Pisa is er niets bij.

Een twaalf uurtje op ’t terras. Mosterdsoep/tomatensoep, een uitsmijter en een kroket. En toen…

.. gingen we voor de laatste keer varen. Het waaide flink en het was wat kouder dan de afgelopen dagen. Helemaal niet erg, ik vond het wel even lekker. Op het Sneekermeer voeren we tegen de wind in en spatte het water hoog op waardoor we een beetje nat werden. Het weer gaf hele mooi luchten, zoals je ziet op de foto’s hieronder.

Tijd om in te pakken en de boot weer op de trailer te laden. Bij het huisje deden we de fiets weer in de boot en voer ik naar de boothelling.

Ook het op de trailer trekken ging verrassend soepel. Je moet ervoor zorgen dat de boot er netjes recht voorligt, maar dan trek je ‘m met de lier zo op. Prima.

Hoewel het echt wel fris werd, vertikte ik het om de lange broek aan te trekken. De korte broek geeft mij altijd zo’n vakantiegevoel en dat mocht nog wel even blijven hangen.

De laatste avond in ons fijne vakantiehuis 4 personen

Vrijdag

Vrijdagochtend pakten we de rest van de spullen in en reden we weer terug naar huis. Tegen half 2 waren we thuis en om 3 uur kon de boot weer terug de haven in gelegd worden met de heftruck. Dus het was even doorpakken om alles weer uit te pakken, maar het is gelukt. Ik heb geprobeerd direct zoveel mogelijk uit te pakken en op te ruimen, want oh ik heb toch zo’n hekel aan thuiskomen van vakantie (en inpakken voor vakantie).

Vandaag (zaterdag) draaien we veel wasjes en houden we de korte broek nog even aan hoor. Het is heerlijk weer en zo houden we het vakantiegevoel nog even vast. Oh wat een fijne week was dit. Lauren heeft het onwijs goed gedaan, het weer was ultiem, we speelden leuke spelletjes, hebben heerlijk gegeten en gedronken. Precies zoals een vakantie hoort te zijn. Ik wil volgend jaar nog wel een keer op vaarkantie!

Ben jij wel eens op vaarkantie geweest? Waar heb je toen gevaren?
Liefs Aaf

5 gedachten over “PLOG: Vaarkantie naar Friesland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.