Overzicht van mijn hardloopjaar 2020

Overzicht van mijn hardloopjaar 2020

Vorig jaar was een van mijn goede voornemens om de Dam tot Damloop te gaan lopen. We weten allemaal hoe dit jaar is verlopen en dat de Damloop niet is doorgegaan. Wel ben ik blijven hardlopen. In deze blog blik ik terug op mijn gehele hardloopjaar en komen er wat statistieken om de hoek kijken. Lees je mee?

Zomer- en herfst update

Wil je meer lezen over mijn zomer update? Hoe ik trainde voor de Dam tot Damloop en hoe ik mijn doelen bijstelde? Lees hier de blog die ik er toen over schreef. In oktober kwam nog een update. Die lees je hier.

Trainen voor de Dam tot Damloop

Aan het begin van het jaar stelde ik mezelf als doel om de Damloop te rennen. Dat is 16km en daarvoor was er wel wat werk aan de winkel. Aan de hand van hardloopschema’s ging ik aan de slag. Eerst zorgde ik ervoor dat mijn basis weer goed was, dat ik weer zonder te veel moeite 5km kon lopen. In maart was het tijd om dat verder uit te breiden tot 10 km. Afwisselend liep ik intervaltrainingen, lange afstanden en korte herstelloopjes. Het lukte best oké om 3 keer in de week te lopen. Ik werd fitter en de afstanden werden langer.

Ik liep uiteindelijk wel 10 km en ook onder het uur (het tempo dat ik graag wilde lopen), maar veel verder kwam ik niet. Het was bekend dat alle hardloopevents waren afgelast en daarmee verviel ook mijn doel. Die stelde ik bij naar gewoon lekker blijven lopen.

Nieuw sporthorloge

Ik kocht mezelf niet alleen nieuwe hardloopschoenen (was ik weer aan toe) maar ook een nieuw sporthorloge. Mede omdat ik mijn Fitbit weer af wilde doen (lees hier waarom), maar ook omdat ik een beter sporthorloge wilde hebben. Het werd een Garmin en ik ben er nog steeds heel blij mee!

Die eerste maanden schroefde ik mijn kilometers lekker op. In januari liep ik slechts 11 km. In februari 32,6km, in maart 45,3 km en in april 67,5 km (volgens mijn oude Fitbit account)! Mooie opbouw he! Door de intervaltrainingen werd ik ook sneller. Ik liep zo rond de 6 min/km aan het begin van het jaar en werd zo’n 15 sec per km sneller. Niet heel veel, maar ik ben er trots op.

Lekker blijven lopen

Mijn nieuwe doel was dus om lekker te blijven lopen. Dat lukte best aardig. Ik liep 2 tot 3 keer in de week en niet verder dan 10 km. Dat was helemaal prima. In mei hoopte ik ergens stiekem nog dat de Damloop door zou gaan en liep ik 63 km. Daarna wisselde het enorm, wat ook wel laat zien dat ik vooral liep als ik zin had.

Statistieken
Juni: 33,1 km
Juli: 60,9 km
Aug: 39,3 km
Sept: 25,3 km
Okt: 34,7 km
Nov: 50,5 km
Dec: 45,8 km

Ik nam mijn schoenen mee naar Enschede, op vakantie (naar Friesland en naar Limburg) en af en toe liep ik op de hardloopband met een filmpje. Maar vooral liep ik overdag, in het licht, buiten in de buurt.

Ik ben trots op…

Dat ik dit jaar lekker heb gelopen en (bijna) altijd genoot van het lopen
Dat ik geen blessures heb gekregen door goed voor mijn lichaam te zorgen
Dat ik 10 km onder het uur heb gelopen
Dat ik niet stopte met hardlopen ook al had ik soms echt geen zin
Dat ik snelheid en afstand kon loslaten en gewoon lekker ging lopen
Dat ik niet alleen duurloopjes liep, maar mezelf soms ook uitdaagde met een intervaltraining
Dat ik ook in de kou naar buiten ging om te rennen
Dat ik ook in de bloedhitte naar buiten ging om te rennen
Dat ik nog steeds een hardloper ben!

Plannen voor 2021

Ik noem het geen doelen, want ja, het is nog zo onzeker hoe dit jaar eruit gaat zien. Dus ik heb plannen voor dit jaar. Plannen die over hardlopen gaan.

Op nummer 1 staat blijven lopen. Lekker doorlopen, zoals ik nu ook doe. Daar voel ik me goed bij en dat voelt goed. Ik wil weer een paar nieuwe schoenen dit jaar, zodat ik beide kan afwisselen. Dit zou beter moeten zijn voor je voeten en benen. Ik wil dit jaar weer 10km onder het uur gaan lopen. En misschien wel richting die 15km als het allemaal lukt en goed gaat. En wie weet, sta ik wel aan de start van de Dam tot Damloop 2021..!

Wat zijn jouw sportieve plannen of doelen van dit jaar?
Liefs Aaf


2 gedachten over “Overzicht van mijn hardloopjaar 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.