Op (wereld)reis: waar moet je op letten?
In januari 2013 stapte ik in het vliegtuig naar Mexico om daar 3 maanden Spaans te leren, te werken en te reizen. Enórm spannend, maar ook heel gaaf. Iets wat ik de rest van mijn leven als levenservaring bij me zal dragen. In de maanden voorafgaand aan deze reis heb ik veel voorbereid, uitgezocht en gelezen. Wil jij ook op reis? Of het nu lang en ver of korter en dichtbij is, deze tips gaan je zeker helpen.
Tip 1: Begin op tijd met plannen
In de zomer van 2012 kreeg ik het op mijn heupen en groeide het verlangen om meer van de wereld te zien. Na lang twijfelen hakte ik de knoop door: ik ga dit gewoon doen. Ik besloot dat ik in januari wilde vertrekken en dat gaf me zo’n half jaar om alles voor te bereiden.
In die periode heb ik veel moeten regelen. Van praktische zaken zoals een paspoort en verzekeringen (daarover later meer) tot huisvesting en een reisplanning. Het kost veel tijd om je ergens in de verdiepen en dan de juiste keuze te maken, en dat moet je voor verschillende dingen doen. Daarnaast gaat je gewone leven (in mijn geval afstuderen) natuurlijk gewoon door en dat kost ook tijd en energie.
Door jezelf genoeg tijd te geven om alles te plannen en te regelen blijft het leuk. Het moet namelijk geen stress-werk worden, want een wereldreis is juist gaaf en daar moet je van genieten. Ook van de voorbereiding.
Tip 2: Ga je zelf of ga je met een organisatie?
Hierin is geen goed of fout antwoord. Doe wat goed voelt voor jou. Ik heb er toentertijd bewust voor gekozen om de hulp van een reisorganisatie in te schakelen, eentje die gespecialiseerd is in dit soort reizen voor jongeren: Activity International. Zij bieden tig programma’s aan overal ter wereld. Ik koos voor een reis met taallessen en vrijwilligerswerk in Oaxaca, Mexico. Ze hielpen me met huisvesting, de keuze voor de taalschool en voor de werkplek. Ook adviseerden ze me op het gebied van praktische zaken qua financiën, papierwerk en inentingen.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je reis helemaal zelf in te vullen. Dat geeft je natuurlijk nog meer vrijheid. Zorg er dan voor dat je informatie inwint op internet, van andere reizigers of reisorganisaties. Het internet staat vol met goede tips en maak daar dan ook gebruik van!
Tip 3: Papieren
Het is natuurlijk heel gaaf om uit te zoeken waar je naartoe gaat, welke bezienswaardigheden je wilt gaan bezoeken, waar je wilt eten. Daar kan je heel veel tijd in steken. Maar het is ook belangrijk om de wat saaiere zaken goed geregeld te hebben.
- Vliegtickets: Wanneer vertrek je en wanneer kom je terug? Op welk vliegveld vlieg je en hoe kom je vanaf daar bij het hostel/hotel/guest house/familie waar je verblijft? En als je moet overstappen, kan het ook geen kwaad om daar even wat informatie over op te zoeken. Hoe lang de tijd heb je voor je overstap? Moet je tussendoor nog je bagage ophalen en weer opnieuw inchecken? Is er strenge douane met lange rijen op jouw vliegveld? Al dit soort zaken zijn heel handig om van te voren uit te zoeken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
- Visa: Wist je dat je als je alleen al een overstap heb in Amerika je een visum nodig hebt? Dit geldt ook voor Canada. En dan natuurlijk nog het land waar je gaat reizen. Het kan zijn dat je bij aankomst een visum ontvangt voor x-aantal dagen. Maar het kan ook zijn dat je dit in Nederland bij het consulaat of ambassade van dat land. Hiervoor geldt ook, begin er op tijd aan want het kans soms best lang duren voordat je eindelijk dat visum hebt!
- Paspoort: Wat ik een stomme regel van sommige landen vind, is dat je paspoort om het moment dat je het land weer verlaat nog 6 maanden geldig moet zijn. Toen ik ging reizen was mijn paspoort nog 5 maanden geldig na vertrek uit Mexico. Ik had dus een nieuwe nodig. Zoek even op of dit ook geldt voor jouw reisland en houd er rekening mee dat een paspoortaanvraag vaak zo’n week duurt. Oh, en heb je nog een recente pasfoto liggen? Anders kan je ook nog even een bezoekje brengen aan de fotograaf ?
- Verzekering: Als het goed is ben je in Nederland verzekerd. En de kans is groot dat je ook een reisverzekering hebt. Maar 9 van de 10 keer ben je dan alleen verzekerd voor reizen in Europa. Upgrade je verzekering dus naar “Wereld” als je buiten Europa op reis gaat. Check tegelijkertijd even goed de polis, hoe zit het met gevaarlijke sporten (duiken, skiën) en ziektekosten die hoger zijn dan het Nederlandse tarief. En ga je vrijwilligerswerk doen? Dan moet je dit ook aangeven bij je verzekering. De aanpassingen kosten vaak een paar euro extra en kunnen je een hele hoop gedoe besparen.
- Inentingen: Hepatitis A en B, DTP, Buiktyfus, rabiës, tbc, gele koorts en malaria. Op reis kan je helaas erg ziek worden en daar wil je jezelf tegen beschermen. Op de website van de GGD kan je jouw reisland invullen en dan krijg je een advies. Helaas zijn vaccinaties vrij prijzig. Als je een aanvullende verzekering hebt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een vergoeding. Daarnaast kan het ook handig zijn om in december een nieuwe zorgverzekering af te sluiten die vaccinaties vergoedt, als je weet dat je het jaar erop nieuwe vaccinaties nodig hebt. Gelukkig bieden de meeste inentingen bescherming voor meerdere jaren en hoef je dus niet elk jaar een nieuwe prik te halen. De GGD bij jouw in de buurt kan je hierover het beste persoonlijk advies geven.
- Doktersverklaring: Bij je inentingen ontvang je ook een geel boekje waarin staat welke inentingen je wanneer hebt gehad. Mocht je bij een buitenlandse dokter terecht komen kan je deze laten zien! Of als bij de douane wordt gevraagd naar je inentingen. Daarnaast is het ook handig om voor eventuele medicijnen een doktersverklaring mee te nemen. Om medicijnen überhaupt mee te mogen nemen (“Dit is geen drug, dit zijn mijn medicijnen voor mijn ….”) of als je in het ziekenhuis beland en ze vragen je welke medicijnen je gebruikt.
- Creditcard: Uit ervaring weet ik dat geld ophalen uit een ATM niet altijd werkt. Afgelopen januari nog in Belize hebben we 5 verschillende banken geprobeerd met onze pinpas, en uiteindelijk met de creditcard en paspoort geld moeten ophalen aan het loket. Daarom: neem een creditcard mee, naast je bankpas. Ook is het handig om wat Dollars mee te nemen, deze munteenheid kan je altijd ruilen/gebruiken.
Tip 4: Reisplanning
Plan niet te veel. Dit klinkt misschien logisch, maar je zult zien dat er zoveel is om te doen en te zien, dat je alles wilt gaan doen. Helaas gaat dat niet, je zult keuzes moeten maken. Je reizigershart wordt er niet gelukkig van om overal even snel te zijn. Daarbij komt dat je dan ook nog meer tijd kwijt bent aan reizen dan aan ergens zijn. Plan meerdere dagen per stad/dorp/locatie en neem de tijd om door de straatjes te struinen, ergens lekker te gaan eten of gewoon uit te rusten. Plan dan ook niet meer dan 1 grote activiteit op een dag. Het zorgt ervoor dat je onthaast en ook echt kan genieten van het moment 🙂
Tip 5: Wat neem je wel/niet mee?
Koffer of backpack? Vier flessen haarverzorging of een fles all-in-one-shampoo? Die killerheels of sandaaltjes? Ik val een beetje in herhaling, maar ook hier geldt: keuzes maken. Blijf je voor lange tijd op een plek, dan kan je prima een koffer meenemen. Maar als je gaat rondreizen is een backpack veel handiger. Toen ik naar Mexico vertrok vond ik dit heel moeilijk. Ik koos er uiteindelijk bewust voor om zo min mogelijk mee te nemen en daar mijn spulletjes te kopen. Ik nam een klein flesje shampoo mee, mijn haarborstel, een mascara, tampons, een deo-roller en zonnebrand. De rest (wattenschijfjes, scheermes en -schuim, shampoo en conditioner, etc.) kocht ik daar. Ook qua kleding nam ik een aantal basics mee. Het handige was dat de wasserettes daar heel goedkoop waren. Voor nog geen 3 euro wasten, droogden en vouwden ze je vieze was in één dag! Zoek op internet uit welke producten ze niet verkopen in jouw reisland. Tampons zijn van die artikelen die ze lang niet overal verkopen, echt waar! Zweer jij bij je eigen dagcrème? Vooral meenemen! Maar veel producten zijn prima te koop in het land van bestemming.
Tip 6: Gebruik je gezonde verstand
In Nederland stap je niet zomaar bij een vreemde kerel in de auto, doe dat dus op reis ook zeker niet! Alleen over straat ’s nachts? Mwoah, zou ik niet doen. Luister hierin ook naar de lokale bevolking, zij kunnen je adviseren om bijvoorbeeld niet een bepaalde wijk in de gaan. Doe dat dan ook niet! Daarnaast is het ook belangrijk om naar je gevoel te luisteren. Krijg je de kriebels van dat hostel dat zo goedkoop is? Ga dan gewoon voor die ander, ook al kost ‘ie ietsjes meer geld. Mijn ervaring is, is dat de meeste landen niet gevaarlijker zijn dan Nederland als je geen gekke dingen doet. Drink een biertje, maar blijf weg van drugs (waar in het buitenland vaak hoge celstraffen opstaan), ga niet in je eentje op pad naar een afgelegen plek, laat altijd iemand weten waar je bent of naar toe gaat (bijv je hostel) en pas goed op je handtas/rugtas met waardevolle spullen. Kortom, doe geen dingen die je in Nederland ook niet zal doen.
Tip 7: Als je weer thuis bent
Na … maanden reizen ben je weer thuis. Het is koud, het regent, iedereen om je heen werkt (misschien jij ook wel) en je hebt heimwee naar je gave reis. Snap ik, helemaal. Gelukkig heb je de foto’s nog! Maak een mooi fotoboek vol foto’s van jouw gave avonturen. Schrijf er ook kleine beschrijvingen bij, want over een paar jaar weet je echt niet meer hoe dat ene chille dorpje ook alweer heette. Ik merkte dat familie en vrienden het ook veel leuker vinden om door zo’n boek te bladeren en wat vragen te stellen dan naar een (verplichte, hehe) fotorapportage te kijken. En het is voor jezelf ook heel leuk om zo af en toe het boek er weer eens bij te pakken.
Heb je reisplannen? Dan hoop ik dat je wat hebt aan deze tips. Laat ook vooral een berichtje achter als je vragen hebt. Of ben je al eens in je eentje op reis geweest? Heb je nog goede tips die hierboven niet vermeld staan?
Liefs, Aaf