Onze plannen voor de zolderverbouwing: dakkapel en vliering

Onze plannen voor de zolderverbouwing: dakkapel en vliering

Toen we ons huis in 2016 kochten, hebben we een aantal aanpassingen laten doen. Zoals de schuifpui, water toe- en afvoer naar de slaapkamer en wat stopcontacten. Relatief kleine aanpassingen. We wisten toen al dat we grote plannen een aantal jaren later wilden gaan uitvoeren. En nu is het zover; de zolderverbouwing gaat van start. En dit zijn onze plannen!

Grote zolder

We hebben een grote en vooral hoge zolder. De precieze afmetingen heb ik niet bij de hand, maar het was een ontzettend grote klus om de nok van het dak te verven.

zolderverbouwing

Op deze foto zie je de hoogte een beetje. Wat zal het zijn, zo’n 4,30 meter? De zolder werd dus kaal opgeleverd, in deze donkere kleuren. Omdat we wisten dat we ooit nog eens de zolder gingen aanpakken hebben we er niet veel aan geklust toentertijd.

zolderverbouwing

We hebben de boel gewit, een laag of drie ging er helaas wel op. Om de hoge nok te schilderen hadden we een blokkwast aan een telescopische stang getapet en stonden we op de ladder. Haha. Daarna legden we er ook nog een goede vloer is, dezelfde die in het hele huis ligt.

zolderverbouwing

Dit is het enige raam dat in het dak zit. Dit is de achterkant van het huis, waar vanaf ’s ochtends tot in de loop van de middag de zon op staat. Dat geeft al wel veel licht gelukkig.

Maar het wit schilderen van de muren en de vloer maakte de ruimte veel witter, veel lichter en ook veel ruimer. Dit hoekje van de zolder dient als logeergedeelde. Eerst met dit uitschuifbed

zolderverbouwing

En later met een fijn tweepersoonsbed. Met die kast en stellingkasten hebben we geprobeerd om de logeerkamer een beetje af te schermen. Hierdoor maakten we al een beetje kamers op zolder, zonder dat er muren staan.

Naast deze stellingkast staat nu ook nog de hardloopband en staat nog van alles en nog wat opgeslagen. Momenteel staat tegen het korte stukje van het traphek, net links buiten beeld op de foto hierboven, ons bureau. Dat is sinds maart onze thuiswerkplek.

Verder staan de wasmachine en de droger ook op zolder. En vaak staat het droogrek ook ergens op zolder. Een georganiseerde chaos dus.

Dakkapel

Nu we zoveel thuiswerken, willen we graag een kantoortje op zolder. Daarnaast is er nog ruimte voor 2 (slaap)kamers en een wasgedeelte. Hieronder zie je een grove tekening. Met de klok mee: linksbovenin zie je het kantoor, daarnaast een slaapkamer, dan nog een slaapkamer en dan het washok. Het washok heeft op de tekening nog een deur, maar die komt er toch niet. Het wordt een open gedeelte.

zolderverbouwing

We wisten meteen al dat we een dakkapel willen. Eentje over de hele breedte van de achterkant. En die komt er! Daar waar het dakraam nu zit komt dus het dakkapel. Die wordt zo’n 4,50 meter breed en 1,75 meter hoog. Ooh jongens, daar komt straks een boel licht doorheen! Qua ramen wordt ie: kiep, vast, muur, kiep, vast, kiep.

Er komt dus een muur halverwege de dakkapel. Dat is de muur tussen het kantoor en de slaapkamer. De slaapkamer is wat breder en krijgt dus drie ramen.

Het dakraam wat eruit wordt gehaald wordt naar de voorkant verplaatst. En we hebben eenzelfde dakraam ooit op de kop getikt (ja echt, precies dezelfde als ons huidige dakraam) en die komt er ook in. Dus twee dakramen aan de voorkant van het huis; eentje in de slaapkamer en eentje in het washok. Dat dakraam geeft meteen ook licht in het zolderhalletje en het trappenhuis.

Vliering

De hoogte van de zolder is er prima voor, maar wat zijn de kosten voor een vliering? Toen we de offerte aanvroegen bij de timmerman hebben we een vliering als optie laten opnemen. Wij zelf hadden gedacht dat een vliering bouwen best duur zou zijn, want er is nu nog helemaal niets aan voorbereiding getroffen voor een vliering zoals balken. Er moeten dus heel veel balken over de hele breedte van de zolder komen, daar moet dan een vloer op en ook moet er een vlizotrap komen.

Maar toen we de offerte kregen viel ons dat ontzettend mee! Het verschil tussen wel of geen vliering was relatief klein. Als we kozen voor geen vliering dan zouden de muren heel hoog moeten worden. Dat kost ook materiaal en werk. Dan maakt een vliering niet zo heel veel meer uit.

Dus er komt ook een vliering! Zo fijn. We laten ‘m precies aansluiten op de bovenkant van de dakkapel zodat dat één hoogte wordt en het plafond dus egaal. Er komen spotjes in alle kamers en in het zolderhalletje.

Zelf doen

Het grote werk wordt allemaal gedaan. De dakkapel wordt geplaatst en daarna komt de klusjesman de vliering en de muren plaatsen. Hij werkt ook de dakkapel af.

Maar ja, dan is het natuurlijk nog niet af. We gaan zelf de afwerking doen. De kale muren die opgeleverd worden gaan we zelf behangen. Oscar werkt de schotten in de tweede slaapkamer netjes af en gaat ook een soort keukenblokje bouwen bij de wasmachine en droger. De bedoeling is dat daar een wastafel komt met koud water.

In het kantoortje en de eerste slaapkamer komt een radiator. Er liggen al wel afgedopte leidingen op zolder, maar de leidingen moeten wel doorgetrokken worden. Verder zijn er veel plannen voor mooie op maat gemaakte kasten onder de schuine gedeeltes, maar dat wordt wel echt stap 2.

Opruimen

De plannen liggen klaar, alles is besteld en in december is het dan zover! Voor die tijd ligt er voor ons al een hoop werk. Voornamelijk opruimen. Het dakkapel wordt zo geplaatst dat we het schot aan de achterkant kwijtraken. Die moet dus dan in ieder geval leeg zijn. Verder moet het logeerbed weg zodat ze erbij kunnen.

Het kantoortje verhuist tijdelijk naar onze slaapkamer. Het wordt koud op zolder en de zolder nu verwarmen is geen optie, de ruimte is veel te groot en te hoog. Dus de komende week gaat het kantoortje al naar beneden denk ik.

Verder moet de klusjesman natuurlijk de ruimte hebben om de vliering te plaatsen en de muren. De wasmachines, de droger en de hardloopband blijven op zolder staan en voor de rest moet eigenlijk alles opgeruimd worden. Een hele klus kan in je vertellen. Maar dat gaat goed komen.

Wil je meer weten over ons nieuwsbouwhuis? Ik schreef er ooit twee blogs over, die lees je hier.

Mijn plan is om jullie, als het zover is, mee te nemen in de zolderverbouwing. Dan laat ik zien hoe en wat en welke stappen er gezet worden. Ik hoop dat je dat leuk vindt. Ik vind het in ieder geval leuk om vast te leggen.
Liefs Aaf

11 gedachten over “Onze plannen voor de zolderverbouwing: dakkapel en vliering

 1. Beste Aafke, we zijn heel benieuwd naar het eindresultaat en zouden graag eens in contact komen. Onze zolder is (nagenoeg) identiek aan die van jullie na oplevering van ons nieuwbouw huis.
  Sta je ervoor open om eens in contact te komen?
  Groeten,
  Björn

  1. Hi Björn, fijn dat je zoveel aan onze ervaringen hebt. Op mijn site vind je nog meer artikelen over de zolderverbouwing. Ook eentje waarin ik mijn tips deel. Ik denk dat je daar heel veel aan hebt.
   Succes met jullie nieuwebouwhuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.