My road to 10k – Klaar voor de start

My road to 10k – Klaar voor de start

Ik loop al zo’n 4 jaar hard. Als ik in Runtastic terugscroll naar mijn eerste (geregistreerde) run dan kom ik uit op 24 augustus 2014. Ik liep 3,6 km in bijna 25 minuten. Ik herinner me dat ik eerder al wel eens heb gelopen, maar na een paar keer stopte ik weer zonder écht conditie op te bouwen. Maar nu, ja ik ben een hardloper.

Vanaf de zomer van 2014 ben ik dus een hardloper. Ja I know, echt hard was het niet. Maar that’s okay, ik liep tenminste! In maart 2015 deed ik mee met de 5 km van de Utrecht Marathon. Ik zie (in m’n app) dat ik die liep in 31:44. Ook sloot ik me aan bij GirlsRunningSquad (wat toen nog GirlsLove2Run heette). Dat was voor mij een goede stok achter de deur om in ieder geval één keer in de week te lopen. Vaak liep ik zelf ook nog in het weekend, en zo bouwde ik een steady conditie op.

In een gekke bui meldde ik me aan voor een 10 kilometer run van Nike in Amsterdam. Vrij kort van tevoren, dus moest ik snel uitbreiden naar 10 kilometer. Dat lukte niet, ik kwam tot 8 of 9 kilometer. In mei liep ik die wedstrijd én ik liep ‘m uit, maar ik liep mezelf ook stuk. Hoewel ik het heel tof vond om met alleen maar meiden dwars door Amsterdam te lopen, vond ik het ook verschrikkelijk.  “Waarom doe ik dit? En waarom vinden mensen dit leuk!? Dit is echt niet leuk. Hardlopen is stom!“. Haha!

Eigenlijk heb ik vanaf toen nooit veel verder gelopen dan 5 à 6 kilometer. Heel af en toe wat verder op een lekkere zomeravond. Mijn hardloopdoel was vooral lekker lopen na werk of aan het begin van het weekend. Even bewegen, m’n koppie leegmaken en buiten zijn. Ik combineerde dit met de sportschool en dat beviel me goed.

Toen ik mijn sportschoolabonnement stopzette, vanwege de verhuizing naar Nieuwegein, ben ik weer iets vaker gaan rennen. En afgelopen januari heb ik besloten om te gaan opbouwen naar 10 kilometer. Met als doel de 10 kilometer in Enschede op 22 april. Dat doe ik met behulp van een hardloopschema van Annemerel.com en Run2Day. In 8 weken bouw ik 5 kilometer uit naar 10 kilometer. Qua afstand maar ook qua pace. In de hoop dat ik over 33 dagen een fijne en (voor mij) snelle 10 kilometer loop.

Rennen op de atletiekbaan.

Tot nu toe gaat het goed! Vorige weken met die kou was het wel moeilijk om naar buiten te gaan, en als ik echt geen energie heb dan ga ik niet. Het moet wel leuk blijven natuurlijk. Gisteravond heb ik ook gelopen. Er stond een intervaltraining op de planning, wat best pittig is altijd. Maar het was lekker. Ik liep in totaal 9.3 kilometer, met een gemiddelde pace van 6:00″. Mijn snelste kilometer was 5:11″. Whoo, dat is snel! Zie je, het werkt!

Als stok achter de deur vind ik het leuk om hier mijn hardloopweken op te schrijven. Het dwingt me net iets meer om wél te gaan lopen en mijn schema vol te houden. Op een of andere manier zit er ergens nog een beetje twijfel, zo heb ik ook nog geen startbewijs gekocht… #watje. 

Ben jij ook een hardloper? En waar train je nu voor? Let me know 🙂
Liefs Aaf

5 gedachten over “My road to 10k – Klaar voor de start

  1. Heel goed Aaf!
    Momenteel ben ik weer aan het opbouwen met hardlopen. Mijn conditie is nog sleeeeecht Haha. Heel herkenbaar dat bijhouden motiverend werkt. Ik wilde graag de 7,5 km van de ladiesrun in Rotterdam gaan lopen, maar zo lang ik nog geen conditie heb durf ik mij nog niet in te schrijven Hahah…🙈
    Ga zo door en dan loop je vast een hele goede 10K!💪🏻

  2. Leuk om te volgen Aafke! Ik ben ook van plan mee te doen in Enschede de 22e op de halve marathon. Veel succes alvast!

    1. Ha Remco! Wat leuk dat je de halve gaat lopen! Misschien komen we elkaar nog wel tegen. Jij ook veel succes, maar dat moet vast goedkomen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.