Mijn Week zonder Vlees – vijf dagen vegetarisch eten

Mijn Week zonder Vlees – vijf dagen vegetarisch eten

Afgelopen week was het de Week Zonder Vlees. Een initiatief dat in het leven is geroepen om de consument kennis te laten maken met minder vlees eten. Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd en op deze manier promoten ze een flexitarisch eetpatroon. Beter voor het milieu, voor de dieren en voor jezelf. Een week vond ik wat veel, ook met het oog op een weekend in Enschede. Dus ik ging voor de Werkweek zonder Vlees, vijf dagen. In deze blog laat ik je zien wat ik deze week at.

Eén week geen vlees eten…

Nog heel even een beetje achtergrondinformatie hoor. Ik heb de ‘Waarom?’ pagina van de Week Zonder Vlees gelezen en dat is toch best wel mind blowing. Want een week geen vlees eten bespaart 101 liter water, 79 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Dat is nogal wat. Ik wist niet dat er zoveel water nodig is om vlees te produceren. Maar ja, er is natuurlijk water nodig om veevoer te laten groeien, in de veehouderij wordt water gebruikt en ook tijdens de productie van het vlees.

Als je een jaar lang één dag in de week geen vlees eet, bespaar je 6 kilo aan vlees. Tijd om Meatless Monday weer in te voeren in ons huishouden. Dat hebben we een tijdje gedaan en als ik dit zo lees dan kan ik bijna niet anders dan minimaal één dag in de week geen vlees te eten.

In de aanbieding

Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat het hielp dat de plantaardige alternatieven afgelopen week in de aanbieding waren. Voor €1 is het wel leuk om plantaardige kipstukjes of gehakt te proberen. Bijna iedere supermarkt had vorige week wel een mooie Week Zonder Vlees actie lopen. Ik kocht de Vivera voor €1 bij PLUS.

Maandag – Falafel

Maandag was een rommeltje. Lauren wilde per se dat ik met haar meeat in de ochtend. Dus ik at ook een boterham met appelstroop. In de middag kreeg ik een telefoontje dat Lauren niet lekker was, dus haalde ik haar op van het kinderdagverblijf. We aten samen een boterham, waarna Lauren naar bed ging. Ik maakte daarna voor mijzelf deze havermout met mango.

’s Avonds stond een pitabroodje falafel op het menu. Het was gortdroog! Met lekker veel saus wat ie nog wel iets te redden, maar die falafel is niet voor herhaling vatbaar. Dat was een slecht begin van deze week en Oscar (aan wie ik het toen pas vertelde dat we meededen met de WZV) wist niet zo goed hoe hij moest reageren. Als we elke avond zo vies gaan eten…

Dinsdag – Plantaardige kip met noedels

Dinsdag is mijn kantoordag. Ik nam een havermout met mango mee naar kantoor. ’s Middags at ik een pompoensoep en twee rijstwafels met appelstroop.

Als avondeten stonden er plantaardige kipstukjes met noedels en groente op het menu. Oscar at bij een vriend, dus Lauren en ik aten samen. En dit viel me niet tegen. Lauren was met de eerste hap nog niet overtuigd. “Toktok nee” zei ze, oftewel “dit is geen kip”. Maar toen ze mij zag eten probeerde ze het nog eens en at alles op. Het leek een klein beetje op kip, het was iets sterker van structuur. Maar al met al goed te eten.

Woensdag

Woensdag startte ik wederom met een havermoutje met fruit. Lauren en Oscar kregen ook een bak fruit van me. En ik dronk er natuurlijk een latte macchiato bij. In de middag kocht Oscar heel lief een lekker broodje met grillworst (om thuis zelf te beleggen), maar daar koos ik toch maar niet voor. Het werd kaas en hagelslag met funnies!

Vegetarische spaghetti! Echt heel erg prima. Het gehakt heeft dezelfde kruimige structuur van gehakt en, eerlijk, door de groente, de saus en de kaas (uit de vriezer) proef je niet eens dat je geen echt gehakt eet. Ik heb zomaar het gevoel dat dit een blijvertje is.

Donderdag – Hamburgers

Donderdag is mijn mamadag en ik moet je eerlijk bekennen dat ik geen foto’s heb van mijn ontbijt en lunch. Ik ben heel hard aan het nadenken, maar ik kan eigenlijk ook niet meer terughalen wat ik heb gegeten. Ohja, ik heb samen met Lauren wentelteefjes gebakken voor de lunch. Na haar middagdutje gingen we samen naar de winkel, want ik had nog geen avondeten in huis. En ik had mijn zinnen gezet op hamburgers.

Met echte hamburgerbroodjes en wedges uit de oven. Ik vond dit echt heel erg lekker. De burger smaakte naar burger en je proefde nauwelijks verschil. Lekker smaakvol en sappig. Heel anders dan die falafel van maandag.

Vrijdag – Pokébowl met tofu

Vrijdag was een drukke werkdag. Ik ontbeet nog wel even in alle rust (Lauren was bij opa en oma, en Oscar was naar kantoor). Lekker twee beschuitjes kaas en eentje met hagelslag. Sinds Lauren door heeft dat hagelslag heel lekker is, kan ik niet meer rustig mijn eigen beschuitje hagelslag opeten. En natuurlijk met een lekkere kop koffie erbij. En daarom neem ik in de middag gewoon nog een beschuitje hagelslag.

Lauren slaapt bij opa en oma, dus Oscar en ik zijn alleen thuis. We besluiten te bestellen en Oscar heeft zin in sushi. Maarja, ik wil eigenlijk ook geen vis eten. We komen uit op een pokébowl, die ik eet met gebakken tofu. Nog nooit eerder op, maar ik vind het lekker. Met een glas rode wijn een perfecte maaltijd voor de vrijdag.

Al met al was het een prima eetweek. Het lastigste vond ik dat je soms automatisch naar vlees grijpt. Kipfilet op je boterham, een plakje ham op je tosti. We hadden het ook allemaal in huis. Weggooien is ook zonde, dus Oscar heeft het broodbeleg wel gewon gegeten deze week. En ook ’s avonds heb ik heerlijk gegeten. Het was voor mij wel een introductie met vleesvervangers en los van de falafel is dat goed bevallen.

Vanaf nu gaan we (proberen) één keer in de week vegetarisch te eten. Dat hoeft niet altijd met plantaardige vleesvervangers maar mag ook met een recept zonder vlees. Als je nog een goed recept hebt liggen, deel ‘m vooral!

Heb jij deze week ook vegetarisch gegeten tijdens de Week Zonder Vlees? Of doe je dat altijd al?
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.