Lemon meringue cheesecake

Lemon meringue cheesecake

Zo op z’n tijd houd ik van bakken. Een hele middag in de keuken met als resultaat een heerlijke taart, koekjes of een cake. De ene keer wat uitgebreider dan de andere keer. Maar als je verjaardag eraan komt, pak je natuurlijk uit! Ik googlede en kwam op de site van Laura een heerlijke taart tegen Lemon merinque cheesecake. Lees je mee hoe ik ‘m maakte?

Ik scrolde door Laura’s site en stuitte dus op het recept. Al gauw zag ik dat ‘ie bestaat uit 3 delen: Lemon curd, cheesecake en merinque. Pff, dat is veel werk. Maar al gauw besloot ik dat dit mijn verjaardagstaart moest worden!

Oke, stap 1. Wat zijn de ingrediënten? Ik moest dus goed opletten, want het waren 3 losse recepten en dus ook 3 ingrediëntenlijsten. Nadat ik alles opgeschreven had, keek ik wat ik al wel en niet in huis had. Boter, bloem, suiker, vanille aroma, ja dat heb ik wel. Roomkaas, koekjes, veel eieren. Dat moest ik nog kopen. Ik maakte een boodschappenlijstje en sprong op mijn fiets naar de winkel.

Stap 2. Plan maken. Ik ben dinsdag jarig, dus als ik zondagochtend de cheesecake maak en maandagavond de merinque, dan moet het lukken. Dus de volgende ochtend na het ontbijt begon ik met de lemon curd. Veel boter, suiker, citroensap en -rasp en een opgeklopt eitje. Volgens het recept moest je dit au bain marie verwarmen. Maar man, dan duurt het lang. Geduld is een schone zaak, want na anderhalf uur (waar een half uur voor stond) had ik heerlijke lemon curd. Ik moet echt opletten dat ik niet nu al teveel opeet, want ervan afblijven is moeilijk!

   

Stap 3. De cheesecake maken. Ik moest dus even wachten op het binden van de lemoncurd dus begon ik vast met de bodem. Een heel pak theekoekjes moest verkruimeld worden en dat deed ik in de keukenmachine. Gesmolten boter erbij en het deeg dan in een ingevette taartbodem. Dat een kwartiertje in de oven en dan is de bodem klaar.

 

Ondertussen mixte ik heeeeeeel veel roomkaas met suiker, eieren en de lemoncurd. Dat deed ik op de taart en toen kon hij voor meer dan anderhalf uur de oven in. Helaas maakte ik daar geen foto van. Ik liet de taart rustig afkoelen in de oven en daarna ging ie in een taartdoos de schuur in (want koud).

Stap 4 Meringue maken is toch moeilijk!? Ik heb veel gelezen over mislukte merinque. Bij mij is het ook wel eens mislukt. Deze moest dus lukken en nam ik het zekere voor het onzekere: ik ontvette de schaal nog en keertje extra met een stukje citroen. Daarin klopte ik de eiwitten met suiker stijf en ik maakte suikersiroop. Helaas heb ik geen thermometer (staat op mijn wishlist) dus het moest op gevoel en met op internet gevonden trucjes: als je een druppel suikersiroop ik een glas ijskoud water laat vallen en je kan er een soort lijmbolletje van maken is de siroop goed. En dat werkte :). Ik klopte de hete siroop door het eiwit en smeerde het daarna uit over de taart. En toen kwam het leukste: met een brandertje gaf ik wat kleur aan de meringue.

Stap 5. Jarig zijn. Dus ik stapte dinsdag vol trots met mijn taartdoos het kantoor binnen. “Oooeeee” reageerden mijn collega’s toen ze de taart zagen. En al zeg ik het zelf, de taart is goed gelukt. Mega zwaar, onwijs zoet en heel erg lekker. Ik hield nog een klein stukje over en daar geniete ik later in de week nog van. Ja, deze is voor herhaling vatbaar.

Heb jij wel eens een lemon meringue cheesecake gemaakt? Of italiaanse meringue?
Liefs Aaf

3 gedachten over “Lemon meringue cheesecake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.