Laurens dagritme (2,5 jaar)

Laurens dagritme (2,5 jaar)

Lauren is inmiddels 2,5 jaar (en een beetje) oud. Wat een heerlijk, lief, mooi en pittig meisje is het geworden! Ze knuffelt graag, deelt kusjes uit, kan heerlijk spelen en eten, slapen gaat ook goed en ze weet ontzettend goed wat ze wel en niet wil. Vandaag deel ik haar dagritme met je. Lees je mee?

Goeiemorgen!

Lauren wordt zo rond 7 uur wakker. Er zijn heus dagen dat dat een half uur eerder of juist later is. Maar zo gemiddeld genomen wordt ze wakker rond 7 uur. Dan roept ze altijd heel hard MAMA! of PAPA! om te laten weten dat ze wakker is. Ze wil dan direct uit bed en soms neem ik haar even mee in ons bed of we gaan alvast naar beneden. Daar krijgt ze een fles melk. Inmiddels helpt ze graag mee met het maken van de fles; poeder erin, dop erop. Het liefst doet ze het allemaal zelf!

Die drinkt ze bij ons in bed of op de bank lekker op. En daarna wil ze graag Sula kijken (het vriendinnetje van Bing). Maar vaak weet ik haar wel af te leiden met een puzzel, een boekje of ander speelgoed. Soms (vooral als het vroeg is) dan laat ik haar maar eventjes tv kijken, terwijl ik nog eventjes kan dutten.

Terwijl ik ga douchen, mag Lauren vaak wel even tv kijken. In het grote bed, en anders op de grote stoel op haar eigen kamer. Ze merkt dan niet eens dat ik 5 minuten weg ben. Daarna kleed ik haar ook aan. Ze heeft al een eigen willetje en wil het liefst haar eigen kleding al uitkiezen. Dat wordt nog wat over een paar jaar. Ik doe haar haren in een staart of twee staartjes. Daar is ze overigens geen fan van, dat gepriegel op haar hoofd. Maar als ik haar een boekje of iets anders geef, dan blijft ze wel lief stilzitten.

Lauren ontbijt ’s ochtends met een boterham. Appelstroop en hagelslag zijn haar favoriete broodbeleg, maar ze eet ook pindakaas, jam, smeerkaas, worst en kipfilet. Op opvangdagen springen we daarna op de fiets, maar als we vrij zijn doen we lekker rustig aan natuurlijk. Dan puzzelen we, spelen we met het poppenhuis of lezen e een boekje. Ik neem haar mee naar boven als er een was in de wasmachine moet. Ze vindt het erg leuk om te helpen.

In de ochtend fietsen we naar de winkel, de stad in of een rondje langs de dieren (kinderboerderij). Onderweg eet ze een stuk fruit of een mini-krentenbol, lekker! Voor 12 uur zijn we weer thuis, dan eten we een boterham voor lunch met wat thee. Om half 1 gaat Lauren slapen.

Goeiemiddag!

Dan heb ik even tijd om de keuken op te ruimen, de was uit de wasmachine te halen en andere dingetjes te doen. Nu ik zwanger ben (en heel moe ben) duik ik vaak ook even mijn bed in. Rond half 3 worden we dan allebei wakker en knuffelen we nog even bij mij in het grote bed.

Een van Laurens favoriete snacks is een hamburger, zoals wij het noemen. Het zijn twee luchtige crackers op elkaar met daartussen smeerkaas. Dat knabbelt ze lekker weg, samen met wat te drinken.

’s Middags steppen we naar de speeltuin, doen we nog wat vergeten boodschappen of bij slecht weer spelen we lekker thuis. We dansen, tekenen of verkopen ijsjes vanuit haar speelgoedkeukentje.

Rond 5 uur zet ik haar vaak voor de tv met een filmpje, zodat ik het eten kan maken. Ondertussen knabbelt ze een bakje komkommer en tomaatjes weg. Als het bakje leeg is komt ze die altijd netjes terugbrengen naar de keuken: Mama, op!

Goedenavond

Als Oscar dan ook thuis is, gaan we met z’n drieën aan tafel eten. Lauren eet graag spaghetti of mie (sliertjes slurpen), pasta, kip, vissticks, broccoli, aardappeltjes, rijst. Ze eet eigenlijk best goed, zolang het maar te onderscheiden is. Gemixte gerechten of dingen met veel saus eet ze minder graag. Als toetje krijgt ze een bakje halfvolle yoghurt met wat havermout. Of als ze geluk heeft een ijsje!

Na het eten spelen we nog even verder. Zo’n twee keer in de week gaat ze in bad. Gelukkig gaat dat, na haar liesbreuk in bad, weer goed. Ze wilde een tijdje echt niet, maar sinds onze vakantie vindt ze het bad weer helemaal leuk! Al blijft haren wassen nog altijd niet haar favoriet. Maar ook dat gaat steeds beter!

Welterusten

Om 7 uur poetsen we haar tanden, trekken we haar pyjama aan en wassen we haar gezicht en handjes. Lekker fris om naar bed te gaan. We lezen een boekje, en Lauren is eigenlijk helemaal gewend (door de corona-tijd) dat we dan allebei bij haar zitten. Ze kan inmiddels de meestgelezen boekjes helemaal meepraten, zo schattig. Dan ‘klimt’ ze in bed (langs de spijlen omhoog – het wordt tijd voor een grote meisjes bed) en doet nog net even of haar bed een trampoline is. Ja echt! Ze ploft op haar slaapzak en we stoppen haar in. ‘Tot morgen lieverd’.

Ze zit nu in een fase dat ze het slapen wil rekken, met whatever it takes. ‘Mama nog een kusje geven’, ‘nog een slokje water’, ‘Ooh het is donker’ en zelfs ‘Hoef niet slapen’. Wij lopen ’s avonds dus nog zo’n 1 tot 5 keer naar boven om haar gerust te stellen. Vaak geeft ze het dan wel op.

De nachten gaan over het algemeen prima. Soms is ze haar speen of knuffel kwijt in bed en dan roept ze ons. Laatst had ze een soort nachtangst (anders dan een nachtmerrie) en huilt ze zo hevig waar we haar niet uit krijgen. Gelukkig krijgen we haar altijd we weer in slaap. We maken zo af en toe nog de fout om haar bij ons in het ‘grote’ bed te nemen. Maar daar slaapt ze niet. Ze auwehoert, zingt liedjes en pakt je bij de neus. Dat eindigt er altijd in dat een van ons haar weer terug brengt naar haar eigen bed – met veel tranen. Gelukkig weet ze dat ’s ochtends vaak niet eens meer.

Ritme

Hoogover is dit dus haar ritme:

  • 7 uur wakker worden en de fles
  • 7:30 uur een boterham
  • 10 uur fruit
  • 12 uur boterham
  • 12.30 uur middagdutje
  • 15 uur tussendoortje
  • 17 uur komkommer en tomaat
  • 18 uur avondeten
  • 19 uur naar bed

Laurens ontwikkeling

Jee, wat gaat het toch hard. Maar ze is al zo’n grote meid, zo’n dametje aan het worden. Ze praat steeds beter (en meer!). Ze zegt al echte zinnen, zingt liedjes heel goed mee en komt elke dag weer met nieuwe woorden. Ze vindt het ook leuk om nieuwe woorden te leren. Zo leerden we haar op vakantie in Portugal om obrigado te zeggen. Dat zei ze vervolgens tegen iedereen die iets kwam brengen of halen aan tafel. En zij vonden dat heel schattig haha.

Ze kent alle (basis)kleuren, kan tot 10 tellen, springt en danst heel veel en klimt graag op de bank, stoel en op het klimrek. Ze springt van stoeptegel naar stoeptegel (het duurt dus uren om een klein stukje te wandelen) en is ontzettend geïnteresseerd in dieren, bloemen en alles wat er buiten gebeurt. Plassen stampen is nu ook een leuke hobby deze tijd van het jaar!

We hebben haar driewieler omgebouwd naar loopfiets (met 2 wielen). Alhoewel ze daar een tijdje niets van moest weten heeft ze nu wel de smaak te pakken. Nog even en ze gaat net zo snel als met haar step. Dan moeten we echt mee-rennen om haar bij te houden.

Aan de andere kant kan ze enorm koppig zijn (want ze weet wat ze niet wil). Dan zet ze een pruillip op of ze slaat haar armen over elkaar. Dan moet je lullen als brugman om het toch voor elkaar te krijgen. En soms.. geen gezeur gewoon even luisteren. Dat hoort er ook bij.

De volgende stappen die we met haar gaan zetten in haar ontwikkeling zijn slapen in een groot bed en zindelijkheid. We zijn bezig met haar nieuwe kamer op zolder, zodat haar oude kamertje de nieuwe babykamer kan worden. Ook met zindelijkheidstraining zijn we al een heel klein beetje begonnen. Een middagje in de blote billen rondlopen resulteerde in 3 plasjes op het potje ( en een ernaast 😉). Maar ze is ook nog wel fan van haar luier. Binnenkort maar eens even doorpakken overdag.

Meer lezen over Laurens ontwikkeling? Klik dan hier.

Lijkt deze ontwikkeling op die van jouw kindje van 2,5 jaar? Volgens mij volgt ze een prima pad en gaat het gewoon erg goed met Lau. Ik ben ontzettend trots op haar en kan niet wachten om haar met haar kleine broertje te zien over een aantal maanden!
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.