Laurens dagritme – 1 jaar oud

Laurens dagritme – 1 jaar oud

Bijna elke maand verschuift Laurens dagritme wel een beetje. Als ik ons ritme van een half jaar geleden bekijk, is er zoveel veranderd! Vandaag vertel ik je hoe normaliter onze dag met een 1-jarige baby verloopt. Lees je mee?

Ochtend

Lauren is een goede slaper. Al een hele tijd slaapt ze door tot half 8. Soms is ze wat eerder wakker, soms wat later. Dan verschoon ik* haar en trek ik haar iets warms aan: een trui of haar badjasje. Lauren duwt dan altijd de deur van haar kast dicht (waardoor de lamp uitgaat) en samen lopen we naar beneden.

*Waar ‘ik’ staat, kan ook Oscar staan hoor! Maar voor dit artikel schrijft het wel fijn in de ik-vorm. Vandaar dat overal ‘ik’ staat. Maar de zorg van Lauren hebben we gelijk verdeeld.

Daar krijgt ze de fles (150 + 5 scheppen opvolgmelk 3), terwijl ze lekker bij me zit. Dan zet ik haar met wat speelgoed op de grond, wat mij de tijd geeft om de vaatwasser uit te pakken en ons ontbijt klaar te maken. Soms maak ik voor mezelf een lekkere cappuccino of latte macchiato.

We ontbijten samen aan tafel. Lauren krijgt een boterham met halvarine, die ik in stukjes voor haar heb gesneden. Ze speelt er nog veel mee, veel stukjes belanden om de grond. Die vis ik dan weer op en uiteindelijk eet ze vaak de hele boterham wel op, inclusief korstjes.

Tussen 9 en 10 uur wordt Lauren moe, dan begint ze in haar ogen te wrijven. Dan geef ik haar weer een schone luier en leg ik haar weer in bed. Het ligt er maar net aan hoe haar nacht was, hoe lang ze slaapt: 45 minuten of 1,5 uur.

Als ze wakker wordt, haal ik haar uit bed en krijgt ze iets te snacken, zoals fruit, een mini-rijstwafel of een maisvinger met haar rietjesbeker met water. Daarna spelen we lekker of gaan we even op pad.

Middag en avond

Rond het middaguur krijgt ze haar tweede boterham. Vaak lunch ik ook mee. Tegen half 1 of 1 uur krijgt ze nog weer een fles melk. Zodra ze dan aangeeft dat ze moe is, breng ik haar weer naar bed voor een dutje van 45 minuten of 1,5 uur.

In de namiddag snacken we samen nog even wat. Lauren is vooral gek op maisvingers en vanillebiscuitjes. Ook soepstengels gaan er goed in.

Tegen 17 uur, als ze een beetje begint te zeuren, zet ik haar vaak al aan tafel met wat te eten. De laatste tijd gaat dit een beetje op en af. Soms eet ze heel goed, maar soms ook helemaal niet. Inmiddels eet ze geen gepureerd avondeten meer, maar stukjes. Laatst heb ik een hele batch gehaktballetjes, zoete aardappel en bloemkool gemaakt. Ze snoept de gehaktballetjes er als eerste uit.

Tegen 18:30 ga ik met haar naar boven. Dan poets ik haar snoet en haar handen, en trek ik haar pyjama aan. Ook krijgt ze dan een grote luier, zodat ze de hele nacht daarmee kan doen.

Lauren speelt dan nog een half uurtje beneden. Vaak vindt ze het heerlijk om even te ravotten om de bank. Om haar weer rustig te krijgen, neem ik haar mee naar boven, trek ik haar haar slaapzak aan en dan krijgt ze daar de laatste fles.

Tot slot lees ik een verhaaltje voor, terwijl zij haar konijn stevig vasthoudt. Dan stop ik haar in in bed, zet Ewan het Schaapje aan en geef haar een dikke kus. “Ik hou van jou lieverd, slaap lekker”. Dan doe ik de lamp uit en trek de deur achter me dicht.

Ze woelt nog een beetje, speelt soms nog een beetje met haar konijn en valt dan lekker in slaap.

Griep

Nou is dit ons basisritme hoor! En daar wijken we, om wat voor reden dan ook, vaak genoeg van af. De griep is zo’n reden. Gelukkig is de buikgriep inmiddels weer voorbij, maar oh wat een week hebben wij achter de rug.

Wat ik daar nu nog van merk? Nou, doordat ze de afgelopen tijd minder goed heeft gegeten en gedronken is ze nu aan het inhalen. En laat haar dat nu ’s nachts doen. De afgelopen nachten kwam ze weer twee keer voor de fles, afgelopen nacht nog maar één keer.

Ook zijn we weer terug bij af als het gaat om het avondeten. Ze speelt er vooral mee, likt er af en toe aan (ja echt) en dan gooit ze het overboord. Soms eet ze een stukje groente wel per ongeluk op, maar veel beland op de grond.

Wel slaapt ze nog een slaapje extra aan het einde van de middag. Ook daarin moet ze dus een beetje reserve opbouwen. Prima schat, slaap maar en drink maar wat jij nodig hebt.

Spelen

Haar favoriete speelgoed is een puzzel met diertjes, de blokkendoos en de trein. Heel schattig, maar ze zit in een soort ‘opruim’fase. Alle stukjes (van de puzzel en van de houten trein) ruimt ze op in de blokkendoos. En als die vol zit, komt ze naar me toe alsof ze vraagt: ‘Mam, wil jij alles er weer even uit halen?’.

Verder klimt en klautert ze de laatste tijd ontzettend veel. Vooral over mijn benen heen, als ik op de grond bij haar zit. Of op de onderste plank van onze salontafel. Wat een feest om daarin te kruipen. Ze wordt ontzettend sterk, ook in haar benen.

Ontwikkeling

Het duurt niet lang maar, en dan staat ze. Ze is zo hard bezig met het trainen van haar been- en buikspieren. Zo leuk om te zien. Inmiddels zit ze superstevig, kan ze van zit- naar kruiphouding en zit ze vaak in kruiphouding. Echt kruipen doet ze nog niet, want tijgeren op onze gladde vloer gaat prima. Waarom kruipen als je tijgeren kan!?

Lauren zwaait “dagdag”, zegt ‘papa’ en ‘op’ inclusief handbeweging (handjes opendraaien). Ze vindt de telefoon heel interessant en herkent zichzelf op foto’s en video’s. Ze trommelt met alles wat ze voorhanden heeft en slaat soms met haar platte hand op tafel of op de grond. Als ik het dan nadoe giert ze het uit.

Ze lacht sowieso heel veel. Ze is een ontzettend vrolijk meisje en kan ook echt gillen als een meisje. Van plezier én van ongenoegen, haha. Ze weet wat ze wil en wat niet. Als ze genoeg gedronken heeft, drukt ze de fles bijvoorbeeld weg.

Ze wordt echt een meisje. Ik vind het heel leuk dat het baby-ige er steeds meer afgaat en dat ze echt een dreumes wordt. Ze weet heel goed wat ze wel en niet wil. Met de dag wordt ze sterker en ik kijk enorm uit naar de volgende grote mijlpalen. Al kan ik me niet voorstellen dat dit meisje straks rondstapt!
Lijkt het dagritme van jouw baby op die van Lauren?
Liefs Aaf

2 gedachten over “Laurens dagritme – 1 jaar oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.