
Lauren is bijna 3 en toe aan nieuw speelgoed
Eerder deelde ik wel eens wat Laurens favoriete speelgoed was. Ze was toen 16 maanden en dol op puzzels, boekjes en de stapeltoren. Inmiddels is ze 2,5 jaar oud en we merken steeds meer dat ze haar babyspeelgoed is ontgroeid. Hoe we dat merken en waar ze dan wel aan toe is, deel ik vandaag ik dit artikel met je. Lees je mee?
Speelgoed voor 1-jarigen
Toen Lauren 1 jaar was, was ze enorm tevreden met (voel)boekjes, houten puzzels en haar loopwagentje. Dat gaf genoeg uitdaging om zelf lekker te ontdekken. Haar grove- en fijne motoriek worden aan het werk gezet met dit soort speelgoed en het was dan ook heel gaaf om te zien dat ze de puzzel na een paar keer helemaal doorhad. We kochten wel nieuwe puzzels voor haar, zodat ze uitdaging bleef houden. Maar langzaamaan merkten we dat het puzzelen haar niet meer zoveel kon boeien.
Speelgoed voor 2-jarigen
Toen ze twee werd, heeft ze al veel nieuw speelgoed gekregen voor haar verjaardag. Een step, blokken en een houten theeserviesje. Met alle drie speelt ze nog steeds erg graag. Het duurde even voordat ze de step doorhad, maar in de zomer hebben we heel veel geoefend. Ook het theeservies vindt ze heerlijk om mee te spelen. We merken echt dat haar fantasie loskomt en zich ontwikkelt. We krijgen geregeld kopjes thee, ijsjes en andere fantasie-lekkernijen voorgeschoteld. We moeten dan zelfs nep-happen van haar.
Sinds een tijdje zijn we ook met haar aan het knutselen. We kleien, kleuren en plakken. Laatst heeft ze rijgkralen gekregen, wat nu nog wel een beetje moeilijk is. Ik ben zelf helemaal geen knutselmoeder, ik heb daar niet genoeg geduld voor. Maar gelukkig wordt ze enorm creatief uitgedaagd op het kinderdagverblijf. Zo leuk om te zien.
Speelgoed om energie kwijt te kunnen
Lauren vermaakt zich prima met al haar speelgoed hoor, daar ligt het niet aan. Maar ik merk steeds meer dat ze haar energie er niet in kwijt kan. We gaan veel naar buiten als het kan, maar nu de winter voor de deur staat zijn er soms dagen dat je nauwelijks naar buiten kan. Dan moeten we iets zoeken om te spelen zodat ze in huis haar energie kwijt kan.
Sowieso ben ik wel fan van sensomotorisch speelgoed. Met dit soort speelgoed wordt de motoriek en de zintuigen van kinderen geprikkeld. Denk aan een wiebelbord of stepsteentjes. Zo kunnen ze lekker fysiek spelen en worden ze uitgedaagd om balans te houden, te voelen (met de voeten) of creatief te zijn met het verplaatsen van de stepsteentjes.

Het is helaas geen speelgoed wat in de huiskamer past. Ik vind het wiebelbord al een heel gevaarte in ons huis. Gelukkig hebben ze op Laurens kinderdagverblijf genoeg spelmaterialen om de kinderen fysiek, motorisch en zintuigelijk uit te dagen. Ze spelen veel buiten, maar met slecht weer maken ze ook wel eens gebruik van het gymzaaltje van de aangrenzende school. Zo had Lauren laatst geleerd een koprol te maken. En die maakt ze nu thuis ook heel vaak!
Ik ga voor Sinterklaas daarom op zoek naar een leuk evenwichtsetje voor haar. Kan ze mooi mee spelen op haar nieuwe kamer! Oké en af en toe in de huiskamer ?.
Herken jij dit ook, dat je kindje toe is aan groter en uitdagender speelgoed? Waar speelt jouw kindje het liefst mee?
Liefs Aaf
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kinderspel.