Koken op de barbecue met een skillet

Koken op de barbecue met een skillet

Op z’n tijd vind ik het heerlijk om me uit te sloven in de keuken. Ik bak heel graag, maar soms vind ik koken ook erg leuk. Ik hou van stoofvlees, goulashsoep, paella. Je weet wel van die gerechten die lekker lang moeten pruttelen. Als alle smaken loskomen en je hele huis lekker ruikt naar alle kruiden. Nu het mooie weer in aantocht is, is buiten koken erg verleidelijk. Maar ik barbecue niet graag, omdat.. tjah gedoe. Aangebrande worstjes op het rooster of vlees dat maar niet warm en gaar wil worden. Of nog erger: de worstjes vallen door het rooster. Maar nu heb ik daar een oplossing voor gevonden: een gietijzeren skillet.

Gietijzeren pan

Sinds vorig jaar heb ik een gietijzeren pan. Zo’n zware, met een goed sluitende deksel. Eerder kookte ik in een grote hapjespan of wokpan. Dat is heel anders dan zo’n gietijzeren pan. Door de dikke bodem wordt de hitte goed verdeeld en ook goed vastgehouden. Zo’n pan is dus veel temperatuurvaster. Perfect voor het stoven of braden van vlees op lage temperaturen. En dat proef je terug in het gerecht.

skillet

Meerdere bereidingswijzen

Een gietijzeren pan kan je op meerdere manieren gebruiken. Uiteraard kan je ‘m gewoon op het gasfornuis of kookplaat zetten. Gietijzer kan ook in de oven. Eerst schroei je het vlees dicht op hoog vuur en daarna gaat de pan in de oven om het vlees langzaam en gelijkmatig gaar te laten worden.

Wist je ook dat je gietijzer goed kan gebruiken op de barbecue?! Juist heel goed! Ik zou zelf alleen niet mijn mooie rode pan op het barbecue-rooster zetten. (Weet niet eens of die daar tegen kan..). Er zijn speciale gietijzeren skillets die je op de barbecue kan gebruiken.

Skillet

Een skillet is een gietijzeren koekenpan. Een lage pan dus, zonder deksel. Daarom gebruik je deze ook niet op het gasfornuis of kookplaat. Misschien wel voor het eerste dichtschroeien, maar daarna gaat ie in de oven of op de barbecue dus.

skillet

Een skillet kan heel heet worden en blijven. Perfect dus om een biefstuk in te bakken of een stuk zalm. Maar ook voor stoofpotjes op de barbecue is een skillet geschikt. Zorg er dan wel voor dat ie niet heel heet blijft, door ‘m verder van het vuur weg te zetten. De pan houdt de warmte lang vast, dus hij kan bijvoorbeeld prima op het bovenste rekje of op de zijkant op het barbecue rooster.

Je kan er ook goed groentes in roosteren, zoals gesneden paprika’s, ui of courgette. Perfecte combinatie met lekker barbecuevlees. En vergeet het toetje niet. Een lekkere pannenkoek uit de skillet met een bolletje ijs of vers fruit bijvoorbeeld. Oh, het water loopt me al bijna in de mond.

Pas wel op voor je handen, want een skillet is in z’n geheel van gietijzer gemaakt en dus wordt het handvat ook gloeiendheet. Schep het eten even over in een bak of op een bord. Wil je toch graag de skillet zelf op tafel zetten? Gebruik er een houten plank onder. Waarschuw je gasten voor de hete pan!

Skillet recepten

Heb je nou zin om de komende dagen met een skillet op de barbecue aan de slag te gaan? Bekijk dan de receptenpagina van Kamado eens. Daarop staan talloze recepten waarin een skillet wordt gebruikt om wat lekkers op tafel te zetten. En heb je een goed recept gevonden? Bij Kamado Express kan je allerlei verschillende skillets kopen om dat lekkere recept ook daadwerkelijk te maken.

Een paar ideeën van mij:

Worstjes met veel groente erbij (zoals paprika, courgette, wortel, ui, knoflook, tomaten)

Kippenpoten en gebakken aardappeltjes met tijm en rozemarijn

Zalm met champignons

Garnalen in knoflookolie

Kaiserschmarrn met rozijnen

Benieuwd naar recepten van mij? Bekijk ze hier.

De keuze is reuze 😉. Heb jij wel eens iets gebakken op de barbecue met een skillet?
Liefs Aaf

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kamado Express.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.