Je nagels lakken met gellak. Mijn ervaring + zelf verwijderen

Je nagels lakken met gellak. Mijn ervaring + zelf verwijderen

Jaren heb ik zelf mijn nagels gelakt, in allerlei kleuren. Voor nu wilde ik eens gellak proberen. Dit is nagellak dat makkelijk 3 weken goed blijft zitten. Hoe fijn zou dat zijn!? In dit artikel deel ik mijn ervaring met gellak en hoe ik het er zelf afhaalde nu de salons dicht zijn. Lees je mee?

Een kleurtje op mijn nagels. Ik hou ervan! Een vrolijk tintje in de zomer, of juist donkerrood in de winter. Het enige nadeel van nagellak vind ik dat het zo snel chipt. Nadat de eerste stukjes zijn afgebladderd is er geen houden meer aan en is de enige oplossing om het er maar weer af te halen. Vaak red ik een weekje nét.

Gellak – wat is het?

Gellak is een soort nagellak die uithardt onder een uv lamp. Voor wie het interessant vindt is hier de technische uitleg: het is een combinatie van half-vaste monomeren en oligomeren die tijdens het uitharden onder uv licht veranderen in polymeren. Daardoor blijft de gellak beter en langer zitten dan normale nagellak. In ieder geval zo’n 3 weken op je handen en tot wel 6 weken op je teennagels.

Ik liet mijn nagels lakken

Dat wil ik eens proberen en zo zat ik op een zaterdagochtend in maart bij de beautysalon. Daar werden mijn nagels geveild en gelakt met gellak. Na elke ronde nagellak hield ik mijn nagels onder een uv lamp, terwijl de andere hand onder handen werd genomen. Na een basislaag, twee kleurlaag en een topcoat zat het er letterlijk op. Ik betaalde €23.

Een heerlijk roze/nude kleurtje. Mijn hele nagels waren bedekt, vanaf de nagelriem tot aan de randjes. Sommige randjes waren een beetje afgebladderd (door gebrek aan vitamine D) en die heeft ze heel netjes proberen dicht te maken op de kopse kant van de nagel. Daardoor is de kans dat de nagel verder scheurt erg klein.

Na tien dagen

Ik was heel blij met de gellak. Het zat mooi, voelde zacht en glad. En waar ik na een week vaak al een eerste chip in mijn gewone nagellak kreeg, had ik dit nu niet. Ook gaf het niet af als ik bijvoorbeeld mijn nagel aan de witte muur stootte of op een papiertje kraste, je kent het vast!

Je ziet wel dat mijn nagels de afgelopen anderhalve week best gegroeid zijn. De uitgroei op mijn nagels is ook al best fors. Daarnaast vond ik dat mijn nagels ook al wat lang werden. Ik besloot een paar dagen later om ze wat korter te knippen en te vijlen.

Geen idee of gellak daartegen kan, maar ik dacht: ik probeer het gewoon. Verrassend genoeg ging dat er goed. De gellak brak of scheurde niet, maar bleef heel mooi. Zo, weer een stukje korter, dat is fijn!

Na drie weken

Precies drie weken verder zagen mijn nagels er zo uit (zie hieronder). Als je goed kijkt zie je een klein groen randje nog zitten. Nadat ik ze afgeknipt had, begon ik me toch te ergeren aan de uitgroei.

Bekijk hier hoe ik mijn wimpers liet verven en krullen.

Dus besloot ik er een kleurtje overheen te lakken. Dat werkte prima. Omdat de basis van de nagels als zo egaal is door de gellak, kan je heel netjes de gewone nagellak eroverheen lakken. Dat is trouwens ook heel makkelijk te verwijderen met remover zonder aceton!

Een flinke uitgroei dus. Maar ja, de salons zijn dicht dus ik kan nu niet voor een nieuwe behandeling gaan. Dus besloot ik er nog een keer overheen te lakken met gewone nagellak. Daarnaast waren de eerste stukjes gellak afgescheurd en ik hoopte dat ik het een beetje kom ‘lijmen’ met de nagellak.

Na vier weken

Oké, het is nu echt klaar! Zaterdagavond, precies 28 dagen later was ’t niet meer te doen. Ik haalde het kleurtje eraf en dit zat eronder.

Op zich zit het nog best oke, met her en der wat afgebroken stukjes. Die brokkelen niet verder af, dat gaat dus wel oke. Maar die uitgroei! Blijkbaar groeien mijn nagels best wel hard. Ik vind het echt niet meer mooi. Zelfs niet met een kleurtje eroverheen, want je ziet het ‘hoogteverschil’ alsnog.

Gellak verwijderen

Aangezien de salon dicht zijn en nog wel even dichtblijven, ging ik zelf maar aan de slag. Na even googlen kwam ik erachter dat ik het volgende nodig had:

 • Nagellakremover mét aceton
 • Nagelvijl
 • Watjes
 • Aluminiumfolie

Gelukkig had ik ook remover met aceton in huis, dus ik kon direct beginnen. Hieronder leg ik stap voor stap uit wat je moet doen. En dat is best eenvoudig.

Stap 1
Vijl voorzichtig de glans van de gellak eraf.

Stap 2
Drenk een watje in remover met aceton en leg deze over de gellak. Zorg ervoor dat alle nagellak bedekt is met de remover.

Stap 3
Wikkel een stukje aluminiumfolie over het watje, zodat deze op zijn plek blijft zitten. Laat dit nu zo’n 20 minuten zitten.

Stap 4
Als het goed is, kan je nu heel eenvoudig de gellak van je nagel schrapen. Doe dit voorzichtig, want je wilt niet je nagel beschadigen. Als de gellak niet makkelijk loslaat, moet je nog even wat remover op de nagel aanbrengen.

Hierboven zie je hoe mijn nagels eruitzagen na het verwijderen van de gellak. Ik schrok er toch wel een klein beetje van hoe gehavend ze zijn. Ze zijn zeker niet glad en egaal. Ik besloot daarom om ze een beetje bij te veilen, zowel de randjes als bovenop en ze te lakken met een neutraal kleurtje.

Eerst een laagje blanco, waarmee ze er veel beter uitzagen. Daarna een roze/parelmoer kleurtje erop. Ik moet zeggen dat het uiteindelijk wel meevalt. Ze voelden veel ruwer aan, toen ik ze net had ontdaan van de gellak. De parelmoerkleur zit er ook niet superstrak op, vanwege het ruwe oppervlak van de nagel. Maar voor nu is dit even het beste resultaat.

Ik denk dat die ruwheid er uit moet groeien. Het duurt nog wel weer even voordat ik weer de gladde nagels terug heb.

Ga ik nog eens gellak laten zetten?

Zeg nooit nooit, maar voorlopig even niet. Mijn nagels groeien best hard, waardoor ik het na twee weken eigenlijk al niet meer mooi vind. En om nou elke twee weken mijn nagels te laten lakker vind ik een beetje te veel van het goede. Dan doe ik het zelf wel met mijn eigen gewone nagellak.

Wel denk ik, dat ik het misschien een keertje voor een feestje of voor een vakantie laat doen. Dat je dan zeker weet dat het een tijdje mooi blijft zitten, is wel fijn.

Heb jij je nagels als een later lakken met gellak? Hoe was dat?
Liefs Aaf

5 gedachten over “Je nagels lakken met gellak. Mijn ervaring + zelf verwijderen

 1. Dag Aafke. Zo fijn dat jij een verslag hebt gemaakt van gellak. Mijn conclusie is dat je een paar weken er niet naar hoeft om te kijken maar daarna moeten de nagels herstellen. Dat heb ik er niet voor over. Hartelijke dank.

  1. Hi Greetje, zo zou je het kunnen zien ja. Een makkelijke oplossing is natuurlijk om er direct een nieuw mooi kleurtje overheen te doen, maar inderdaad je nagels moeten wel herstellen als je stopt met gellak.

 2. Hoi ik heb het ook gebruikt en ook de poede, maar met aceton in aluminiumfolie te zitten ik had geen nagels meer. Maanden moeten doen voor ik een nagel voorzichtig kon knippen en bijgroeien moesten ze ook nog. Voor mij niet meer hoor. ik gebruik nu nagellak en de laatste keer gellak erover en geen lamp. Bevalt goed . En als er dan nog iets is de gewone nagellak.

  1. Hi Josette,
   Wat jammer dat het niet werkt voor je. Wel een goede tip hoor, om gewone nagellak te doen en daarna een laatste laagje gellac.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.