Is dat een streepje?!

Is dat een streepje?!

Een zaterdagochtend in augustus
1..2..3..4..5..6..7..8..9..10.. Ik heb net in een bekertje geplast en ik houd de test in mijn urine die ik opgevangen heb ik het plastic bekertje. Ik tel 10 seconden en doe dan de dop weer op de test. Ik druk op “Start” en de timer op mijn telefoon begint te lopen. Precies zoals het staat omschreven in de gebruiksaanwijzing. Ik leg de test op de rand van de wastafel en, huh is dat nu al iets? Oh nee, dat is de schaduw van het venstertje.

Ik scroll wat door mijn Instagram zonder echt te kijken… Toch best spannend zo’n test doen. Dit is de tweede serieuze test die ik doe. Mijn menstruatie is nadat ik gestopt ben met de pil erg onregelmatig, ik heb vaak een cyclus langer dan 28 dagen. Dat maakt het moeilijk om te bepalen wanneer je nou eigenlijk ongesteld moest worden en dus eventueel een test kan doen. Voor de zekerheid wil ik vandaag een test doen. Ik verwacht er niets van, ook om straks niet teleurgesteld te zijn.

Maar deze keer voelt het eigenlijk een beetje anders. Ik heb onwijs last van mijn borsten die volgens mij echt uit m’n bh ploppen. Bij aanraking doen ze serieus pijn. Het rommelt wat in mijn buik de afgelopen dagen. Oké dit zijn eigenlijk ook gewoon allemaal menstuatiesymptomen. Ik zal wel ongesteld worden dit weekend ergens.

Ik kijk na 3 minuten alvast even op de test, ik heb blijkbaar niet zoveel geduld. Huh, is dat…. Is dat een streepje?! Oké even laten liggen, de 5 minuten zijn nog niet om. Maar dit is een streepje! Echt niet dat ie nog weggaat. En ja hoor, natuurlijk staat het streepje er ook nog na 5 minuten. Ik pak de test op en houdt ‘m in het licht. Jahaa dat is dus echt een streepje. O mijn god, ik ben zwanger! Ik ben zwanger.

Oscar ligt nog te slapen, het is namelijk nog geen 8 uur, op zaterdagochtend. Ik weet niet waarom ik dan zo vroeg wakker werd uit mezelf. Misschien wel omdat ik in mijn hoofd had om te testen… Gek hoe je lichaam je stuurt.

De avond ervoor

Ik plof op de bank. Zo weekend! Het is vakantieperiode op het werk en een aantal collega’s zijn nog met vakantie, dus het is rustig. Vandaag zelfs zo rustig dat ik alleen op de afdeling was. Het was een gekke dag met veel lastige telefonische vragen die ik niet zo eventjes kon beantwoorden. Om 18 uur vond ik het dus echt welletjes geweest en ging ik naar huis.

We eten even wat makkelijks en Oscar pakt er een biertje bij. Oh daar heb ik eigenlijk ook wel zin in. Maar dat kan niet. Ik ben nog niet ongesteld geworden, dus ik weet niet of ik wel of niet zwanger ben. Dan dus maar het zekere voor het onzekere en ik pak een 0.0% Radler.

Ik laat het bad vollopen en pak m’n e-reader en een bruisbal. Tijd voor een avondje ontspannen. Daarna duiken we samen op de bank en plannen we een vakantie. Na Oscars eerste tentamen (hij doet een MBA) willen we graag nog even een paar daagjes er tussenuit. Het wordt een roadtripje door de Elzas en omgeving. Dan kunnen we ook een aantal mooie wijnboerderijen bezoeken. Ik realiseer me dat áls ik dan zwanger ben, dit voor mij niet heel erg leuk is. Ik lust graag een wijntje en kan dan dus niet drinken. Ach, dat zien we dan wel. Little did I know.

Positieve test

Echt, het is een streepje. Niet superduidelijk maar hij is er toch echt! Ik loop met de test en mijn telefoon naar beneden en start mijn laptop op. Eerst maar eens even googlen over dat streepje. Oke, de boodschap is duidelijk: hoe vaag ook, een streepje is een streepje! Woo, ik ben dus echt zwanger.

Een uur later kan ik me echt niet meer inhouden en maak ik Oscar wakker. Bij hem duurt het altijd even voordat ie echt wakker is, dus ik geef hem even de tijd. Na een tijdje reik ik hem zijn bril aan (anders ziet hij het streepje natuurlijk niet) en houd ik de test voor zijn gezicht. “Lief, hoeveel streepjes tel je?”. “Euh, 2. Wat betekent dat?”. Haha slim Aaf, hij heeft natuurlijk nog nooit eerder een test gezien en weet niet hoe dat werkt. Maar aan mijn gezicht leest Oscar af wat dat betekent. “Echt?!” vraagt hij vol ongeloof. Ik duik in zijn armen en er ontsnapt me een kleine snik. “Ik ben zwanger.”

’s Middags

We lopen in de stad en ik wip even de Etos binnen. Toch maar een Clear Blue test halen, als dubbelcheck. Pff, wat zijn die dingen duur! De test van vanmorgen heb ik een tijdje geleden, toen we besloten te gaan proberen, bij de Action gekocht. Twee voor €2,50 ofzo, dat is geen geld. Deze van Clear Blue kost iets van €13. Een kind is nu al duur, haha!

Die middag hebben we het er veel over. Dat het ook nog mis kan gaan, dat we daar wel realistisch in moeten zijn. En wanneer we het onze ouders zullen vertellen. Toch wel na een eerste check bij de verloskundige. Oh, daarover gesproken: maandag maar even bellen voor een afspraak én opzoek naar een huisarts bij ons in de buurt. Ik realiseer me dat we nog geen nieuwe huisarts hebben in de buurt van ons nieuwe huis.
We praten over namen, over de babykamer en over kleuren. We hebben het zelfs al over zwangerschapsverlof en over hoeveel we straks allebei willen werken als de kleine er eenmaal is. Dat is echt toekomstpraat, sowieso nog 8 maanden.

Waarom weet ik niet, maar ik wil al iets kleins kopen voor onze baby. We hebben helemaal niets baby-igs in huis en ik wil graag een soort cadeautje of zoiets hebben. Bij de Hema koop ik een mutsje en slofjes. Ooh wat is dat klein en schattig. In die slofjes zitten straks twee kleine mollige voetjes.

Sushi!

“Als ik straks ongesteld ben pak ik een glas wijn en gaan we sushi eten.” Dat riep ik een paar dagen geleden. Ik vind het lastig om “nog niet zwanger” te zijn. Je weet dat het kan, dus houd je (althans dat doe ik) rekening met wat je eet en drinkt. Ik drink dus niet en probeer ook al het afgeraden voedsel alvast te vermijden onder het mom van je weet maar nooit. Het lastige daaraan is, is dat het kan zijn dat je ’t voor niets doet. Dat je menstruatie toch komt en je al een week of twee geen lekker wijntje meer hebt gehad. Dit klinkt nu best een beetje krom, maar misschien begrijp je me.

Maar nu ik dus zwanger ben (zo gek om dit te typen!) is het zeker de moeite waard. Alcohol en rauwe vis is natuurlijk uit den boze. Maar je mag zeker wel gebakken garnalen, krab, avocado, komkommer, rijst en zeewierblaadjes. Genoeg andere sushigerechtjes die ik wel mag!
We bestellen dus toch sushi, om het te vieren. We zetten een filmpje op, met een groot glas water en we hebben een heerlijke avond op onze roze wolk. Of blauwe wolk. Morgenvroeg doe ik de andere test en dan is het toch wel echt echt. Het avontuur is begonnen!

Jip, ook die ClearBlue test was positief. Daarop verscheen al heel snel een plusje én het controlestreepje. Heerlijk nog een dagje in onze bubbel en morgen op het werk doen alsof er niet aan de hand is. Ik denk dat ik dat best moeilijk ga vinden.
Liefs Aafke

6 gedachten over “Is dat een streepje?!

 1. Aaaaaaaaaah super tof aaafke! 😁 Nogmaals gefeliciteerd 💚

  Leuk om te lezen hoe jij “de test” hebt ervaren! Super blij voor jullie! 😁

  Nog een tip voor de baby kamer, groen doet het altijd goed, bij jongens en meisjes 🤫

 2. Hoi lieve Aafke en Oscar, super leuk dat wij oma en opa worden. Wij zijn er hartstikke blij mee en hopen voor jullie op een fijne zwangerschap en een mooi, lief gezond kindje. Dikke knuffel van aanstaande oma Crista 👵🏻😘

 3. Hallo ik ben lamine ik heb vanmiddag en extion zwangerschap test gedaan en ik had na en paar minuten en hel liegt strepie en nu voor de zekerhijd heb ik vanavond nog een gedaan en ik heb weer en strepie hel liegt nu vraag ik me af ben ik zwanger ?

  1. Hi Lamine,
   Oh wat spannend. Men zegt: hoe licht ook; een streepje is een streepje. Je kan het beste over een paar dagen een nieuwe test doen. Als je zwanger bent moet dat streepje donkerder worden.
   Veel succes.
   Liefs, Aafke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.