IKPAS 2021 – 30 DAGEN GEEN ALCOHOL DRINKEN

IKPAS 2021 – 30 DAGEN GEEN ALCOHOL DRINKEN

Net als vorig jaar, deed ik ook dit jaar weer mee met IkPas. Anderen noemen het Dry January of simpelweg een alcoholpauze. Maar het komt allemaal neer op hetzelfde: geen alcohol drinken voor 30 dagen of langer! Wil je weten hoe dat me dit jaar af ging? Lees dan mee.

Waarom doe ik mee?

Wat dat betreft heb ik er vorig jaar weinig van “geleerd”. Want ik lust nog steeds graag een wijntje. En zo aan het einde van het jaar (donker, moe, feestdagen) loopt dat altijd weer op. Dus na zo’n decembermaand ben ik wel toe aan een alcoholpauze moet ik zeggen. Niet dat ik elke dag een fles wijn leegdrink hoor. Maar met enige regelmaat schenk ik mezelf een wijntje in.

In de lockdown in maart/april, was ik aan het einde soms heel blij als het 5 uur was en de laptop dicht kon. Dan zette ik Lauren met een bakje komkommer voor de tv en schonk ik mezelf een wijntje in voor bij het eten koken. Als ik een aantal bevriende moeders mag ik geloven, was ik zeker niet de enige die deze behoefte had.

En tjah, als de fles dan toch open is, schenk je met het eten ook nog een klein wijntje in. En ’s avonds ook nog eentje. Zo had ik op een doordeweekse dag zo drie wijntjes op. Dat ging hard. En dat merkte ik ook aan de lege flessen die ik naar de glasbak bracht, haha.

In de zomer, toen de terrassen open waren, bestelde ik graag een wijntje of biertje. Dan gingen we een stuk fietsen of wandelen en eindigden we op het terras in de stad. Goh, als ik daaraan terugdenk dan lijkt dat zo lang geleden. Ik hoop echt ontzettend dat we deze zomer gewoon weer op het terras kunnen zitten, en het allerliefste op een normale manier natuurlijk.

We gingen afgelopen jaar chique uit eten bij Fico in Utrecht en ook bij Villa Ruimzicht in Doetinchem. En bij zo’n heerlijk arrangement hoort natuurlijk ook een goede wijn.

Geen alcohol voor 30 dagen

Dus, net als vorig jaar, besloot ik eind december om op 1 januari te starten met IkPas. Op de website kan je je aanmelden en dan krijg je dagelijks of wekelijks (wat jij fijn vindt) mailtjes toegestuurd met tips. Ook kan je er badges verdienen, bijvoorbeeld als je de nieuwsjaarsborrel zonder alcohol hebt overleefd. Je kan er meer lezen over waarom het goed is om geen/minder alcohol te drinken, net als ervaringsverhalen van andere IkPassers.

Dit jaar was er natuurlijk geen nieuwjaarsborrel of andere feestjes, wat het qua sociale druk wat makkelijker maakte om het vol te houden. Mijn uitdaging lag vooral thuis. Oscar wist dat ik dit wilde, dus vroeg ’s avonds standaard of ik thee wilde als hij wat te drinken ging pakken. Ik drink normaliter al liters thee en nu nog meer.

De eerste twee weken waren makkelijk. De derde week kreeg ik het wat lastiger. Na een lange, drukke dag, snakte ik wel naar een wijntje. Ook had ik zin om iets anders te drinken dan thee. Maar ik hield vol en kocht ginger ale. En ik bracht onze Sodastream weer tot leven.

IkPas certificaat

En hier is ie dan! Mijn certificaat. Beetje jammer dat er geen datum op staat, nu lijkt het net alsof ik die van vorig jaar heb gebruikt haha. Maar vorig jaar stond er wel 2020 op, kijk hier maar! Het is dus echt die van dit jaar!

Ik dronk dus 30 dagen geen alcohol en daar ben ik best trots op. Het was best makkelijk geweest om toch een klein drankje te drinken maar ik wist dat ik trots op mezelf zou zijn als ik het wel vol hield. En dat is dus ook zo.

En nu?

Nou, ik denk dat ik vanavond bij het eten wel een wijntje ga drinken. Maar daar houd ik het dan even bij. Mijn idee is wel om deze tendens door te zetten en minder alcohol te blijven drinken. Dus niet meer 3 of 4 glazen op een avond en ook niet meer 3 dagen in de week. Af en toe in het weekend een wijntje of een biertje én alleen als ik er ook echt zin in heb. Niet meer omdat je op visite bent of omdat het zondagavond is.

Kortom: wat bewuster omgaan met mijn alcoholgebruik. Eens kijken hoe lang ik dat volhoud.

Heb jij ook meegedaan aan IkPas of Dry January? Hoe ging het je af?
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.