Hoeveel verzekeringen heb jij en wissel je wel eens?

Hoeveel verzekeringen heb jij en wissel je wel eens?

Naast alle gezellige blogjes, is het vandaag tijd voor iets serieuzers: verzekeringen. Ben jij vorige maand nog geswitcht van zorgverzekering? Of ben je gewoon blijven hangen bij je oude vertrouwde zorgverzekeraar? Ik vind het ook geen leuk klusje, maar wist je dat je flink wat geld kan besparen om eens op onderzoek uit te gaan? En dat geldt niet alleen voor je zorgverzekering maar voor al je verzekeringen. Weet jij hoeveel verzekeringen je hebt?

Ik heb 10 verzekeringen

Let je op? Ja? Oké komt ie: Zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, autoverzekering, fietsverzekering, bootverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, reisverzekering, annuleringsverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.

Dat zijn er dus 10. Allemaal verschillende verzekeringen die voor iets anders bedoeld zijn en waar ik maandelijks geld aan kwijt ben. Een aantal heb ik samen met Oscar natuurlijk, zoals de inboedelverzekering, opstalverzekering en de bootverzekering, en die kosten delen we dus. Iedere maand gaat er een hoop geld naar deze verzekeringen.

Wisselen van zorgverzekeraar

Ieder jaar, zo rond eind november, begin ik eraan. Dan pluis ik het internet uit om uit te zoeken welke zorgverzekering voor het komende jaar het beste bij mij past. Ik ben dan op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering, tegen de beste voorwaarden. Ik ga bij mezelf te rade welke zorg ik volgend jaar verwacht nodig te hebben: fysiotherapie, tandzorg, buitenlandse zorg?

Dat is natuurlijk koffiedik kijken, maar zo weet ik wel dat ik een paar keer per jaar naar de fysio ga. En dat mijn gebit in de basis best sterk is, maar dat ik een zwakke vulling heb die straks nog een keer nieuw gezet moet worden. Ik probeer dan een beetje uit te rekenen wat die behandeling zou kosten en of het me waard is om daarvoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Ook kies ik de hoogte van mijn eigen risico. Vroeger had ik die standaard op een hoog bedrag staan, omdat je daar korting op je premie voor krijgt. Dat houdt dus in dat je maandelijks minder betaalt, maar als je dan ziekenkosten maakt moet je zelf wel meer betalen. Ik was gezond, had nóóit wat, dus dat loonde wel. Toen ik zwanger was van Lauren heb ik dat wel aangepast. De kans op ziektekosten is met een zwangerschap natuurlijk wel groter en dat bleek uiteindelijk ook nodig te zijn, zoals je misschien wel weet.
(Lauren is 9 weken te vroeg geboren en ook ik ben toen opgenomen geweest. Hier lees je daar meer over.)

En die andere verzekeringen dan?

Een goede vraag! Want natuurlijk kan je ook switchen van andere verzekeringen. Dat doen we niet zo vaak, al helemaal niet zo vaak als wisselen van zorgverzekeraar. Maar het is het zeker waard om hier aandacht en tijd in te investeren. Het kan je echt serieus geld schelen.

Verzekeringen vergelijken is een klusje, maar er zijn heel veel sites die je daarbij kunnen helpen. En via zo’n site krijg je vaak ook nog een beetje korting of een ander leuk cadeautje, altijd leuk meegenomen. Het opzeggen en overstappen van deze verzekeringen gaat vaak iets anders dan met de zorgverzekering. Waar je die maar één keer in het jaar kan doen, kan je je andere verzekeringen het hele jaar opzeggen. Vaak moet je dan eerst een jaar verzekerd zijn geweest en heb je een maand opzegtermijn.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een verzekering?

Allereerst is het belangrijk dat je jouw gegevens juist invoert. Op basis daarvan wordt een voorstel gedaan. Dus zorg dat je goed doorgeeft hoe groot je huis is, hoe duur je fiets is of hoeveel waardevolle spullen je in huis hebt. Wist je dat de hoogte van je opstalverzekering ook afhangt van waar je in Nederland woont?

Daarnaast is het goed om te letten op het eigen risico dat bij je verzekering hoort. Er zijn eigen risico’s per jaar, of per gebeurtenis. Zo rekent onze inboedelverzekering met een eigen risico van €100 bij de eerste gebeurtenis in het kalenderjaar en bij iedere volgende gebeurtenis €250.

En wil je een basisverzekering of kies je liever voor all risk of casco+? Wist je bijvoorbeeld dat je met een basis inboedelverzekering vaak niet verzekerd bent voor schade die je zelf veroorzaakt? Als je bijvoorbeeld je iPad van de tafel stoot, dan is het ‘eigen schuld dikke bult’. Ook als jouw kindje dat doet. Dit hebben wij zelf ondervonden helaas.

Ook bij je autoverzekering is het het waard om dit goed uit te zoeken. Met een WA-verzekering (welke trouwens verplicht is in Nederland) ben je alleen verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij de ander. Een stapje hoger vergoedt ook schade aan jouw auto, zoals blikseminslag of waterschade. Met het volledige pakket wordt (nagenoeg) alle schade aan je auto vergoedt. Dus ook als je zelf per ongeluk de sloot inrijdt.

Heb jij jouw verzekeringen goed geregeld? Weet jij hoeveel verzekeringen je hebt?
Liefs Aaf

Dit artikel is geschreven in samenwerking met geld.nl. De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.