Hoera! Thomas is 1 jaar + dagritme

Hoera! Thomas is 1 jaar + dagritme

Mijn baby is geen baby meer. Maar een dreumes. En dat is te zien ook. Hij kruipt, staat en stapt. Thomas eet, veel en bijna alles. Hij kirt, klapt en doet een high five met je. Het is ook echt geen baby meer. Wat is dit jaar ontzettend snel gegaan. Het is zo cliché maar toch echt wel waar. Ik kan me nog zo goed herinneren hoe hij als klein frommeltje bij mij lag en nu is het een zelfstandig kind dat gelukkig nog graag knuffelt maar er ook graag alleen op uit gaat. Hier lees je een terugblik op het afgelopen jaar, met zoals altijd een overzicht van het ritme dat we nu met Thom hebben.

Geboorte

Thomas is, net als zijn zus, ook te vroeg geboren. Ik belandde met 33 weken in het ziekenhuis omdat er aanwijzingen waren dat hij al geboren zou worden. Gelukkig bleek dat niet het geval te zijn en had ik last van nierstuwing. Ik kon weer naar huis met de baby in mijn buik. Twee weken later diende hij zich toch nog wat te vroeg aan. Met 35+6 braken ’s ochtends zachtjes mijn vliezen en begonnen de weeën. Op 11 december om 15:09, twee uur nadat we in het ziekenhuis aankwamen, werd Thomas in stuit geboren. Het was een pittige maar goede bevalling, gelukkig.

Wil je meer lezen over mijn bevallingsverhaal van Thomas? Dat kan hier!

Ik was toch best wel overrompeld, toch nog, door zijn vroeggeboorte. De uitgerekende datum was 9 januari en daar had ik toch wel mijn zinnen op gezet. Een soort van positieve gedachte, dan zal het ook wel gebeuren. Maar met een bevalling weet je het maar nooit, hoe en wanneer die plaatsvindt. Dat heb ik nu na 2 onverwachte bevallingen wel geleerd haha.

Kraamtijd

Na 4 dagen mochten we al naar huis, want Thomas’ gewicht was stabiel en hij dronk prima uit de fles. En dat was heerlijk. Een kraamtijd in mijn eigen bed, in mijn eigen huis, met onze baby gewoon bij mij. In zijn eigen bedje naast mijn bed, op mijn borst, in onze armen. Het was zo zo zo zo zo fijn. Had ik al gezegd dat het fijn was?! Na Laurens premature avontuur in het ziekenhuis, was dit heerlijk. En zo helend. En zo fijn. Als ik er nu aan terugdenk en foto’s van bekijk, voel ik me nog steeds zo gelukkig.

Het land ging weer in corona lockdown, maar dat deerde ons niet. Wij zaten in onze babybubbel en verlengde de kraamweek met een weekje. Ik spendeerde hele dagen in bed met Thomas en dat heeft ons zo goed gedaan. De borstvoeding kwam op gang (live en kolvend) en Thomas groeide goed.

Vierde trimester

De eerste drie maanden na de bevalling worden ook wel het vierde trimester genoemd. In deze periode gebeurt er zoveel. Met de baby maar ook met de kersverse moeder. Onder invloed van hormonen en slaapgebrek leef je je dagen fulltime met een kleine baby. Deze newborn-fase is intens maar ook waardevol.

Als ik terugdenk aan deze eerste drie maanden dan herinner ik me vooral de avonden met Thomas op de bank. We wikkelde hem in in een dekentje en dan lag hij heerlijk bij mij te slapen. Ik keek een beetje tv en we gingen op tijd naar bed na Thomas laatste voeding. De nachten waren al gauw prima, want omdat hij zo goed groeide hoefden we niet elke 3 uur te voeden, maar konden we naar vier uur. Dat betekende maar één keertje rond 03:00 uur uit bed. En verder sliepen we prima.

Thomas groeide goed, maar de borstvoeding liep niet zoals het horen moest. Ik kreeg hele zere tepels, tot bloedens aan toe. Waarom lukt het nu toch niet? Uiteindelijk kwamen we erachter dat Thomas toch een te kort tongriempje had. Die hebben we laten klieven in het ziekenhuis (ooh wat is dat zielig!), en dat hielp heel goed! Daarna kreeg ik hem volledig aan de borst en hoefde ik veel minder te kolven. Dat betekende ook dat de productie nu eindelijk goed werd afgestemd op hem en dat ik langzaamaan geen overvolle borsten meer had. Top!

Lang verlof

Thom bleef goed groeien op mijn melk. De eerste maanden groeide hij een kilo per maand! We kregen ook steeds meer ritme met z’n vieren. Oscar werkte half-half thuis en op kantoor. Lauren ging twee dagen in de week naar de opvang. Ik heb een heerlijk verlof gehad.

En die was lang! Ik had in het begin al geregeld dat ik 10 weken extra zou hebben. Dat kan ik iedere ouder aanraden hoor, want drie maanden is maar zo kort. Doordat de verlenging in april en mei was, pakte ik ook nog het mooie weer mee. We gingen veel naar buiten, in de tuin maar ook op pad. Dat was zo fijn. De dagen en weken vlogen voorbij en voor ik het wist zat mijn verlof er op.

Dat was helemaal oké, want ik had langzaamaan ook wel weer zin om aan het werk te gaan. Een halfjaar lang fulltime thuis met de kinderen is heerlijk, begrijp me niet verkeerd. Maar ik was er aan toe om mijn hersens weer aan het werk te zetten.

Thomas ging in mei voor het eerst naar de opvang en ook daar deed hij het goed. Hij dronk en sliep goed. Inmiddels speelde hij ook al een beetje, in de box of op de mat. Zo leuk om dan fotootjes te ontvangen waarop je ziet dat hij het leuk heeft.

Tweede half jaar

En dit tweede half jaar ging ook goed. Hij groeide door en werd steeds sterker. Hij ging zitten, kruipen en zelfs al lopen achter z’n loopkarretje. We startten met hapjes en inmiddels eet hij heel goed. Hij lust ook (bijna) alles, zo fijn. Hij slaapt goed, zowel overdag als ’s nachts. Hoewel hij nog steeds een nachtvoeding krijgt. Maar daarna valt hij meestal weer fijn in slaap tot de ochtend.

Laten we wel wezen hoor, ook hier gaat niet alles van een leien dakje. Wij hebben ook strubbelingen gehad met Thomas. Dat hij niet wilde eten of drinken. Of dat hij ’s avonds niet in slaap kon komen. Ook hebben we een flinke periode last gehad van spruw en hebben we zijn mondje na elke voeding moeten insmeren met een vies geel goedje dat rook naar banaan. Maar gelukkig hielp het wel! Een oorontsteking, bacteriële luchtweginfectie en zelfs de waterpokken hebben ook de revue gepasseerd. Doorkomende tandjes, koorts, luieruitslag. Ach, de standaard dingen die horen bij een baby.

Ik merk wel dat deze dingen beter te relativeren zijn met/bij een tweede kindje. Je weet dat het erbij hoort en dat het echt een keertje weer overgaat en beter wordt. Je weet alleen niet wanneer. Maar het is echt een fase, echt! En die les leer je – althans heb ik geleerd – bij onze oudste. Daardoor sta ik er relaxter in en gaat het ook allemaal relaxter. En dat is fijn.

Lees hier de update die ik schreef toen Lauren 1 jaar was.

Ontwikkeling

Thomas gaat dus als een raket! Hij ontwikkelt zich goed en groeit goed. Inmiddels kruipt hij razendsnel door het huis, zit hij, staat hij langs meubels en loopt hij ook zelf langs. Met zijn loopkarretje zet hij ook al mooie stapjes, net als aan onze hand. Dat duurt niet lang meer voordat hij losloopt. Verder is hij heerlijk ondeugend en vindt hij het leukste spelletje om de wijnflessen uit de kast te trekken. En die blik die hij je dan geeft, ooh! Haha.

Samen met Lauren speelt hij bij het keukentje, op de loopauto of met de puzzelstukjes. Hij stopt voornamelijk nog alles in zijn mond, dat echte puzzelen komt nog wel. Of hij staat bij de garage van V-Tech of trekt Laurens ijscokar omver.

Hij eet het liefst zelf en eet met de pot mee. Met zijn twee ondertandjes knabbelt hij op stukken komkommer. Mais-chippies vindt hij heerlijk net als soepstengels. Op brood eet hij het liefst smeerkaas of appelstroop, maar een plakje worst lust hij zeker ook! En qua avondeten eet hij lekker mee. Rijst, aardappeltjes, pasta, groente, kip, gehaktballetjes, vissticks. Hij lust het allemaal!

Dagritme

Om een beetje een inkijkje te geven in ons ritme, schrijf ik hieronder een gemiddelde dag uit. En eigenlijk is er geen elke dag gemiddeld, zit er altijd wel iets tussen wat anders gaat. Maar over het algemeen proberen we ons aan dit ritme te houden.

Thomas wordt rond 7 uur wakker. Dan krijgt hij een fles moedermelk (morgen krijgt hij het allerlaatste restje uit de vriezer). Ik kleed hem aan en ga met hem naar beneden. Lauren en Thomas krijgen dan brood aan tafel. Daarna maken we de kinderen klaar voor de opvang en brengt een van ons twee hen daarnaartoe. Als het geen opvang dat is, dan mogen de kinderen spelen na het ontbijten terwijl ik de keuken opruim.

Rond half 10 eten we fruit en om 10 uur gaat Thomas weer naar bed. Dan slaapt hij tot het middaguur. Een goede timing, want dan kan hij mooi met ons mee aan tafel lunchen. We eten brood, soms met een soepje erbij of de restjes fruit die hij ’s ochtends niet op at.

Rond half 2 snacken we nog even iets. Dat kan een half maiswafel zijn of een soepstengel. Rond half 3 gaat Thomas weer naar bed toe voor zijn tweede dutje, maar eerst krijgt hij nog een fles melk. Als zijn ochtendslaapje kort was, is dit ook nog wel eens eerder. Of juist later als hij veel later uit bed kwam.

Als hij dan rond 4 uur uit bed komt heeft hij trek, net als alle andere kinderen op dit tijdstip, toch?! Inmiddels eet hij ook komkommer, met zijn twee ondertandjes. Of hij krijgt wat maischips van me.

Om 5 uur – half 6 gaan we al eten. Daarna spelen we nog eventjes en is het tijd voor de pyjama. Om de dag gaan de kinderen in bad of onder de douche. Pyjama aan en dan is het eigenlijk ook wel klaar met de dag. In zijn slaapzak bij ons op schoot drinkt hij dan een papfles. Even tandjes poetsen en een boekje lezen, en dan is het welterusten lieve Thom.

Daarna gaat Lauren ook naar bed en hebben we vanaf half 8 – 8 uur de avond voor onszelf. Ik duik er vaak ook redelijk op tijd in, want Thomas komt nog altijd voor een nachtvoeding. Soms komt hij al om 11 uur, dat is me toch veel te vroeg! Meestal is het ergens rond 3 uur. Een schone luier (want die zit altijd zo vol) en een warme fles en dan valt hij heerlijk weer in slaap. Toen ik nog borstvoeding gaf, ging het nog sneller. Ik legde hem aan en ik doezelde zelf een beetje in. Nu moet ik in de kou naar beneden om een fles te maken (wat ook snel gaat hoor, maar toch!).

Overzicht

07:00 uur wakker worden en een fles
9:30 uur fruit en water
10:00 uur slapen
12:30 uur brood en water
13:30 uur kleine snack
14:30 uur fles melk en slapen
16:00 uur kleine snack
17:30 uur avondeten
18:30 uur klaarmaken voor bed
19:00 uur fles en naar bed
03:00 uur fles

Komend jaar

Komend jaar gaat Thomas leren lopen, waar ik naar uitkijk, want oh wat wordt hij zwaar. Er komen nog meer tanden (en de daarbij behorende koortsdagen?) en hij gaat woordjes zeggen. Er zullen nog meer melkvoedingen wegvallen, misschien wel allemaal? Laten we in ieder geval hopen dat die nachtvoeding de eerste is die wegvalt en dat hij komend jaar ook lekker gaat doorslapen.

Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.