Hoera, Lauren is ontslagen bij de kinderarts!
Yes! Weer een mijlpaal! Onze lieve Lauren heeft haar laatste controle bij de kinderarts gehad. Gisteren (als je dit schrijf is het vrijdag) ben ik met haar naar het ziekenhuis gefietst, heeft ze een aantal testjes gedaan en hebben we de ziekenhuisperiode af kunnen sluiten. Op Instagram had ik gevraagd wat jullie graag wilden weten hierover en ik heb leuke vragen ontvangen. In deze blog geef ik daar antwoord op. Lees je mee?
Waarom is ze vroeggeboren?
Lauren is op 21 februari 2019 spontaan vroeggeboren. De korte versie is dat ik buikpijn had, wilde gaan slapen, maar dat mijn vliezen braken. Een uurtje later is ze thuis geboren en toen overgebracht naar het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis. Wil je de uitgebreide versie lezen? Klik dan hier.
Er zijn toen onderzoekjes gedaan bij haar en mij, zoals bloedafname en een uitstrijkje. Ook is mijn placenta meegebracht naar het ziekenhuis (in een vuilniszak, haha). Een oorzaak is nooit echt gevonden. Wel zag de patholoog plekken op de placenta die wezen op loslating. Maar we weten niet zeker of dat de reden is geweest.
Gelukkig heb ik dat redelijk vroeg van me af kunnen zetten. Het was pech, of juist geluk als je het van de andere kant bekijkt, dat ze vroeg is geboren. Ze leeft en ze doet het ontzettend goed.
Merken jullie nog wat van haar vroeggeboorte?
Nee, we merken er niets meer van. Wel zijn er wat relatief kleine zorgenpuntjes, die mogelijk gerelateerd kunnen zijn aan de vroeggeboorte, maar ook bij haar als mens kunnen passen. Ze is wat klein, kan soms wat overweldigd zijn in drukte en heeft een aantal hemangiomen (aardbeivlekken) die geen kwaad kunnen.
In de toekomst kunnen er ook nog dingen de kop opsteken, bijvoorbeeld dyslexie of andere leer- of gedragsstoornissen. Maar dat kan bij ieder kind in de ontwikkeling gebeuren.
Vroeggeboren kinderen zijn vaak pittige kinderen. Ze hebben op ontzettend jonge leeftijd al levenskracht moeten tonen en al heel wat meegemaakt in het ziekenhuis. Die levensles heeft hen getekend, waardoor ze vaak pittige karakters hebben. En Lauren is geen uitzondering. Dit meisje is zeker pittig, laat niet over zich heenlopen. Maar meer nog weet ze wat ze wil en dat maakt ze je zeker duidelijk.
Waar checkt de kinderarts dan op?
Vanaf dat ze op de neonatologie lag is ze gemonitord. Zo heeft ze meerdere hoofd- en lichaamsecho’s gehad. Die waren altijd goed, gelukkig. Vanaf het ontslag heeft de kinderarts vooral gelet op fysieke ontwikkeling. In samenwerking met de fysiotherapeut werd er elk half jaar een testje gedaan om te zien of ze bijloopt, qua grove- en fijne motoriek. Deze keer mocht ze traplopen (niet klauteren), blokjes stapelen, lijnen en rondjes tekenen. Op beide punten scoort ze gecorrigeerd voor haar leeftijd helemaal goed.
Ook is ze nu, in het kader van afsluitend onderzoek, getest door een kinderpsycholoog. Lauren mocht allemaal cognitieve spelletjes spelen, wat ze ontzettend leuk vond. Bijvoorbeeld: er werden twee doekjes neergelegd, onder één doekje werd een armband verstopt en toen werden de doekjes gewisseld. Kan Lauren aanwijzen waar de armband ligt? Ook cognitief scoort Lauren goed.
Verder checkt de kinderarts op dezelfde punten als de consultatie-arts. Even hart en longen luisteren en zorgenpunten bespreken, zoals die hemangiomen.
Is twee jaar standaard qua controle?
Oe, goeie vraag. Volgens mij is twee jaar wel standaard voor kindjes geboren voor 32 weken. Kinderen voor 29 weken hebben volgens mij een nog langere controle-periode. En kindjes van 32 weken of ouder weer wat korter. Maar het ligt natuurlijk ook aan het kind en aan de medische achtergrond.
Wat vindt Lauren van de dokter en de controles?
Ze weet niet beter. Het uitkleden en wegen vindt ze niet prettig. Zou ik ook niet vinden, want met dat meten moet ze in een houten bak liggen, languit. Maar goed, verder vindt ze het prima. De kinderarts en fysiotherapeut maken er natuurlijk een spelletje van en overal op de kinderpoli hangen afbeeldingen van dieren. Er staat een glijbaan aan het einde van de gang (krijg haar dan maar eens mee de poli op).
Daarna krijgt ze van ons altijd een kleine beloning. Een ijsje, een velletje stickers of een nieuwe drinkbeker (die we toch al nodig hadden). Ik vertel ook altijd van te voren dat we naar de dokter gaan en wat we gaan doen. Ze kan “dokter” nu ook al zeggen. Zo proberen we de controle leuk en normaal te houden. En dat is ons best goed gelukt.
Heeft een tweede kindje een grotere kans om ook vroeg geboren te worden?
Ja en nee. Ja omdat er wel een verhoogde kans is op een volgende vroeggeboorte. Normaliter heb je een kans van ongeveer 4% op een vroeggeboorte (= voor 37 weken). Voor mij is deze kans nu zo’n 20%, omdat ik een eerdere vroeggeboorte heb gehad. Maar ook nee, omdat Lauren zonder reden spontaan is vroeggeboren.
Wel zou een volgende zwangerschap betekenen dat ik onder verscherpt toezicht kom te staan. Er zijn ook wat methodes die de kans op een vroeggeboorte kunnen verkleinen, zoals een cerclage van de baarmoederhals. Dan wordt er een lus rondom de baarmoederhals gelegd, zodat deze niet te vroeg kan opengaan. Ook schijnt het hormoon progesteron te helpen om weeën te voorkomen.
Wil je meer lezen over vroeggeboorte en prematuriteit? Bekijk dan deze site van Care4Neo eens.
Daarnaast schreef ik al eens eerder over prematuriteit. Klik daarvoor hier.
Ik hoop je zo een beetje een inkijkje te hebben gegeven in deze laatste controle van Lauren. Dat ze het goed doet wisten we al, maar dat we nu de ziekenhuisperiode kunnen afsluiten is wel heel erg fijn.
Liefs Aaf
2 gedachten over “Hoera, Lauren is ontslagen bij de kinderarts!”
Ach meid jullie als ouders doen het super.
Qua aardbeivlek… Ilse is er ook groot mee geworden…
Trouwens leuk om te lezen hoe het bij jullie gaat… Dikke tüt
Dank je wel!
Oh ja, die aardbeivlek komt wel goed. Hij begint al te vervagen.
Liefs, Aafke