Hoe ik Spaans heb leren spreken

Hoe ik Spaans heb leren spreken

Ola, dos cervezas por favor. Dat was zo ongeveer ’t enige wat ik in het Spaans kon zeggen een aantal jaar terug. Meer had ik ook niet nodig, want op vakantie red ik me prima in het Engels en soms wat Duits. Maar ik wilde ook graag Spaans leren. Hoe ik dat deed? Ik vertrok naar Mexico!

Ik wil nog wel iets leren, maar wat?

Zo rond het einde van mijn studie in 2012 begon ik na te denken over wat ik verder wilde gaan doen. Mijn huurcontract van mijn studentenkamer liep bijna af, ik was bijna klaar met m’n scriptie en Oscar moest nog een jaar (zijn studie duurde een jaar langer). What’s next?

Wilde ik gaan solliciteren en gaan werken? Nog niet. Ik was pas 22 jaar en vond mezelf nog te jong om ergens fulltime achter een computer te gaan zitten. Wat ik precies wilde qua werk wist ik ook niet. Ik wilde nog wel iets leren, als het maar niet weer een complete master was.

En zo kwam ik op het idee om een taal te gaan leren en dan wel in het buitenland. Engels sprak ik al wel goed en ook Duits ging me goed af. Spaans is toch ook een wereldtaal? Dus besloot ik dat het Spaans ging worden. En dan niet in Spanje, want dat is te makkelijk. Ik wilde naar Mexico!

Als ik nu zo teruglees hoe ik op het idee kwam, is het eigenlijk wel heel random gegaan. Er vielen allerlei puzzelstukjes in elkaar, wat goed voelde. Dus ik ging ervoor!

Vijf weken Spaanse les in Oaxaca

En zo vloog ik na het inleveren van mijn scriptie in januari 2013 naar Oaxaca, zo’n 500 km ten zuidoosten van Mexico-Stad. De eerste maandag meldde ik me om 8 uur bij Solexico, de taalschool. Daar moest ik een test doen om mijn beginniveau vast te stellen. Ik scoorde 2 van de 100 punten, haha! Ik startte dus in de beginnersklas.

mijn spaanstalige school
Bron: Don Quijote.

’s Ochtends had ik het eerste blok echte les. Ik leerde woordjes en grammatica. Hola, me llamo Aafke y tengo veintidos años. ’s Middags, na de middagpauze was er clase de conversación. Hierin leerde ik bruikbare zinnetjes, gezegdes en andere handige uitspraken. Na een weekje kon ik al een aardig woordje Spaans!

Ook waren er allerlei buitenschoolse activiteiten zoals salsa-les, kookles, café social en excursies in het weekend. Allemaal onder begeleiding van Spaanstalige leraren of gidsen. Zo leuk!

Na vier weken, waarin ik zoveel leerde, zat mijn officiële tijd op school erop. Maar ik vond het zo leuk en de volgende stap was de verleden tijd, dat ik een weekje erbij boekte. In totaal heb ik dus vijf weken les gehad.

Ik woonde bij een gastgezin

Oma Lupita, dochter Laura en kleindochter Romina namen me vier weken in huis. Een typisch Mexicaanse familie met typisch Mexicaans eten! Hoewel Laura wel iets Engels sprak, is het natuurlijk de bedoeling om zoveel mogelijk Spaans te spreken. Dus elke dag na schooltijd vertelde ik wat ik gedaan en geleerd had en wat verder mijn plannen waren. Ik vertelde veel over thuis en leerde zo veel Spaanse woorden bij. Ik omschreef iets, zoals: Wanneer het heel koud is en de regen verandert in wit. Nieve/Sneeuw!

tacos
cocacola

We aten ook elke dag lekkere Mexicaanse dingen en dat was ook leuk om te gebruiken als Spaanse les. Van tortilla tot naranja en van carne de cerdo (varkensvlees) tot tamales (gevulde maisbladeren).

Ik werkte met (wees)kinderen

hijos de la luna
hijos de la luna weeskinderen

… zij spreken geen Engels. Dan moet je wel. Ik hielp de oudsten met hun huiswerk, waar ik zelf veel van leerde. De jongsten las ik boekjes voor en zo leerde ik veel dieren bijvoorbeeld. Omgekeerd leerde ik de alleroudste kinderen wat Engels.

Ik ging reizen en praatte zoveel mogelijk Spaans

De laatste drie weken van mijn Mexico-avontuur heb ik reizend doorgebracht. Hoewel ik ook veel Engels sprak onderweg, begon ik elk gesprek wel in het Spaans. Ik had immers een aardig woordje Spaans geleerd en wilde het geleerde daarom graag ik de praktijk brengen.

In Cancun, waar veel Amerikaanse toeristen rondlopen, antwoordde ik bijvoorbeeld standaard alle marktkooplui in het Spaans. “You lady, you wanna buy beautiful handbag?” werd me dan gevraagd. “No gracias senor, no me falta una.”. (Nee bedankt meneer, die heb ik niet nodig). Het was zo leuk om te zien dat ze verrast waren door het Spaanse antwoord en vaak boden ze hun excuses aan. Ik merkte dat ik door Spaans te spreken respectvoller (minder toeristisch) behandeld werd.

In Nederland ging ik naar Spaanse les

En dan ben je terug in Nederland en spreek je geen Spaans meer. Alles zakte weg en dat vond ik zo zonde. Daarom ging ik in de zomer van 2014 naar een zomercursus Spaans. Elke week had ik een avond les en ik merkte dat het geleerde weer naar boven kwam. Na de zomer ging ik door met de volgende cursus en heb zo tot Spaanse Taal en Cultuur A2 één avond in de week Spaans gesproken.

spaanse les

Op vakantie naar Spanje

Als het even kan ga ik op vakantie naar Spanje. Dat geeft me de mogelijkheid om mijn Spaans weer te oefenen en op te krikken. Ik geniet er enorm van om de weg te vragen in het Spaans of eten te bestellen in het Spaans. Soms, als Oscar en ik samen reizen, is dat wel eens lastig voor hem. Hij verstaat er niets van en dat is niet altijd handig. Daarom ben ik in 2017 alleen op vakantie geweest naar Madrid. Een klein weekje in mijn eentje op pad, veel Spaans spreken en Spaans eten 😉. Je leert toch het meest van het te doen!

Helaas spreek ik nu nog weinig Spaans. We gebruiken soms wel wat zinnetjes in huis voor de grap. Frio (koud) en te amo (ik hou van jou) bijvoorbeeld. Misschien dat ik in de toekomst het Spaans wel weer oppak. Dan meld ik me aan voor een korte cursus en daarna weer een weekje op vakantie naar Spanje. Oh dat lijkt me zo leuk. Wie weet..!
Heb jij wel eens een andere taal geleerd? Hoe heb je dat gedaan?
Liefs Aaf

4 gedachten over “Hoe ik Spaans heb leren spreken

  1. Wat een fantastische ervaring om Spaans te leren in Mexico. Het is een prachtig land en een interessante cultuur. Ik heb vroeger een taalcursus voor jongeren gedaan en in Spanje de taal geleerd. Toen ik een reis maakte door Mexico een tijd geleden kwam me dit erg goed van pas!

    1. Hi Maria,
      Het is zeker een fantastisch land. Heb sinds 2013 mijn hart verloren aan dit land. Ik ga ook graag naar Spanje op vakantie om mijn Spaans te blijven gebruiken. Hopelijk kunnen we gauw weer op reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.