Hoe gaat het met m’n hardlooptrainingen?

Hoe gaat het met m’n hardlooptrainingen?

Misschien heb je gelezen dat ik momenteel een hardloopdoel heb. Twee jaar terug was ik hard aan het trainen voor de Damloop, maar toen werd ik zwanger en ging mijn conditie ontzettend snel achteruit. Dus nu ga ik voor een revanche. Of de Damloop dit jaar doorgaat is nog maar de vraag maar ik blijf stug doortrainen.

In maart ben ik begonnen met het trainen aan de hand van een schema. Ik ben nu bezig met het schema van 5k naar 10k. Stap voor stap heb ik bedacht. Want die 5k had ik nog maar net in de vingers (of in de voeten..). Ik heb mezelf beloofd het rustig aan op te bouwen en goed naar mijn lichaam te luisteren. Een blessure is namelijk écht niet handig!

Dus zo liep ik in de eerste week een rustige 30 minuten met afsluitend 3x 80 meter sprint. Ik liep een interval van 4x 8 min vlot + pauze 4 min wandelen. En tot slot een loopje van 35 min. Dat bouwde zich steeds een beetje verder uit tot een duurloop van 45 minuten.

Ik vond het wel pittig om drie keer per weer intensief hard te lopen. Fysiek redde ik het ook niet altijd. Daarom besloot ik om de planning iets te rekken. Ik plakte na week 4 een extra week met maar 2 trainingen. Zo liep ik in twee weken 5 trainingen. Dat was fijn.

Afgelopen week was een rustweek. Dat betekent niet dat je dan niet loopt, maar dat je minder lang loopt: 25 min rustig hardlopen, een interval van 4x 6 min vlot en een duurloopje van 35 minuten.

Tot nu toe gaat het goed. Ik loop lekker, mijn tempo is goed en ik vind het leuk. Wel merk ik dat het soms fysiek zwaar is, dan voel ik mijn knieën of scheenbenen een beetje. Daarom neem ik goed rust tussendoor en loop ik nóóit twee dagen achter elkaar.

Morgen (ik schrijf dit donderdag) staat er een uitdagend loopje op de planning: 10 min rustig – 5 min wandelen – 25 min vlot – 5 min wandelen – 10 min rustig. In totaal dus 55 minuten. Ik hoop dat de temperatuur vannacht een beetje zakt en dat het daardoor lekker fris is morgenvroeg. Dat loopt het lekkerst vind ik.

Over 4 weken staat de duurloop van 60 minuten op de planning. De bedoeling is dat dat de duurloop van minimaal 10k is. Dat moet me vast lukken, aangezien ik nu ook met een tempo van onder de 6 min/km loop.

Twee jaar terug heb ik de 10 kilometer tijdens de VIBloop gelopen onder het uur. Een onwijze mijlpaal voor mezelf. Ik liep ‘m in 59:18. Stiekem hoop ik die tijd wel te verbreken. Maar ja, er zullen binnenkort geen officiële hardloopwedstrijden plaatsvinden. Dan wordt het dus een officieus pr hopelijk!

Wat dat betreft, ik denk ook niet dat de Damloop in september doorgaat. Tot nu toe zijn alle evenementen tot 1 september gecanceld. Ik kan me niet voorstellen dat in september gewoon alles weer door kan gaan. Maar goed, tot nu toe is het event nog niet officieel gecanceld en train ik dus lekker door.

Vanaf juni ga ik mijn trainingen dus verder uitbouwen, om uiteindelijk 16 kilometer te kunnen rennen. Maar nu eerst die 10k uitlopen dus. Ik heb er het volste vertrouwen in dat me dat gaat lukken!
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.