Het speeltuin seizoen is begonnen!

Het speeltuin seizoen is begonnen!

Het zonnetje schijnt, hoewel het nog ietsjes fris is. Dus jas aan, sjaal om en hop naar de speeltuin. Even lekker spelen. Klimmen, klauteren, glijden, scheppen en schoppen. De afgelopen dagen hebben we al lekker gespeeld in de speeltuin. En ik hoop dat er nog heel veel mooie speeltuin-dagen mogen plaatsvinden.

Glijbaan is een must

Lauren is dol op de glijbaan. Al van kleins af aan vindt ze het leuk om er af te glijden. Een nieuwe glijbaan is altijd wel eerst even wennen. Dan wil ze een handje als ze gaat glijden, maar na 3 of 4 keer is het vaak “nee, mama” en dat wil ze het zelf doen. Het leukst zijn de glijbanen waar ze zelf op kan klimmen, zodat ze helemaal zelfstandig kan spelen. Het valt me op dat lang niet alle glijbanen ontworpen zijn voor peuters om zelf op te klimmen. Zo heeft de glijbaan hier in de wijk een hele hoge opstap. Net echt handig. Maar inmiddels weten we een hoop glijbanen rondom ons huis te vinden waar ze wel zelf op kan klimmen.

Klauteren

Over klimmen gesproken, ik sta ervan te kijken hoe hoog Lauren durft te klimmen. Met een trappetje, maar ook op touwen. Natuurlijk houd ik haar nog wel vast, losjes. Als ze een misstap zet, dan heb ik haar. Vandaag klom ze zo hoog, dat ik haar niet meer kon vasthouden. Op het plateau kon ze er aan vier kanten af (vallen..!) en dat vind ik zelf nog wel een beetje engig. Maar Lauren niet hoor, die riep nog even “Hallo” vanaf daar boven.

Ze ging vervolgens zelf zitten op de hele hoge glijbaan en na een paar aanmoedingswoorden durfde ze te gaan glijden. Ik stak mijn hand uit, zodat ze na een klein stukje glijden alsnog mijn hand kon pakken. Kind ik ben trots op je!

Vieze kleding kan je wassen

Ja echt. Als je het leuk hebt, is het prima dat je kleding vies wordt. Want dat wordt het in de speeltuin. Er is vaak zand of gras, voor de veiligheid natuurlijk. En door het klimmen, klauteren en glijden krijgt ze vieze knieën en billen. Gelukkig merk ik dat ik dat prima van me af kan zetten. Want het wordt wel weer schoon in de wasmachine. En zo niet, dan niet. Maar dan hebben we wel lekker gespeeld.

Maak het jezelf leuk

Het is natuurlijk heel leuk om samen met je kindje naar de speeltuin te gaan. Ik geniet ervan om samen te schommelen of te glijden. Maar het is ook heel lekker om met een koffietje (en wat lekkers) op het muurtje of bankje te zitten en te genieten van Lauren die speelt en het zonnetje dat zich steeds meer laat zien. Dat was een hele fijne ochtend.

Samen spelen

Naar de speeltuin is niet alleen goed voor de motorische ontwikkeling, maar je leert er ook samen spelen. Lauren kan nogal verontwaardigd zijn als een ander kindje op ‘haar’ glijbaan klimt of als dat kindje nét iets sneller is en dus voor haar de glijbaan opklimt. Daar leert ze natuurlijk ontzettend veel van. Samenspelen, op je beurt wachten, maar ook assertiever worden. Het is mooi om te zien hoe ze zich daarin ontwikkelt.

Op zoek naar de leukste speeltuin in de omgeving

Dat is mijn doel voor deze lente/zomer. Aan welke kwalificaties die moet voldoen, daar ben ik nog niet over uit. Grote speeltuinen zijn vaak tof, maar kleintjes hebben ook hun voordelen. Ze moeten in ieder geval op fietsafstand zijn. Een half uurtje fietsen is prima, juist leuk!

Wil je meer lezen over het (mijn) moederschap? Klik dan hier.

Vind jij het ook zo leuk om naar de speeltuin te gaan? Wat vindt jouw kindje het leukst om mee te spelen?
Liefs Aaf

2 gedachten over “Het speeltuin seizoen is begonnen!

  1. Ben benieuwd naar ervaringen van speeltuinen in en om Nieuwegein. Jesse vindt het ook prachtig maar is vaak nog wat te klein. Ken je Geertje’s Hoeve in Haarzuilens? Misschien op de fiets net wat te ver maar hele leuke plek om te spelen en diertjes te kijken.

    1. Hi Mariska,
      Ze worden met de week sterker en behendiger, zo leuk om te zien. Heb wel eens van Geertjes Hoeve gehoord, maar we zijn er nog niet geweest. Ik zet ‘m op mijn lijstje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.