Fotodagboekje: 3 dagen in Brussel met mam

Fotodagboekje: 3 dagen in Brussel met mam

Het Pinksterweekend spendeerde ik met mijn moeder in Brussel. Nadat we twee jaar geleden naar Alicante waren geweest en vorig jaar naar Valencia, zochten we het dit jaar iets dichter bij huis. Van donderdagavond tot zondagmiddag waren we heerlijk met z’n tweetjes op pad waarin we veel deden, liepen, zagen en aten. Lees je mee?

Donderdag fietste ik vanuit werk naar het station. Handig zo’n kratje waarin je koffertje past! Ik parkeerde mijn fiets in de stalling en liep zo het station in. Snel liep ik naar de Hema voor een broodje en een flesje water. Mama was al twee uur eerder ingestapt in Enschede en appte me het treinstelnummer door. Om 10 over 6 stapte ik bij haar in en kon het kletsen beginnen.

Na 3 uurtjes in de trein (incl. overstap op Rotterdam) kwamen we aan op Brussel Centraal. We knoopten onze jas iets verder dicht, want het was fris. Oe, hier had ik me niet op ingesteld! We liepen door de stad naar ons Airbnb-appartement toe. Binnen 10 minuten stonden we al voor de deur, omgeven door leuke kroegen en restaurants. We pikten de sleutel op bij de buurman-kebabzaak en stapten in de lift naar de 6e verdieping. Ooh wat een mooi plekje. Klein, maar schoon en licht, én van alle gemakken voorzien! Prima uitvalsbasis voor 3 nachten. We dronken nog een biertje bij een bruin café in de straat en om 12 uur ploften we moe in bed.

De volgende ochtend werden we tegen 8 uur wakker. Na een kopje thee (ik neem altijd zelf theezakjes mee) gingen we op pad voor een echt ontbijtje. Bij Exki bestelde ik een croissant met nutella, een stukje noten-stokbrood en een kop thee. Mam ging voor een cappuccino en een grote bak yoghurt met fruit. Ik kende deze keten niet, maar na wat research kwam ik erachter dat ze ook in Nederland 4 vestigingen hebben, waaronder 2 in Utrecht.

Na het ontbijtje bezochten we de Oude Markt. Zie je iets geks aan het gebouw op de foto hierboven? Juist – de toren staat niet in het midden. Het schijnt dat de architect zo kapot was van zijn fout, dat hij zich vanaf de toren naar beneden wierp. De Oude Markt is omringt door mooie, oude gebouwen zoals deze en een ultiem toeristisch plekje.

Ben je wel eens in Brussel geweest? En heb je Manneken Pis toen gespot? Wat een teleurstelling he?! Ieniminie is-ie, en daarom ook uitgeroepen tot meest teleurstellende nationale attractie, haha! Maar ach, hij hoort nu eenmaal bij Brussel.

Deze Manneken Peace vond ik veel vetter! Leuke woordspeling én een onwijs mooie muurschildering. We hebben trouwens veel muurschilderingen gezien, want op vele zijkanten van hoge huizen is een stripfiguur zoals Dommel of Kuifje geschilderd. Fleurt de straten zeker op.

Ook Jeanneken Pis hebben we gespot, de vrouwelijke variant van Manneken Pis. Dit standbeeldje is geplaatst om meer bezoekers te trekken naar de Beenhouwersstraat, een straat vol met restaurantjes. Goed voor de commercie dus.

Wij sloegen die toeristische straat even over en vonden een ander lekker plekje om te lunchen. En wat eet je als je in Brussel bent? Juist – Mosselen met friet. Mama moet er niets van weten, maar ik ben een dochter van mijn vader 😉 Heerlijk! Na het eten kwam het zonnetje er goed door en kon het spjikerjasje én vestje even uit. Yes, hier geniet ik van.

Hier staat mama voor de Sint Katelijnekerk. We hebben veel kerken van binnen en buiten gezien. Brussel heeft er vele, en veel verschillende. Groot, klein, oud, lelijk, goed onderhouden, met expositie of helemaal leeg. Ook liepen we nog een kerk in waar de dienst gaande was, dat blijft gek om op zo’n religieus moment als toerist even te komen koekeloeren.

Nadat we eventjes een middagdutje gemaakt hadden (man, zo’n citytrip is vermoeiend..) liepen we weer de stad in, richting het Koningsplein. Je klimt dan via de Kunstberg omhoog naar de andere kan van het centraal station.

We liepen verder naar het Jubelpark met de triomfboog ter ere van de vijftigste verjaardag van het onafhankelijke België. Al je goed kijkt, zie je een tentje (onderin de middelste boog). Daar was een Middeleeuwse Markt aan de gang. Ridders, jonkvrouwen, zwaarden, oude sieraden, we waanden ons echt in de Middeleeuwen. We konden er ook een hapje eten, maar de gerechtjes waren ook middeleeuws (brood op een stok boven een vuurtje) en wij hadden trek in een andere maaltijd.

Mam en ik zijn echt een team. Zij bestelde een pasta met pesto en pijnboompitjes en ik een caeser salade, en dat deelden we. Perfecte maaltijd na zo’n lange dag. En uiteraard dronken we daar een Stella Artois bij. We liepen nog een klein rondje en na 20.964 stappen (Fitbit) doken we in bed.

We werden tegen 8 uur wakker en besloten een stukje te gaan rennen. Mama loopt al jaren hard, maar had afgelopen winter last van haar knie. Gelukkig gaat het sinds het voorjaar weer beter en konden we dus gezellig samen lopen. We liepen richting het water, in de hoop dat we daar lekker langs konden lopen. Helaas was het vooral industrie en geen mooie route. Ach jammer dan, we liepen een comfortabele 6km. Naderhand liepen we eventjes door naar Het Zinneke.

Het hondje van Manneken en Jeanneken. Natuurlijk een dikke knipoog naar de twee andere plassende beeldjes, maar wel een klein bezoekje waard. Hij is al eens aangereden en daarna gewoon weer hersteld.

Na een douche en een klein yoghurtje stapten we in de gratis shop-bus om ons af te laten zetten in Zavel. We aten een heerlijk taartje bij Le Pain Quotidien Sablon. Een heerlijke bakker, maar de bediening was niet op orde. We hebben heel lang zitten wachten op onze bestelling, die ze vergeten waren. Toen werd het verkeerde gebracht (een citroensapje in plaats van bovenstaand citroentaartje) en de rekening klopte niet. Nee, daar gaan we niet nog eens naartoe.

Daarna liepen we door naar de beroemde rommelmarkt op het Vossenplein. Elke (!) dag van 8 ’s ochtends tot 2 uur ’s middags staat het plein vol met dozen vol oude rotzooi, eeuh tweedehands spullen. We hebben er heerlijk doorheen gestruind en mama wilde perse iets lelijks kopen Maar ze kon niet kiezen tussen een gek vaasje of een peper-en-zout-stelletje. Uiteindelijk besloot ze heel wijs beide niet mee te nemen, haha.

Ondertussen liep het tegen tweeën, en we wilden graag de Gay Pride even bekijken, dus liepen we terug de stad in. De dag ervoor waren we er achter gekomen dat deze zaterdag gehouden zou worden. Totdat we een soort festival-ingang tegenkwamen, wat de ingang van de Gay Village te zijn! En zo stonden we in een keer midden tussen de dansende LGBTQ’s en feestvierende anderen. Heerlijk, wat een feestje. Je zag de meest extravagante outfits voorbijkomen. Hoe fijn is het dat je op zo’n dag ongegeneerd mag zijn wie je bent. Ik hoop dat dit ook op alle andere dagen van het jaar kan, én in alle landen/steden van de wereld. Be who you wanna be! We bezochten de parade nog even en vonden het tegen 4 uur welletjes. Tijd voor een middagdutje.

We twijfelden een beetje of we wel of niet naar het Atomium zouden gaan. Deze ligt wat verder van het centrum af. Uiteindelijk besloten we wel de metro te pakken, want ja, dit is hét bouwwerk van Brussel en die moet je gezien hebben. Dat ding is bizar groot en overdag kan je er ook nog eens in, zodat je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Ik weet niet zo goed of ik ‘m nou mooi moet vinden, of lelijk.

Terug in de stad doken we een brasserietje in waar we verrassend lekker aten. Belgisch stoofvlees, met friet (ja alweer!) en natuurlijk ook een biertje. Proost.

Ter ere van de Gay Pride was de lichtshow op de Grote Markt in de regenboogkleuren. Wauw, dat was echt heel magisch. Vele selfies en foto’s voor anderen later, liepen we naar huis. Stappenresultaat? 27.246 stappen.

Hallo zon, hallo warmte! Zaterdag was het best fris, waar we allebei niet helemaal op gerekend hadden. Gelukkig was het zondag prachtig weer! We pakten onze koffer in, aten een klein ontbijtje thuis en gingen de stad in. We liepen naar het Park van Brussel en hebben daar heerlijk van de zon genoten.

Net voor de Sint Michiels en Sint Goedelekathedraal kochten we een overheerlijke pain-au-chocolat en een goede kop koffie. Echt te lekker. Ik wilde er eigenlijk nog wel een halen, maar kon mezelf gelukkig inhouden. We bezochten de kathedraal, waar op dat moment de dienst bezig was. We brandden een kaarsje en liepen vervolgens door naar de Kruidtuin.

Deze tuin ligt ingeklemd tussen grote doorgangswegen en hoge gebouwen. Maar dat maakt ‘m juist zo bijzonder. Een tweehonderd-jaar-oude botanische tuin, welke heel mooi is aangelegd en onderhouden. Er was zelfs een vijvertje met dikke vissen, eendjes en schildpadden! Midden in de stad, heel grappig. Daarna liepen we terug het centrum in, aten een hamburger op het terras en liepen terug naar huis.

Het was tijd om de koffers te pakken en de sleutel op de tafel te leggen. We hadden een heel fijn appartement, gehuurd via Airbnb. Een heerlijk bed (mmh ik had ‘m wel iets strakker kunnen opmaken voor de foto) klein maar fijn.

Een beetje overbelicht, maar het appartement was ook heel licht. Er zat een volledige keuken in, een klein balkonnetje en ook een klein wc-tje. Als je op de pot zat, zat je met je knieën tegen de muur haha.

Met onze bagage liepen we door het centrum naar het centraal station. Mijn koffertje kletterde over de kasseitjes, niet handig. Note-to-self: neem de volgende keer een rugtas mee! Mama kocht nog een doos bonbons voor een vriendin en ik een doosje macarons (zo zo zo zo lekker!) en om 4 uur stapten we weer in de trein. Om half 7 stapte ik uit en moest mam nog twee uurtjes verder naar huis, waar pap haar met de fiets van het station haalde (lief van je pap!). Oh ja, stappenresultaat op zondagavond: 14.019.

❤ Lieve mama, dank je wel voor dit leuke weekend. Laten we deze traditie erin houden. Waar gaan we naartoe? Parijs, Marseille, Rome, Wenen?

Ben jij wel eens met je moeder op stap geweest?
Liefs Aaf

Eén gedachte over “ Fotodagboekje: 3 dagen in Brussel met mam

  1. Lieve Aafke, wat heerlijk om terug te lezen en te kijken hoe ons weekendje eruit zag. Inderdaad hebben wij weer genoten. Gaan we zeker voortzetten. Je heb er een mooi lezend verslag vsn gemaakt. Het beleven voegt nog ern dementie toe. Ik hoop samen met jou nog vele van deze uitstapjes te mogen maken. Dikke knuffel 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.