Een paar dagen naar de Elzas

Een paar dagen naar de Elzas

Afgelopen oktober zijn Oscar en ik een paar dagen naar de Elzas geweest. Op donderdagochtend stapten we in de auto en reden we naar Frankrijk. Zondagavond kwamen we moe maar voldaan thuis. Lees je mee met wat we allemaal gedaan hebben?

Donderdag – Metz

Zo rond een uurtje of 9 stapten we in de auto en begon onze vakantie. Via Maastricht en Luik, langs Luxemburg. Zo’n 5 uur later parkeerden we de auto voor ons hotel. De kamer was nog niet klaar, maar we konden wel alvast parkeren in de parkeergarage. Daar lieten we ook onze koffers achter (in de auto) en liepen zo de stad in. 

Toe aan een kopje koffie belanden we op Place Saint-Jacques met allemaal cafés. We bestelden een cappuccino en wisten in het Frans nog wel uit te leggen dat we deze niet met slagroom wilden maar met melk. En zie hierboven het drankje dat we kregen, haha.

Een van dé bezienswaardigheden in Metz is de kathedraal. Voluit Cathédrale Saint-Étienne de Metz. De kathedraal werd in de veertiende eeuw gevormd door twee kerken samen te voegen: het schip van Saint-Étienne (13e eeuw) werd verbonden met de noordzijde van een oudere romaanse kerk (Bron: wikipedia). Je zult dus wel begrijpen dat deze kerk enorm groot is, en heel indrukwekkend. Naast de kerk is de overdekte markt. In landen als Mexico en Spanje vind ik dit soort markten hemels. Hier viel die een beetje tegen helaas. 

We liepen door richting de Moezel, die dwars door de stad stroomt. Door wat vertakkingen zijn er eilandjes gevormd en op het eilandje Petit-Saulcy staat de Temple Neuf. Deze protestantse kerk is gebouwd ten tijde van de Duitse overheersing in Metz. Vanaf de andere kant aan het water heb je een prachtig uitzicht op de kerk. 

Dwars door de binnenstad liepen we terug naar de auto om onze spullen op te halen. We checkten in en ploften op bed. Netflixje erbij, een bus chips en voor Oscar een biertje.

’s Avonds liepen we door de donkere stad naar Centre Pompidou. Hier is een soort dependance van die in Parijs. Men vond het zonde om de kunst opgeslagen te hebben liggen in de kelder, dus werden er andere vestigingen opgezet. Het gebouw an sich is al mooi om te zien. Daarna belandden we in een restaurantje in buurt en aten we lekkere steak (doorbakken voor mij) met echte Franse frietjes. 

Vrijdag – Colmar

Oh jongens, het ontbijt de volgende ochtend. Ik heb nog nooit zo’n grote, verse croissant op. En er was ook nog een Nutella! Vers stokbrood erbij en ook nog een chocobroodje. Oh hier word ik echt gelukkig van. 

Na het ontbijt reden we door naar Colmar. Nog een flinke rit van meer dan twee uur. Van vrienden kregen we een tip over een wijnboerderij, maar wij kwamen daar precies aan rondom lunchtijd. Helaas was er niemand aanwezig. Op de terugweg nog maar eens proberen.

Ben je wel een in Colmar geweest? Wat een leuk stadje, met grijze golf 😉. Groepen gepensioneerden wandelden in groepjes door de stad, achter een groepsleider met een herkenbaar vlaggetje in de lucht, haha. Colmar is echt een leuk stadje, klein maar fijn. De huizen met houten balken, de wateren die door de stad lopen en we hadden geluk, want het zonnetje scheen volop. 

We struinden door de gezellige straatjes, wandelden langs Petite Venice, de overdekte markt (leuker dan in Metz) en belandden daarna op het terras in de zon. We aten een Flamkuchen en genoten van alle toeristen die door het stadje dwaalden.

Op weg naar ons hotel in Molsheim reden we weer even langs de wijnboer en nu was er wel iemand thuis. We mochten wijnen proeven (en uitspugen) en kochten een doosje Pinot Noir. Voor vrienden namen we een doosje Pinot Gris en Crémant mee. Als dank kregen we nog een flesje Gewürztraminer mee. 

In Molsheim checken we in in het hotel. Een simpele maar prima kamer. En na een dutje maken we ons klaar om opzoek te gaan naar een restaurant. We rijden naar Obernai en komen uit op een heel leuk dorpsplein. Daar belanden we in een typisch Elzasser restaurant, waar het ruikt naar Munsterkaas. Dat ze hier dol zijn op deze stinkkaas blijkt als ik mijn cordon blue geserveerd krijgt. Hij zwemt in de kaassaus. Nou vind ik kaas erg lekker, met dit was een beetje too much. 

Zaterdag – Straatsburg

De volgende ochtend word ik rond 8 uur wakker. Ik trek een broek, trui en jas aan en loop naar de overkant van de straat. Een gloednieuwe Lidl met verse bakker! Ik sla croissantjes in, vers stokbrood en jus d’orange. En zo hebben we ontbijt op bed 😊.  

Na het ontbijt wandelen we naar het station en nemen de trein naar Straatsburg. Nog geen 20 minuten later staan we midden in de stad, perfect. Hier hadden we dit hotel in Molsheim voor uitgekozen. We wandelen het centrum in op zoek naar de grote kerk. Die is niet moeilijk te vinden, want de toren van de kerk torent boven alle gebouwen uit. 

Wat een immense kerk. De grootste en beroemdste kerk van Frankrijk. Waar je in andere grote steden in een mega-rij moet staan voor een bezoekje, waren we nu zo binnen. We liepen een rondje, brandden een kaarsje en bewonderden de glas-in-lood-partijen. Onder de indruk lopen we weer naar buiten.

Na een kopje koffie/chocomelk lopen we langs het water naar Petit France. We verdwalen een beetje (oeps) en lopen daardoor een flink stuk extra. Met twee korte tussenstopjes voor mij komen we uiteindelijk aan bij de ponts couverts (overdekte bruggen). We struinen door de leuke straatjes, langs de sluis en door de mensenmassa. Dit is het leuke stukje Straatsburg waarover toeristen het hebben!

Toe aan een goede pauze en wat te eten vonden we een plekje bij een restaurantje naast de pont Saint-Martin. Oscar koos voor flamkuchen en ik voor een geitenkaassalade (geen foto van want ik had trek!).  Heerlijk om even op te warmen en te zitten na zo’n 10.000 stappen. 

Een uurtje later was het tijd om nog even door de stad te struinen en namen we daarna de trein terug naar het hotel. Ik kocht nog een pretzel en at deze in de trein op. Oe die was erg lekker.

’s Avonds reden de we het dorp in om opzoek te gaan naar een pizzeria. Helaas was de enige pizzeria een dooie bedoeling, dus kozen we een ander restaurant uit. We aten spaghetti met zalm en een stuk vlees, uiteraard met Franse frietjes.

Zondag – via Roermond naar huis

Allebei hadden we ook nog de maandag vrij, dus we hadden van te voren de optie al opengehouden om er nog een nachtje aan vast te plakken. Maar vanwege het feit dat in Frankrijk en Duitsland zondag bijna alles dicht is én ik toch best vermoeid was van de afgelopen dagen, besloten we om naar huis te rijden. Wel via de outlet in Roermond.

Daar hebben we, in alle drukte, nog een paar uurtjes gewinkeld. Schoenen, een jurkje, een trui, broeken en een rompertje verder stapten we in de auto voor het laatste stukje. 

Van de zondag heb ik geen foto’s. Ik was blij dat we ’s avonds weer thuis waren en dat we de volgende dag ook nog vrij waren. Het was een heerlijk tripje, zo met z’n tweetjes er een paar dagen tussenuit. 
Ben jij wel eens in de Elzas geweest?
Liefs Aaf

2 gedachten over “Een paar dagen naar de Elzas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.