Drie leuke spelletjes die we speelden op vakantie

Drie leuke spelletjes die we speelden op vakantie

Voor onze vakantie naar Friesland kocht ik 3 spelletjes. Ik wilde niet elke avond een serie of film kijken, dus voor de afwisseling namen we spelletjes mee. Deze drie kleine, simpele maar leuke spelletjes waren een groot succes.

Sushi Go!

Wij zijn dol op sushi, dus dit spelletje leek me alleen daarom al leuk. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk punten scoort door de juiste sushi-kaarten te verzamelen.

Je start met een aantal kaarten (bij 2 spelers met 10 kaarten, bij 3 spelers 9, etc.) en daaruit pak je er elke keer 1 en de andere kaarten geef je door. Jij krijgt dus ook kaarten van je buurman/vrouw. Daaruit pak je er weer 1 en de rest geef je door, etc. Heb jij de sushistokjes kaart gepakt? Dan mag je die inzitten om in een volgende beurt 2 kaarten te pakken. Roep dan wel eerst: Sushi Go!

Er zijn verschillende kaarten, die allemaal een andere score hebben. Rechtsonder op elke kaart staat wat ie waard is. Zo zijn tempura garnalen alleen wat waard als je een setje van 2 hebt, voor sashimi moet je er zelfs 3 hebben. Heb jij de meeste maki rolls verzameld? Dan krijg je 6 punten. En ligt jouw nigiri op een wasabi kaart, dan is je nigiri het drievoudige waard!

Aan het einde van de ronde tel je alle punten en schrijf je deze op. Je speelt in totaal 3 ronden en wie dan de meeste punten heeft verzameld is de winnaar. Ohja en vergeet het toetje niet, want met de puddingkaarten kan je nog 6 extra punten scoren of juist 6 punten verliezen.

Een potje duurt zo’n 20-30 minuten en je kan ’t spelen met 2 tot 5 spelers.

Clever

Deze speelde ik al eens eerder met een vriendinnetje in de sauna en vond ik erg leuk. Hij is net iets ingewikkelder dan een potje Yahtzee bijvoorbeeld. Ook hier is het doel om zoveel mogelijk punten te verzamelen door het slim inzetten van de dobbelstenen.

In het spel zitten 6 dobbelstenen, 4 stiftjes, een serveerschaal en een scoreformulier. Je start met een ronde door het doorstrepen van de desbetreffende ronde bovenaan het formulier. Bij ronde 1 heb je direct een bonus verdiend: nog een keer gooien. Die vul je in het zwarte gedeelte in.

Dan gooi je met de dobbelstenen en kies je een dobbelsteen. De score vul je in op het formulier, bijvoorbeeld een gele 3. De blauwe dobbelsteen gaat altijd samen met de witte jokerdobbelsteen, die je ook altijd als joker voor een kleur in mag zetten. Ook bij groen zet je kruisjes, als je een dobbelsteen pakt die gelijk of groter is dan het getal dat je doorstreept. Bij oranje mag je een getal invullen, en ook bij paars, mits deze groter is dan het vorige getal. uiteraard begin je bij 6 weer opnieuw bij 1. Bij groen, oranje en paars zie je aan het begin een pijltje staan, dat betekent dat je werkt van links naar rechts.

Je mag 3 dobbelstenen pakken per ronde en invullen op je formulier. Door slim te pakken kan je kettingreacties veroorzaken. Heb je bijvoorbeeld de bovenste rij van het gele vakje vol, dan mag je in het blauwe veld een extra kruisje zetten. Let wel op: als je een dobbelsteen pakt moet je alle dobbelstenen met een lagere waarde op de serveerschaal leggen. Ook alle overgebleven stenen na de derde beurt gaan naar de serveerschaal.

Nadat de actieve speler zijn 3 dobbelstenen heeft gepakt, mogen alle passieve spelers een dobbelsteen van de serveerschaal gebruiken om zelf in te vullen.

Daarnaast mag je ook extra dobbelstenen gebruiken door gebruik te maken van je +1-tjes. Aan het begin van ronde 2 krijg je gratis een +1-tje maar deze kan je ook verdienen op je formulier. Bijvoorbeeld bij je vierde groene kruisje of als je bij blauw de laatste kolom hebt afgekruist.

Tot slot de vosjes. Deze zijn belangrijk omdat ze een rol spelen in de puntentelling. Aan het einde van het spel (nadat alle rondes geweest zijn) schrijf je alle punten aan de achterkant van het formulier op. Bij geel staat dat onder de kolommen, bij blauw en groen gaat het om de hoeveelheid kruisjes, en bij oranje en paars tel je alle cijfers bij elkaar op. Je laagste score vermenigvuldig je vervolgens met het aantal vosjes dat je hebt behaald. Tel alles bij elkaar op en je hebt je eindscore!

Klinkt ingewikkeld, maar als je het eenmaal doorhebt is ’t best eenvoudig! Clever speel je met 2 tot 4 spelers en een potje duurt ongeveer 30 minuten.

Qwixx

Ook Qwixx is een dobbelspel, maar veel minder ingewikkeld dan Clever. Wel gaat het hier weer om punten scoren en dat doe je door middel van zoveel mogelijk cijfers wegkruisen.

Je gooit met alle dobbelstenen en je doet dan twee acties:
1. Je zegt hardop hoeveel de twee witte dobbelstenen samen zijn. Zoals hierboven: 5. Alle spelers mogen dan een vijf van hun scoreformulier wegkruisen.
2. De actieve speler mag vervolgens een gekleurde dobbelsteen combineren met een van de twee witte en deze van zijn blaadje wegkruisen. In de foto hierboven bijvoorbeeld: de gele vier.

Het grote addertje onder het gras is dat je van links naar rechts moet werken. Als je bijvoorbeeld de rode 5 wegstreept, mag je de 2, 3 en 4 niet meer wegstrepen. Daar moet je dus goed over nadenken. Het draait erom hoeveel kruisjes je per kleur zet. Hoe meer kruisjes, des te meer punten.

Is het zo dat je bij stap 1 én bij stap 2 niets kan doen, dan moet je een kruisje zetten bij mislukte worp. Dit kost je 5 punten.

Het is ook mogelijk om een kleur te sluiten. Dat kan als je al minimaal 5 kruisjes in een kleur hebt gezet en vervolgens het laatste vakje kan wegkruisen: de gele of rode 12 of de blauwe of groene 2. Dan mag je ook het slotje doorkruisen die meetelt in de totale puntentelling. De dobbelsteen van die kleur gaat dan uit het spel en niemand kan meer kruisjes zetten in die kleur.

Aan het eind tel je alle punten bij elkaar op, trek je je strafpunten voor de mislukte worpen er af en wie dan de hoogste score heeft wint!

Qwixx kan je spelen met z’n tweeën of met maximaal 5. Een potje duurt slechts 10 tot 15 minuten. Lekker snel en simpel.

Heerlijke spelletjes. Het leuke eraan vind ik dat het vrij simpele spellen zijn. Geen grote platen op tafel met superveel regels. En door hun kleine formaat zijn ze eenvoudig mee te nemen. Qwixx vond ik de minst leuke, maar is wel een leuk spelletje voor even snel tussendoor. Sushi Go kan je ook tactisch spelen, door de kaarten van de anderen in de gaten te houden. Clever doet een beroep op je logisch redeneer vermogen, want als je goed oplet kan je hele lange en slimme kettingreacties aansteken!

Ken jij een van deze spellen? Of heb jij nog andere leuke spelletjes tips?
Liefs Aaf

Eén gedachte over “ Drie leuke spelletjes die we speelden op vakantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.