De voorbereidingen voor een tweede kindje

De voorbereidingen voor een tweede kindje

Nog maar een paar weken en dan dient baby#2 zich aan! Zijn we al klaar voor zijn komst? Hebben we alles al voorbereid? En wat moet er nog gebeuren? Vandaag deel ik hoe wij ons voorbereiden op de komst van ons tweede kindje én wat daarin het verschil is met onze eerste. Misschien is het wel heel herkenbaar voor je?

Positieve test

Laten we beginnen bij het begin. De positieve test. Want zelfs dat ging al anders. Ik wist op welke signalen ik moest letten en heb mezelf deze keer dan ook laten verleiden om een vroege test te doen. Met drie weken en vijf dagen gaf deze al een positief resultaat en wisten we dat ik weer zwanger was.

Toen ik zwanger was van Lauren heb ik enorm de behoefte om iets baby-igs te kopen. We hadden namelijk helemaal niets in huis wat voor een baby bedoeld was. Toen heb ik een paar schattige slofjes en een mutsje bij de Hema gekocht. Dat had ik met deze tweede helemaal niet. Ons huis staat al vol met kinderspullen.

Babyuitzetlijst

Sowieso gaat er een wereld voor je open als je zwanger bent van je eerste kindje. Je weet heus wel dat je een kinderwagen, bedje en kleertjes nodig hebt. Maar dat die babyuitzetlijst zó uitgebreid zou zijn wist ik niet. Denk aan een autostoel, kruiken, thermometers, zalfjes, zeepjes, spuugdoeken, flesjes, schoonmaakspullen. Noem het maar op. Deze site geeft een handig overzicht!

Het scheelt dan ook enorm dat we deze spulletjes nu in huis hebben. De hele vliering ligt vol! In theorie kan de baby komen en dan hebben we alles wat we nodig hebben. Helemaal alle basisbenodigdheden, zoals een bed, autostoel en kleertjes hebben we in huis.

Onze grootste to-do is Lauren verhuizen naar zolder, zodat we van haar oude kamer de nieuwe babykamer kunnen maken. Voor Lauren hebben we nieuwe meubels gekocht en de baby moet het nu al doen met de afdankertjes van zijn zus 😉. Die kamer krijgt straks een ander kleurtje en we verschuiven de meubels qua indeling een beetje. Oh, er komen wel nieuwe gordijnen en een nieuwe stoel, want die twee dingen gaan wel mee naar Laurens nieuwe kamer op zolder.
Op de foto die bij dit artikel hoort, zie je dat we de kamer leeg hebben gehaald en de meubels hebben omgewisseld qua positie. Er komt nog wel een ander kleurtje op de muur!

Wel heb ik alle babykleding van Lauren uitgezocht en al het meisjes-meisjes spul ertussenuit gevist. Alle basics worden wel doorgeschoven naar de baby en ik heb wat nieuwe (of tweedehands) kleding gekocht voor de baby. Het was wel gek hoor, om nu ook naar de jongenskleding te kijken als je in de winkel staat. Even wennen. Verder kopen we straks, als we het nodig hebben, een nieuwe flessenset. En dan zijn we er eigenlijk wel. Fijn dat we zo weinig nieuw hoeven te kopen.

Regelzaken

Daarnaast moet er ook veel geregeld worden. Wanneer je je meldt bij de verloskundige word je daarin gelukkig goed geholpen hoor. Maar een eventuele NIPT-test aanvragen, kraamzorg regelen (dit moet al vroeg!), een zwangerschapsverklaring voor je werk, 20-weken echo, zorgverzekering uitzoeken, klossen huren; er komt een hoop bij kijken.

Bij een tweede kindje gaat dit gelukkig al wat natuurlijker, je hebt het immers al allemaal een keertje eerder gedaan. Dat neemt niet weg dat het een hoop geregel is. Nieuw voor mij in deze zwangerschap was de 22-wekenprik. Oh en ik heb ook mijn coronavaccinatie genomen. Daarbij ga ik met enige regelmaat op controle bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Genoeg te doen.

Deadline

Waar ik bij de eerste alles op tijd klaar wilde hebben, zo rond week 32, heb ik die drang nu helemaal niet. Lauren is, zoals je wellicht weet, met 31 weken geboren en we waren dus nog niet klaar voor haar komst! De eerste weken heeft ze in een couveuse zonder kleding gelegen en pas na 6 weken kwam ze thuis. Mocht dit kindje ook vroeg komen, dan weet ik dat we niet direct alle spullen nodig hebben.

Natuurlijk staat het leeuwendeel wel klaar hoor, want met een kindje in het ziekenhuis heb je niet zoveel tijd om thuis nog van alles te regelen. Helemaal niet met al een kindje thuis. Maar wat dat betreft ben ik vrij nuchter: zijn bedje staat klaar naast mijn bed, de kruiken liggen klaar, dus hij kan komen.

Veel relaxter

Al met al zijn we dus veel relaxter. We zijn pas echt begonnen met de voorbereidingen toen ik 25 weken zwanger was. Ik hoop ook dat de kraamweek en de eerste weken thuis relaxter kunnen zijn. Je weet immers hoe ’t gaat met een baby in huis. Die buikkrampjes zijn heel vervelend, maar je weet beter wat je er tegen kan doen én dat ze echt weer overgaan. Je weet dat die gebroken nachten erbij horen en dat ook dat goed komt. Je weet de handigheidjes al een beetje. Deze baby zal heus wel anders zijn dan zijn zus en wat dat betreft moet je soms op zoek naar nieuwe handigheidjes die bij hem passen, maar het helpt me enorm om het te relativeren.

Zijn naam

Waar we nu ook veel later mee zijn is het kiezen van zijn naam. Sowieso hebben we gewacht tot de 20 weken echo, totdat we er serieus mee bezig zouden gaan. We wilden eerste weten of het een zoon of dochter zou zijn. Ik had al wel een lijstje met mooie namen, maar dat waren vooral meisjesnamen. En het is dus een jongetje! Wat is het moeilijk om een leuke, bij ons passende, bij Lauren passende jongensnaam te kiezen. Ook hadden we allebei andere favorieten en vonden we elkaar favorieten eigenlijk maar niets. Dat maakt het wel lastig.

Van de week hebben we er een serieus gesprek over gehad en onze voors en tegens voor bepaalde namen op tafel gelegd. Dat hielp enorm, want zo begrijpen we elkaar beter maar kan je ook je eigen argumenten relativeren. In ons geval betekent dat, dat Oscar een tegenargument van mij heeft kunnen afzwakken. En daardoor zijn we er nu eindelijk (bijna) uit! Ik moet er nog even aan wennen, en ik probeer de naam nu zo af en toe te gebruiken (waar Lauren niet bij is, die oortjes horen alles). Wil je een gokje doen?

Liefs Aaf

2 gedachten over “De voorbereidingen voor een tweede kindje

  1. Hoi Aafke,

    Wat super leuk om zo een kijkje in je leven te mogen nemen. Wat fijn dat het goed met je gaat. Heel veel succes met de laatste loodjes🍀💪🏻 Groetjes Yvonne T

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.