De voorbereidingen van onze zolderverbouwing

De voorbereidingen van onze zolderverbouwing

Laatst liet ik je al zien wat onze plannen zijn voor de zolder. Er komt een vliering, een dakkapel en er worden drie kamers gerealiseerd. Nog een paar weken en dan gaat de zolderverbouwing van start. Ondertussen zijn wij flink aan het opruimen om ruimte te maken. Maar hier gaan natuurlijk wel voorbereidingen aan vooraf. Welke, dat vertel ik je vandaag!

Nieuwbouw

In 2016, toen we ons huis kochten, hebben we al keuzes moeten maken voor de zolder. We konden toen al kiezen voor een vliering, een dakkapel, kamerindeling of extra ramen. Naast dat we dit ontzettend duur vonden, vonden we de dakkapel ook niet zo mooi. Vrij smal en het paste niet bij hoe wij de zolder voor ons zagen. We kozen er dus voor om een kale zolder op te laten leveren.

2016: Tekenen voor ons nieuwbouwhuis

Wel lieten we alvast leidingen voor de verwarming leggen naar zolder. Dat was een erg goede tip van de aankoopbegeleider. Ik geloof dat dat toen €50 kostte en daarmee kan je dus heel makkelijk verwarming realiseren op zolder. Er liggen dus nu twee afgedopte leidingen achter het schot, die we straks gaan doortrekken naar de kamers.

Ook tijdens het klussen hebben we niet te veel geld en tijd gestoken in de zolder. Zoals ik al eerder vertelde hebben we de muren gewit en een vloer gelegd. Dat was prima voor de afgelopen jaren. Gelukkig kan de vloer blijven liggen, we moeten straks alleen plinten leggen.

Offertes opvragen

Nadat wij helder hadden wat we wilden met de zolder, was het tijd om ons te oriënteren. Er zijn namelijk zoveel leveranciers van dakkapellen en timmermannen die de zolder kunnen verbouwen.

Via een collega kreeg ik de naam door van een timmerman. Toen ik hem belde, was hij net op vakantie in Italië vertelde hij. En daarnaast, zat hij vol tot het nieuwe jaar. Hij zei dat ik over 3 weken maar eens weer moest bellen als ik het oké vond dat de verbouwing pas in het nieuwe jaar zou plaatsvinden.

Dat gaf ons ook wat tijd om op zoek te gaan naar een leverancier voor de dakkapel. Oscar vroeg bij 7 verschillende leveranciers een offerte op inclusief het (ver)plaatsen van de dakramen. Daar maakte hij een mooie tabel van, zodat we ze goed konden vergelijken. Sommigen wilden de dakramen niet plaatsen, anderen waren ontzettend duur of konden geen hoge dakkapel leveren.

Uiteindelijk kwamen we uit bij De Jong Dakkapellen uit Dronten. Mede omdat zij de enige waren die een verkoopgesprek bij ons thuis inplanden (ondanks de afstand) om de situatie te bekijken en grof in te meten. Ook konden ze een hoge dakkapel leveren, de dakramen plaatsen en waren ze ook nog eens een van de goedkoopste.

We legden ook weer contact met de timmerman en hij kwam langs. We wisten al dat de dakkapel ook niet heel vlot geleverd kon worden, dus verbouwen in het nieuwe jaar is dan geen showstopper. Hij gaf ons goed advies en kwam uiteindelijk met een hele aantrekkelijke offerte.

Financieren

Ondertussen hadden wij al een afspraak gepland bij onze hypotheekadviseur om te praten over de financiering van de verbouwing. Het is namelijk geen klein klusje, maar eentje van een paar duizend euro. We wilden liever niet onze spaarrekening helemaal leegtrekken en geen buffer voor de toekomst meer hebben.

Aan de voorkant van het huis worden twee dakramen geplaatst.

Geld lenen voor de verbouwing was dus een optie. Maar omdat we nog geen offertes hadden wisten we niet zo goed om hoeveel geld het zou gaan. Het is een optie om een doorlopend krediet aan te vragen of juist een vast bedrag te lenen en daarmee onze hypotheek op te hogen.

Zelf hadden we ingeschat dat het in totaal €20.000 tot €25.000 zou kosten. Maar al gauw bleek dat zowel de dakkapel als de verdere verbouwing heel erg meeviel qua kosten. In totaal kost het nu zo’n €15.000. Dit bedrag is het niet waard om een extra lening voor af te sluiten, dus besloten we dit van ons spaargeld te betalen. Een hele hap, maar ik vind het een goede investering. Ik ga ervan uit dat de waarde van ons huis stijgt door de verbouwing.

Inmeten

We zijn eruit hoe we de verbouwing gaan betalen en de offertes zijn getekend. We gaan dit echt doen! Zo tof!

We planden een afspraak om de dakkapel technisch te laten inmeten. Dat betekent dat er iemand komt en heel precies gaat meten hoe groot de dakkapel kan zijn. Wij zitten namelijk met een overlap van het dak bij de buren; hun dak komt iets over ons dak heen. Daarnaast willen we een muurtje tussen het kantoortje en de slaapkamer. Dat moet ook ingemeten worden.

Tijdens de oplevering. Hier zie je goed hoe het dak van de buren ons dak overlapt.

Uiteindelijk hebben we samen besloten om voor een dakkapel van 4,50m breed te gaan en 1,75m hoog, zonder overstek. Hiermee benutten we de complete breedte en hoogte van ons dak. Wat een licht zal dat straks geven!

Inplannen

Nu alle gegevens bekend zijn, konden we gaan plannen. De dakkapel wordt op één dag geplaatst. ’s Ochtends verwijderen ze het dakraam en wat dakpannen. Dan wordt er een gat gezaagd en wordt de dakkapel erop gehesen. Dan worden er twee gaten gezaagd in het dak aan de voorkant van het huis en worden de ramen geplaatst. Een klusje van een dag dus.

Daarna kan de timmerman aan de slag. Je plant dit niet direct na het plaatsen van de dakkapel. Stel je voor dat het met bakken uit de lucht komt, dan is het niet mogelijk om de dakkapel te plaatsen. Dan wordt het een paar dagen uitgesteld. Wel moeten zijn materialen de zolder op worden gehesen als het gat in het dak zit.

Bij ons gaat de timmerman drie weken later aan het werk. Dat komt ook omdat de kerstvakantie ertussen zit. Maar dat geeft niet, we wachten geduldig. Hij verwacht er een week of twee mee bezig te zijn.

Ooh ik heb er echt heel veel zin in. Die zolder gaat zo zo mooi worden. Afgelopen zomer zijn we dus al begonnen met de voorbereidingen en het uitdenken van deze plannen. Dat het nu bijna zover is, is fijn! Hopelijk zit het weer mee en kan de plaatsing volgens planning doorgaan. Heb jij plannen om (de zolder) te verbouwen?
Liefs Aaf

Deze blog is geschreven in samenwerking met www.rente.nl.

4 gedachten over “De voorbereidingen van onze zolderverbouwing

 1. Leuk om te lezen en heel herkenbaar natuurlijk 😉 Wij vonden de dakkapel vanuit de bouw ook niet mooi, te klein en te duur. Toen wij onze dakkapel en 4 dakramen lieten plaatsen zeiden ze ook dat het in 1 dag kon… Maar helaas moesten ze nog 2 keer terugkomen.
  Gaan jullie eigenlijk voor een witte dakkapel of ook antraciet?

  1. Ha Karin, ja dat zal wel herkenbaar zijn! Wat een kus is het hé, maar ik vind t zo leuk. Hebben jullie 4 dakramen!? Ik hoop toch echt dat ‘t bij ons wel in 1 dag lukt, fingers crossed. Wij hebben een antraciete dakkapel met witte kozijnen gekozen, en zonder overstek.

   1. Het is een enorme klus maar het is zeker de moeite waard in ieder geval 😉 Yup, wij hebben er 2 in de kamer voor, 1 in het washok en 1tje in de overloop, misschien weet je dat nog?
    1 raam hebben we hergebruikt, die zat eerst aan de achterkant en konden ze verplaatsen. Doen jullie dat eigenlijk ook met jullie dakraam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.